maandag 13 augustus 2012

Goor: vangdag zandstort De Bree.

Vandaag voor het eerst deze zomer een vangochtend gehouden op het zanddepot. Na gisteren tot in de avond baantjes te hebben gesnoeid was het nu tijd om te ringen.Tegen 03 uur was ik ter plaatse en ben begonnen met de opbouw en het aanzetten van het lokgeluid. Dat karwei werd geklaard onder een heldere sterrenhemel met een zwoel aanvoelend temperatuurtje van 15 graden. En dat ook nog onder het genot van tientallen vallende sterren in de piek van de Perseïden-sterrenregen. Tegen 05 uur werd het snel licht en stierven de laatste sterren langzaam voor het menselijk oog weg en komt de samenleving weer tot leven; 05:20 u, de krantenbezorger begint aan z'n boerenbestellingen, 05:25 u de eerste melkwagen gaat op pad, 05:50 u fabriekspersoneel voor de ochtendploeg nadert Goor... Langs de spoordijk aan de overkant van het kanaal zit meteen bij het eerste licht een boomvalk te kekkeren.
De eerste ronde wordt in zwaar bedauwd riet en gras gelopen en levert 11 vogels op, zoals te verwachten vooral kleine karekieten en bosrietzangers, maar ook al een grasmus en een fitis. De tweede ronde is als zo vaak het meest vruchtbaarst van de hele dag, 40 vogels. Daarbij ook 2 juveniele putters uit de gezinnetjes die hier foerageren op de vele bloeiende distels.Foto's ; putter, 1e kalenderjaar, jeugdkleed.

De derde ronde is zeer variabel met daarbij de inmiddels de soorten die meer dagactief zijn. Daarbij ook een boompieper, de eerste volgroeide vogel van die soort die ik hier in de Hof van Twente kan ringen.

Foto: boompieper, 1e kalenderjaar.

Tegen 11 uur valt het met het vangen helemaal stil, het is dan ook al flink zonnig en warm geworden. Er zijn inmiddels vlinders en libellen actief geworden. Daarbij bruine glazenmaker, gehakkelde Aurelia, atalanta, tweede generatie landkaartje en bont zandoogje. Ik ruim de netopstelling op en ga nog even verder met het toppen van boompjes op de opstelling. Het is een geslaagde ochtend geworden met een zeer variabel soortenpakket. Wie weet wat de volgende vangactie zal brengen....

Dagtotaal
Nieuw geringd / teruggevangen:
-----------------------------------------

zwartkop 10 / 0
fitis 4 / 0
kleine karekiet 36 / 0
bosrietzanger 8 / 0
tjiftjaf 13 / 0
grasmus 2 / 0
tuinfluiter 9 / 0
putter 2 / 0
pimpel 4 / 1
bonte vliegenvanger 1 / 0
boompieper 1 / 0
heggenmus 1 / 0
zanglijster 2 / 0
gekr. roodstaart 1 / 0
koolmees 1 / 0
rietzanger 1 / 0
winterkoning 2 / 0
boomklever 1 / 0
roodborst 1 / 0
------------------------------------------------------
totaal 100 vogels nieuw geringd en 1
teruggevangen = 101 vogels met 83 mtr net.

Geen opmerkingen: