vrijdag 10 februari 2012

Wintervangdag op De Bree

Na weken van tegenvallend weer of andere drukke werkzaamheden hebben we eindelijk voor het eerst in dit nieuwe jaar een dag kunnen wintervangen op onze vangbaan op de Bree. Het was eergisteren al de bedoeling om te gaan maar er stond toen een te sterke en snijdend koude Noordoosten wind en dat zou te veel risico's met zich meebrengen voor de vogels omdat we rekening hielden met heel wat vogels. Vandaag was het onverwachts zover, m'n broer meldde gisteren dat een fotograaf voor de hut had afgezegd en op die manier kwam er voor ons dus ruimte.
Het was vanmorgen bij vertrek naar de baan een kraakheldere droogvriezende nacht met een maan aan de hemel die net over z'n maximum heen was. De minus 12 graden waren goed voelbaar aan oren en door de handschoenen heen, maar daar wen je aan. Bij het kanaal aangekomen werd het nog even glibberen want dat was de enigste plek waar men zout had gestrooid en dat vriest met een temperatuur lager dan -10 graden opnieuw aan. De maan scheen over het kanaal op het vele ijs dat door een ijsbreker en na het sluisongeluk in Eefde hervatte scheepvaart fijngekneusd was. Het leek of er tienduizenden lampjes in het kanaal dreven, prachtig! Op een aantal grotere schotsen zaten eenden ineengedoken met de kop tegen het zwakke oostenwindje in. In het bos aangekomen werd het voor de laatste paar honderd meter lopen in plaats van fietsen want het zandpad was veranderd in een Madurodam-uitgave van de grand canyon en daar valt niet in te fietsen. In het bos vlogen tientallen duiven op en nog geen 5 minuten later gingen die al weer zitten in de boomtoppen naast de vangbaan. Onderweg hoorde ik in het donker ook nog driemaal een groepje koperwieken overtrekken.
De netten stonden klaar in ongeveer drie kwartier tijd, als het koud is wil je wel hard werken... Toch werd ik enigszins overvallen door het snel opkomende ochtendlicht dat zich al snel aan de oostelijke horizon meldde.
Meteen in de eerste ronde lieten zich de goudvinken horen maar niet vangen... wel hingen er meteen een vijftal staartmezen in de netten. De merels van het ochtendkrieken bleven ditmaal uit, dat wil zeggen ze waren er wel maar vlogen hoog uit de boomtoppen meteen weg naar de weilanden buiten het bos. De eerste ronde leverde naast de staartmezen ook de gebruikelijke paar heggenmussen en roodborsten op en daarna begon het meteen flink te lopen met koolmezen en pimpels en dat zou zo de gehele dag door blijven lopen. Ook hingen er af en toe grote bonte spechten tussen de mezen. daarbij een paar ongeringde exemplaren en een paar terugvangsten van afgelopen najaar. Maar ook zat er één bij met een ring van een paar jaar geleden, te weten 5 Oktober 2009. Tussen de bedrijven door vangen we nog 2 ongeringde merels. Bij de mezen zitten ook weer een aantal ongeringde waarbij een mannelijk exemplaar met een behoorlijk groot postuur en een vleugellengte van maar liefst 80,5 mm. Verder was er niet zo gek veel bijzonders te melden; het was koud en de vogels hielden zich redelijk rustig, we hoorden vandaag amper zang. Wel 1 maal een roffelende grote bonte specht, wellicht dezelfde vogel die we 2 weken geleden ook al hoorden roffelen. Verder lieten ook de groene en zwarte spechten zich wel weer horen. Wegens de aan het eind van de middag opnieuw dalende temperatuur hebben we besloten om niet tot in het donker door te gaan maar om het op tijd voor gezien te houden. Om 16 uur waren alle netten weer binnengehaald en stond er een mooi getal van 215 vogels op de lijst. Na 's avonds nog een uurtje puzzelen moesten we daar nog 25 vogels van doorstrepen omdat ze vandaag 2 maal in de netten hadden gehangen en we iedere vogel maar 1 maal op een dag kunnen melden bij de ringcentrale.

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Grote Bonte Specht 3 / 3
Pimpelmees 17 / 25
Heggenmus 1 / 4
Koolmees 33 / 72
Roodborst 2 / 2
Boomklever - / 2
Merel 2 / -
Boomkruiper 2 / -
Staartmees 3 / 7
Vink 4 /3
Glanskop 1 / 4
---------------------------------------------
Totaal: 190 exemplaren, 11 soorten, 8:30 uren



Foto: Twentekanaal in winters avondlicht.

Geen opmerkingen: