zondag 2 september 2012

Vlieland : eiland leeggelopen?

De vogeltrekradar registreerde het vannacht al; bij het invallen van de duisternis nam de geregistreerde vogeltrek snel toe, maar naarmate de nacht verstreek zakten de kolommen in de grafiek verder en verder naar beneden. Meestal kun je dit verloop interpreteren als wegtrekkende vogels die vanuit de herkomstgebieden niet aangevuld worden. Maar goed, het is voor ons een interpretatie, dus vol goede moed naar de vinkenbaan...
Daar aangekomen meteen begonnen met het openzetten van de netten onder een zwaar bewolkte lucht en een nog steeds matige wind kracht 4-5 bft. De ritselindex was wederom nihil te noemen, alleen bij terugkomst bij de ringhut fladderde er een vogeltje in één vsan de duindoornstruiken. Het werd maar langzaam licht vanwege het gebrek aan een zichtbare zonsopkomst en het bleef rustig met geluiden vsn vogels, laat staan invallende vogels. De eerste ronde leverde dan ook maar 5 vogels op, waarbij 1 waterral die vlak voor mij in een mistnet sprong. De andere 4 vogels waren op 1 na al geringd, dat zegt al wel wat... De tweede ronde levert meestal minimaal het dubbele op van de voorgaande ronde, en dat gebeurde nu ook. Maar ja als die eerste ronde dan uit 5 vogels bestaan heeft.... Kortom, het was al snel duidelijk, er was amper nieuwe aanvoer geweest en inderdaad, alleen vertrek. Het werd de verdere ochtend sprokkelen met de vogeltjes. Evenm heeft er nog een minuut of 5 een kramsvogel in het hout gezeten, even later heel kortstondig gevolgd door een tapuit, maar dat was het dan ook al wel met de leuke waarnemingen op de baan. Er was nog wel sprake van lichte trek van graspiepers en daar vingen we er ook 1 van.
Op roofvogelgebied vielen alleen een man blauwe kiekendief in de 4e Kroonspolder op en een sperwer-vrouw die van laag over de hut precies door de looppaadjes van de netopstelling vloog. Een snelle achtervolging leverde niets op, zelfs geen hernieuwde waarneming.
Net als gisteren waren er weer uitersten in de condities waarin de vogels verkeerden. Zo hadden we vandaag weer een kleine kasrekiet met een gewicht van 11,1 gram, maar ook een exemplaar die het vet zo dik had aangelegd dat alleen nog maar een plekje van 3 mm op de borst nog vrij lag. Deze vogel woog maar liefst 17,6 gram. Dan kan het hebben van trekvet zelfs negatieve invloed hebben, want je moet het als klein vogeltje wel allemaal meetorsen.


Foto: moddervette kleine karekiet.

De excursie van vandaag werd bezocht door 10 personen waaronder de bekende vogel- en landschapsschilder Erik van Ommen. Hij heeft een Waddenatelier ingericht op het eiland en is regelmatig aanwezig om te werken aan een nieuw boek over de Wadden. Erg leuk om hem te hebben getroffen. Zie zijn werk op: http://www.erik-van-ommen.nl/
Tijdens de excursie vingen we nog een leuke soort waarvan eigenlijk alleen Erik echt onder de indruk was, een sperwergrasmus. De achtste voor het ringstation van dit jaar alweer. De rest van de vangsten liepen daarna flink terug en om 14 uur zijn we begonnen aan het sluiten van de netten. Wie weet volgt er morgen wel weer aanvoer want het wordt mooi rustig weer met afnemende wind.

Dagtotalen
Nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------------

Waterral 2 / -
Braamsluiper 3 / 2
Graspieper 1 / -
Grasmus 2 / -
Winterkoning - / 1
Tuinfluiter 1 / 3
Heggenmus 2 / 1
Zwartkop 7 / -
Roodborst - / 1
Fitis 4 / 1
Rietzanger 2 / 1
Bonte Vliegenvanger 1 / -
Kleine Karekiet 7 / 2
Baardmannetje - / 1
Sperwergrasmus 1 / -
Groenling 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 47 exemplaren, 16 soorten, 8:15 uren

Geen opmerkingen: