donderdag 9 augustus 2012

8 Augustus 2012 : Raalte, project RING-mus.

Vanmorgen een vangsessie gedaan voor het stadsvogelproject RING-mus. Bij de eerste controle hadden we meteen een verrassing in het net hangen, een grootoorvleermuis !
Een bijvangst met vleugels maar zonder veren. We merken 's avonds regelmatig vleermuizen in de tuin maar hebben er hier op deze plek nog niet eerder één in de netten gehad.
Het diertje heeft zich redelijk vastgewurmd en ik krijg meteen herrinneringen aan al die vleermuizen die we in Ghana in de netten kregen toen we probeerden nachtzwaluwen en uilen te vangen. Die vleermuizen waren een stuk groter en werkten zich in korte tijd helemaal vast in de netten om vervolgens flinke gaten in het net te bijten.
In dit geval was de vleermuis redelijk snel te verwijderen en bleef de schade aan het net beperkt tot een paar maasjes.

Foto: grootoorvleermuis.

De overige vangsten stelden vandaag flink teleur. Ondanks het feit dat we twee weken niet gevangen hadden wisten de mussen heel snel waar ze aan toe waren. Zaten er gisteren nog zo'n 30 op het grasveld, nu liet er zich af en toe één zien op de pergola waarvandaan ze de heel tuin en de feeders goed kunnen overzien. Uiteindelijk vingen we toch nog 5 huismussen, die allen nog ongeringd waren. Daarnaast nog een ongeringde pimpel, een eveneens ongeringde koolmees en de eerste ( ! ) ongeringde winterkoning van 2012....

Dagtotalen:
nieuw geringd / teruggevangen:
----------------------------------
Huismus 5 / 0
Koolmees 1 / 0
Pimpel 1 / 0
winterkoning 1 / 0
----------------------------------
Totaal 5 nieuw en 0 terugvangsten.

's Avonds hebben we in de tuin nog een paar uurtjes nachtvlinders gevangen. En in zo'n Sallandse tuin mag natuurlijk inmiddels de vlinder van de eikenprocessierups niet ontbreken...

Foto: eikenprocessierups-vlinder.


Foto: hagedoornvlinder.

Geen opmerkingen: