maandag 10 september 2012

Vlieland : 2 seizoenen in 12 uur.

Tja, zo lig je nog in de branding onder de vole zon en zo stoemp je in de regen op de fiets tegen windkracht 5 in naar de vinkenbaan... Het kan verkeren in 2012. De noordweswthoek van Nederland was om 5 uur de enige regio die met regen te maken had. Er kwam net een pittige bui het eiland op toen ik bij de Zwaluw wilde vertrekken. Dus maar even gewacht, maar dat scheelde niet veel want halverwege de fietstocht begon het toch weer te regenen en de wind haalde alleen maar aan, typisch iets bij buien. In de ringhut aangekomen toch nog maar even weer gewacht en om 06:45 uur begonnen met het openschuiven van de netten. Dan loop je toch af en toe te twijfelen of dat nou wel zoveel zin heeft....
Maar goed, precies nadat alles openstond en het al redelijk licht was geworden volgde er een behoorlijke onweersklap en bliksem. Het startschot van wat komen zou zullen we maar zeggen. Tijdens het openschuiven ritselde er zowaar wat in de struiken. Bij de luidspreker vlogen 2 vogels weg, vermoedelijk zwartkoppen. In de eerste ronde bleek ook wel dat dat het meest voor de hand lag want die leverde 9 zwartkoppen en 1 sprinkhaanzanger op. Bij dei zwartkoppen ook een exemplaar met een blinkende ring aan de rechterpoot, een BELGISCHE ring ! En dat bij een eerstejaars vogel dus een betere aanwijzing dat de zwartkoppen die we in deze tijd vangen uit overwegend zuidelijke richting komen kun je niet hebben.
De tweede ronde had alsvanouds ongeveer het dubbele aantal vogels met daarbij een paapje. die hebben wij deze periode nog niet eerder gehad, maar het is de derde voor dit seizoen. Het is een erste kalenderjaar vrouwtje hetgeen je kunt zien aan het patroon op de armpendekveren.
Foto's: paapje, vrouw, 1e kalenderjaar.

Er is vanochtend ook wederom sprake van lichte zichtbare trek, maar slechts van graspieper. Wel zien we een groepje van 6 kramsvogels over de hut komen vliegen in noordelijke richting. Er staat na de regen van vannacht weer een heel klein beetje water onder de natste netten en dat resulteert meteen weer in de vangst van 2 waterrallen. 1 van die vogels is nog een exemplaar in overduidelijk jeugdkleed met nog maar een paar grijze veertjes van het nu volgende adulte winterkleed, zie de foto.


Foto: waterral in jeugdkleed. Let op de grijze veren met bruine randen rond de oorstreek, dit vormt later dit seizoen een goed leeftijdskenmerk.

In de loop van de ochtend beginnen zich groepen spreeuwen te verzamelen die langzaam aan toch steeds dichterbij de netten durven komen. We wachten af wat komen gaat en zien de naar schatting 800 vogels op meerdere plaatsen vanuit de polder tussen de netten in de struiken gaan zitten. Als je dan spreeuwen wilt vangen is het zaak om ze vooral de tijd te gunnen om langzaam maar zeker lager en lager in de struiken te gaan zitten waarbij individuen binnen de groep zo druk bezig zijn met het volgen van de groep dat ze de netten niet in de gaten hebben. Daar gokken we op en wachten.....
na enige tijd lopen we voorzichtig richting de netten om te zien wat het heeft opgeleverd..... juist ja : 1 spreeuw.
Om 12:30 uur zitten de netten weer dicht en vliegen we met windkracht 6 in de rug terug naar de Zwaluw; meer zat er voor vandaag weer niet in.

Dagtotalen
nieuw geringd / teruggevangen:
---------------------------------

Waterral 2 / -
Tuinfluiter 1 / -
Heggenmus 1 / -
Zwartkop 32 / 3 (wv 1 BRUSSEL)
Paapje 1 / -
Pimpelmees - / 1
Sprinkhaanzanger 2 / -
Koolmees - / 1
Rietzanger 1 / -
Spreeuw 1 / -
Kleine Karekiet 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 47 exemplaren, 11 soorten, 6:30 uren

Geen opmerkingen: