woensdag 1 augustus 2012

Schiermonnikoog : een stinkende start.

Op 21 Juli zijn we weer naar Schier vertrokken voor de voorbereidingen van het naderende najaars-ringseizoen. De eerste week wordt daarbij altijd besteed aan het maaien en snoeien van de baan en vervolgens het uitvoeren van de eerste vangdagen, maar dat zou dit jaar heel anders gaan lopen. In de haven van Lauwersoog kwamen we er al achter dat we weliswaar wel onze fietskar (voor vervoer van onze bagage op het eiland) in de auto hadden gegooid, maar dat ik er de bodemplank niet bij had gedaan. Dat werd dus sjouwen met zware tassen....
We zijn inmiddels zijn begonnen met deelname aan het Europese CES-project waardoor we rondom een CES-dag alleen maar mogen doorvangen met een beperkt deel van de netopstelling, maar ten tweede vanwege een onaangename natte en stinkende verrassing. Met dat als oorzaak verschijnen nu dus ook pas de eerste berichten.

24 Juli 2012 : maaien, harken, knippen.
Gisteren met al het knippen en harken zover gekomen dat ik de netten van sectie 6 heb kunnen opzetten. Meteen vanmorgen vroeg begonnen om voor de warmte uit verder te kunnen met harken en afvoeren van maaisel. Daarbij enkele vogeltjes gevangen. Er vliegen dit jaar duidelijk meer dan gemiddelde aantallen kleine barmsijzen rond boven het vangterrein en bij het gebouw zitten meerdere putters nog volop te zingen. Tijdens het hooi afvoeren trof ik vanmiddag een grote rups van circa 6,5cm lengte aan die in hoog tempo over het pad maakte dat ie wegkwam. Het was een rups van de hermelijnvlinder, een wit met grijze nachtvlinder, een soort die ik zelf hier nog niet eerder op de baan heb gezien.
Foto's: rups van Hermelijnvlinder.

Dagvangst: Nieuw / Teruggevangen:
----------------------------------------------
Grote Bonte Specht 1 / 0
Koolmees 2 / 2
Merel 2 / 0
----------------------------------------------
Totaal: 5 nieuw en 2 teruggevangen = 7 vogels.

25 Juli 2012: vangdag 11e CES-periode.
Het meeste maai- en harkwerk is nu wel gebeurd, zeker op de banen voor de netten van het CES-project. De hoogste tijd dus voor CES 11. Netsecties 3 , 7 en 8 staan open en we vangen dus vandaag met 143 meter. Al vroeg in de ochtend komt er een klein groepje van circa 15 sijzen overvliegen, later nog een paar maal maar dan in aantallen van 2 tot 5 stuks. Het is stilletjes in het struweel, waarschijnlijk mede veroorzaakt doordat we zware dauw hebben, alle takken hangen door van het water, de insecten reageren hierop door in de bladoksels weg te kruipen en bij iedere beweging krijgen de vogels een koude douche. Nadat de dauw is opgetrokken breekt de warmte meteen los, de zon brand er stevig op en ook dat is weer zo'n reden tot minder activiteit. Kortom, het is een sessie met vooral sprokkelen van hier en daar een vogeltje. Leuk is dan toch de vangst van 3 spotvogels op zo'n ochtend. De meeste vogels hebben steile vliegspieren, dit duidt erop dat er kennelijk niet al te veel eten in het terrein te halen valt. De meeste jonge vogels zitten volledig in de postjuveniele rui en we hebben al een adulte fitis gevangen met de handpenrui al bijna volledig afgerond. En ook dat vreet veel energie. Na de middag vallen de vangsten zo goed als stil en besluiten we om de netten te sluiten en nog even naar het strand te gaan. We bellen nog wel eerst even met de onderhoudsfirma van de kachel in het gebouw, de firma Pranger en Rosier, om te melden dat er een onderhoudsmonteur met komen voor de schakelkast van de rioolwaterbezinkput want die gaat inmiddels wel heel vaak aan en uit. Het bedrijf blijkt niet meer op Schier te zitten en er zal een monteur met de boot naar het eiland gestuurd moeten worden. Nadat we de hele middag niet worden teruggebeld nemen we zelf maar initiatief want…. Als we terugkomen op het veldlab is het al te laat…. Het hele gebouw staat van begin tot eind vol met rioolwater !!! We halen snel de belangrijkste zaken van de vloer en snellen naar het dorp om daar te proberen wat te regelen want de nood is nu wel hoog. Het is duidelijk dat we hier niet meer kunnen overnachten en na overleg gaan we bellen voor een plekje voor de nacht. Dan loop je opnieuw tegen bureaucratie en geen verantwoording nemende medewerkers aan, om nog maar te zwijgen over het feit dat met dit mooie weer alle accommodaties vol zitten natuurlijk. Na veel bellen komen we terecht op een tweepersoonskamer op de derde verdieping van hotel van der Werf… dat moet hoog genoeg zijn om ons van verdere problemen te vrijwaren. Na het net voor sluitingstijd van de keuken verorberen van het dagmenu onder beluisteren van de voorgrondmuziek van het concerterende shantykoor vallen we doodmoe op ons bed dat na de bedden in het veldlab voelt als een waterbed gevuld met zachte pudding.
Foto's: geen commentaar #/@*(!\<$~... Dagvangst Nieuw geringd / teruggevangen : ------------------------------------------------------- Fitis 6 / 1 Kl Barmsijs 1 / 0 Kl Karekiet 1 / 3 Koolmees 3 / 0 Merel 1 / 0 Roodborst 1 / 1 Spotvogel 3 / 0 Tjiftjaf 3 / 0 Tuinfluiter 2 / 0 Vink 1 / 0 Zanglijster 2 / 0 Zwartkop 0 / 1 -------------------------------------------------------- Totaal: 24 nieuw geringd en 6 teruggevangen = 30 vogels. 26 Juli 2012 : grote schoonmaak.
We checken weer uit bij hotel van der Werf en via een prima kop koffie in de voortuin van Ardie komen we na zijn hulp met de telefonische tam tam terecht bij Boudewijn van de firma Schierglas en die komt enige tijd later op het Glop aan waar wij inmiddels ook zijn gearriveerd en hebben gemerkt dat de stinkende massa al tegen de muren staat en onder de houten wanden door naar buiten wegloopt. Het schuim staat op de vloeistof en er hangt een ondraaglijke lucht van ontbindingsgassen. De man schrikt zich een hoedje en gaat uit zijn dak als hij hoort hoe we aan het lijntje zijn gehouden door de firma Pranger & Rosier. Hij constateert dat het een aangelegenheid is voor de gemeente en regelt dat er een medewerker zo snel mogelijk komt helpen. We nemen contact op met de firma Vlasma en die blijken inmiddels benaderd te zijn door P & R die het werk liever uitbesteden dan een mannetje naar het eiland te sturen. Waarom dat dan allemaal zo lang moet duren… Boudewijn regelt twee extra medewerkers en als razenden gaan zij met z'n drieën de zooi te lijf terwijl wij het hele gebouw leegslepen van alles wat op de vloer staat. Da's veel…. Maar goed, op het moment dat de laatste boot naar de wal vertrekt die die twee medewerkers meeneemt hebben wij weer een vloer die schoon is als direct na het leggen. De geur is echter nog een andere vraag, laat staan de sporen die het in het hout trekkende vocht de komende dagen zal openbaren. Van overnachten in het veldlab kan nog steeds geen sprake zijn en we gaan opnieuw aan het bellen. We komen ditmaal terecht bij de familie Visser van de Duinhoeve aan de overkant van de weg alwaar we een piepklein kamertje met toilet en douche op de gang en uitzicht op een feestende menigte jongelui die op kamp zijn in de schuur langs de weg. We weten meteen dat dit een heel andere overnachting wordt, en zo geschiedde....

28 Juli 2012 : wederom verhuizing en lezing nachtvlinders door Kars Veling. Na twee nachten te hebben doorgebracht in een piepklein kamertje voor 2 personen bij de familie Visser van de Duinhoeve (wel handig, je kon zittend op het bed bij de wastafel komen) zijn we vanmorgen terugverhuisd naar het veldlab waar de stank in één van de slaapkamers inmiddels weer iets beter te verdragen is. In de andere slaapkamer is het ook beter, je valt nu pas na een paar minuten flauw.... Twee deuren zijn inmiddels door het vocht zo opgezwollen dat ze niet meer open of dicht kunnen, dat worden flinke reparatiekosten. Ook vandaag tijdens de opruim- en werkzaamheden aan de netopstelling een paar vogeltjes gevangen.

Dagvangst
Nieuw / teruggevangen :
------------------------------------------------------
Fitis 1 / 1
Kleine Barmsijs 2 / 0
Merel 0 / 1
Pimpelmees 1 / 0
------------------------------------------------------
Totaal: 4 nieuw geringd en 2 teruggevangen = 6 vogels.

Vanavond zijn we in het dorp naar een prachtige lezing van Kars Veling van de vlinderstichting geweest, met na afloop een geslaagde nachtvlinder-vangactie achter het bezoekerscentrum. Hij mocht het verhaal afsteken voor jawel, 13 mensen….
Foto: Nachtvlinders vangen met lamp en laken.
Foto: sterren op het witte doek: Peper- en zoutvlinder.
Foto: vuursteenvlinder.
Foto: gegolfde spanner.

29 Juli 2012: vol vooruit.
Onze eerste volledige vangdag na de rioleringsmisere die ons afgelopen dagen dwong om met andere dingen bezig te zijn. Het gebouw is inmiddels grotendeels droog en we zijn afgelopen nacht weer terug verhuisd en slapen nu in het vierde bed van dit verblijf ; persoonlijk geef ik toch merer de voorkeur aan een kroegentocht… De meeste deuren zitten inmiddels loeiklem en die naar het opslaghok is zelfs al aan de onderkant uitgescheurd. In het gebouw hangt nog steeds een ondraaglijke stank die we er uit proberen te drijven door de kachel flink te laten draaien met de ramen tegen elkaar open. Gelukkig kunnen we het meeste werk buiten verrichten. We vangen vandaag met bijna de gehele opstelling, behalve secties 9 en 0 want die staan nog niet. In totaal dus 522 meter. We kunnen dit doen omdat we pas over drie dagen weer voor het CES-project gaan vangen en dan weer een hele serie netten juist dicht moeten blijven voor die laatste vangdag van dat project voor dit eerste jaar. Het is tijdens de eerste ronde heel erg rustig in het veld, amper wind en volledige bewolking die uitgroeiend is tot een regengebied ; 6 vogels in deze ronde. Tweede ronde zoals te verwachten iets beter, 13 vogels waaronder 1 juv. grote bonte specht terug. Het regengebied verwaaid boven het eiland grotendeels en alleen van 9 uur tot 09:20 uur valt er serieuze regen. Vanaf 09:30 uur klaart het in korte tijd helemaal op en meteen daarna beginnen de vangsten ook wat aan te trekken met een uur later al duidelijk de eerste vogels die op de sloot afkomen. Daarbij ook een paar kleine barmsijzen met heel juveniele exemplaren die de vleugel nog niet eens volgroeid hebben. Daartussen hangt ook nog een sijsje in jeugdkleed, wellicht van een eilander broedgeval, of al onderweg? In groot-Brittannië zijn er al behoorlijke verplaatsingen van sijzen en eergisteren hoorde ik hier in het Glop ook meermalen een klein groepje over komen vliegen. Later op de middag vangen we ook nog een 2e kj man.
Foto: sijs, juveniel.

We lopen een ronde die ineens een verdubbeling van het dagtotaal inhoudt met allerlei soorten die je nu maar kunt verwachten. Aan het eind van de middag pesten we vlak naast het net van sectie 7 een houtsnip op die later in het bos bij sectie 2 nogmaals omhoog komt vanaf de plek waar we hem heen zagen vliegen; vangen zat er echter niet in want de vogel besloot om op die plek dan maar loodrecht omhoog te vliegen. In de ronde tijdens kooktijd constateer ik op basis van de hoeveelheid donsjes en een grotere dekveer dat de eerste buizerd ook in een net heeft gehangen, helaas het standaardnet dat vlak in de buurt van één van de grofmazige netten staat…. We hebben relatief weinig terugvangsten, als je ziet dat we ons 1e CES-seizoen er bijna op hebben zitten. Maar gedurende de dag sprokkelen we er daar wel een aantal van bij elkaar. Bijvoorbeeld een kleine karekiet uit 2009 die in 2010 en 2011 totaal niet is teruggevangen maar dit jaar nu voor de tweede keer. Ook een kleine karekiet met zowel nog een duidelijk aanwezige broedplek maar ook vetgraad 4 , die is kennelijk haast aan het maken om weg te komen. In de laatste avondronde nog een zanglijster terug uit 2010 en heel wat vogels die bij het al weer losgelaten kunnen worden omdat blijkt dat ze vandaag al eerder de ringtafel bezocht hebben. We eindigen met 114 vogels, een minder dan gemiddelde eerste vangdag met volledige opstelling. Maar goed, de vang-inspanning is vanaf dit jaar door het meedoen aan het CES-project en het stoppen met het gebruiken van lokgeluid dan ook heel anders. Iedereen op de lezing van Kars Veling was gisteren enthousiast, wij ook, en dus : laat op de avond houden we ons vanavond nog een paar uurtjes bezig met het vangen van nachtvlinders mbv een gespannen laken voor de buitenlamp van het veldlab. Het gaat erg matig als je het vergelijkt met de aantallen vlinders die dee vorige nacht rond de lamp fladderden, maar het is dan ook een frisse nacht geworden. Toch nog leuke soorten erbij, zoals de zomervlinder, donsvlinder, vierbandspanner, marmerspanner (de mooiste van de avond) , berkenbrandvlerkvlinder, huismoeder, muisbeertje, roodbruine vlekuil en kleine beer.
Foto: halvemaanvlinder.
Foto: zomervlinder.
Foto: kleine beervlinder.

Dagvangst Nieuw geringd / teruggevangen :
---------------------------------------------------------
Boomkruiper 1 / 0
Braamsluiper 2
Fitis 20 / 3
Grasmus 1 / 0
Grauwe Vliegenvanger 2 / 0
Groenling 1 / 0
Grote bonte specht 0 / 1
Heggemus 4 / 1
Kleine Barmsijs 10 / 3
Kleine Karekiet 3 / 11
Koolmees 5 / 3
Merel 3 / 2
Pimpelmees 4 / 0
Rietzanger 0 / 1
Roodborst 1 / 2
Sijs 2 / 0
Tjiftjaf 19 / 2
Tuinfluiter 1 / 0
Vink 7 / 0
Winterkoning 5 / 4
Zanglijster 2 / 1
Zwartkop 1 / 0
----------------------------------------------------------
Totaal: 94 nieuw geringd en 34 teruggevangen = 128 vogels.

30 Juli 2012 : terug naar de regenzomer.
Bij vertrek uit het gebouw begon het om 05:30 uur meteen al te regenen. Er zit in de noordoosthoek van het land een bui die precies over het eiland heenschuift. Dat is dan natuurlijk van wezenlijke invloed op de activiteiten van de vogels als dat meteen met het eerste daglicht plaatsvindt. Toch kom ik na veel blaadjes plukken, overhangend riet terugdrukken weer bij het gebouw met 5 vogels, waarbij een ongeringde adulte man spotvogel. Bij de tweede ronde is het droog maar er is niet veel veranderd in de activiteiten van de vogels : 6 exemplaren bezoeken de ringtafel. De derde ronde is echter verbluffend... Helemaal niets !!!! Ik kan mij niet herrineren of ik het hier ooit wel eens heb meegemaakt dat we op dag 2 van de aaneengesloten vangdagen al een nul-ronde hebben gelopen. Maar goed, de kans hierop was natuurlijk ook groter doordat de best vangende netten (van de CES-opstelling) dicht zitten omdat over 3 dagen de laatste CES-vangdag nog moet worden gedaan. Tegen 11:30 uur is het weer droog, maar het blijft buiig. Het ene moment loop je in een lekker zonnetje en het andere moment moet je weer een extra ronde lopen omdat de volgende regenbui nadert. En zo sprokkelen we de dag toch maar weer door want de frequentie is niet zo hoog dat het nodig is om de netten te sluiten. Smiddags zitten er voor het gebouw meerdere merels te alarmeren en dat noodzaakt mij om toch maar eens te gaan kijken waar ze zo bang voor zijn. Als ik halverwege het pad naar de slagboom ben springt er een buizerd van de tak en gaat aan de andere kant van het pad op zo'n 10 meter voor me op een andere tak zitten. Ik zie aan de linkerpoot van de vogel een ring zitten…. In de avonduren neemt de buienfrequentie weer flink toe nadat het grootste deel van de middag de buien, waarin nu ook onweer zit, door het zeegat naar de Noordzee trekken en ons niet raken. We eindigen de dag met in de regenmeter toch 11 mm. Vlak voor het donker komen we nog even buiten en zien een houtsnip opspatten, van het dak van het veldlab wel te verstaan... Dan nog even de omstandigheden in het gebouw : We hebben al weer kunnen slapen met de neus boven de lakens uit… Vandaag geen onderhoudsmensen gezien, de vloer is alleen nog nat in de voegen en de geur begint wat dragelijker te worden, de wasknijper kan al bijna van onze neus af…. Toch is het nog steeds geen pretje om binnen te zijn.
Foto: kleine barmsijs, man adult.

Dagvangst Nieuw geringd / teruggevangen :
---------------------------------------------------------
Braamsluiper 2 / 0
Fitis 4 / 1
Heggemus 1 / 1
Kleine Barmsijs 1 / 3
Kleine Karekiet 0 / 3
Koolmees 0 / 1
Roodborst 0 / 2
Spotvogel 1 / 0
Tjiftjaf 6 / 0
Vink 3 / 0
Winterkoning 2 / 3
---------------------------------------------------------
Totaal: 20 nieuw geringd en 14 teruggevangen = 34 vogels.

31 Juli 2012 : Een herfstachtige dag in een rustig Glop.
De dag begint met meteen een zware bui die je direct uit bed de regen in dwingt. Eenmaal achter bij het meteoveld aangekomen regent het harder dan een douche, maar het is gelukkig maar van korte duur. Ik moet zeggen dat ik zo vroeg op de ochtend toch een binnendouche meer prefereer. De vogels waren al verstandig en zijn blijven zitten waar ze zitten en ik kom dus terug op het glop met meteen een nulronde. De volgende ronde is het weer droog maar alle struiken en riet zijn weer verzadigd van water dus dat schiet niet echt op, 2 vogeltjes halen de ringtafel… We hebben in de loop van de ochtend een tjiftjaf losgelaten die meteen vanaf de weegschaal naar de kamperfoelie onder het dak van het afdak vliegt, daar op een takje gaat zitten en meteen gaat jagen op de insectjes die zich daar ophouden. Hoezo stress veroorzaakt door het ringen… vogels zijn net politici : de kamer, overwegende uw bezwaren tegen… en gaat over tot de orde van de dag…. Vanaf circa 12 uur nadert er weer een nieuw buiengebied en wordt het weer vaker rondje lopen met 0 of 1 of 2 vogels. En zo sukkelt de dag voort en verandert uiteindelijk gewoon in een regenachtige dag waarop niet veel gebeurt. Of het zou nog vermeldenswaard moeten zijn dat het allerlaatste net van sectie 5 zich ontpopt als een echte oversteekplek voor vogels die langs de brede open rand van het vorig jaar verplaatste schapenraster richting de bosjes aan de overkant van de sloot vliegen. In de laatste halve meter van dat net hebben vandaag 3 lijsters gehangen waarvan er 1 helaas ontsnapte. Het is een echte dag voor een koffieronde. Een koffieronde? Ja, da's een rondje lopen waarin je een mok met koffie meeneemt want je verwacht niet al te veel te doen te hebben. Je kunt onderweg al van een paar slokken genieten en kunt op de splitsing in de opstelling de nog half gevulde mok op de grond zetten en weer meenemen als je op hetzelfde kruispunt weer terugkomt, dan is de koffie vast nog niet koud.
Foto: koffierondje...

Voor de ringtafel zit regelmatig een zanglijster die de klinkers van het terras opzoekt om een huisjesslak te kraken. Ik kan mij niet herinneren dat ik hier op Schier al eens eerder zoveel huisjesslakken heb gezien. Verder zit er omk de hoek van het veldlab aan de kant van de Arnicaweide een nest van een turkse tortel, die hebben we ook niet eerder zo dicht bij het gebouw gehad. Aan de achterkant van het veldlab zit nog regelmatig een putter zo hard te zingen dat je regelmatig denkt dat we toch lokgeluid aan het afdraaien zijn… In de avondrondes vangen we ook nog zegge en schrijve…. 1 vogel !
Foto: wel vleugels maar geen veren: rietvink.

Dagvangst
Nieuw geringd / teruggevangen:
--------------------------------------------------------
Braamsluiper 1 / 0
Fitis 7 / 2
Grasmus 1 / 0
Koolmees 0 / 1
Merel 1 / 1
Rietzanger 0 / 1
Roodborst 0 / 1
Spotvogel 2 / 0
Tjiftjaf 4 / 2
Winterkoning 1 / 1
Zanglijster 1 / 0
Zwartkop 1 / 0
--------------------------------------------------------
Totaal: 19 nieuw geringd en 9 teruggevangen = 28 vogels.

Geen opmerkingen: