donderdag 9 februari 2012

Vangdag project ringmus in Goor

We hadden gisteren voor het eerst dit jaar de gelegenheid om op onze ringbaan te kunnen vangen maar deze actie hebben we uiteindelijk toch afgeblazen want er stond een snijdend koude noordoosten wind die veel te veel risico's voor de vogels met zich mee zou brengen als ze te lang in het net zouden moeten hangen. Als je er op een winterse dag niet zoveel vangt dan valt dat nog wel mee, maar als je rekening moet houden met mogelijk meer dan 100 vogels dan moet je toch maar uitstellen.
De winterse omstandigheden waarin we verkeren, het is jaren geledne dat Nederland zo lang achterene heeft kunnen schaatsen, hebben er voor gezorgd dat de vogels kwetsbaarder zijn geworden met betrekking tot beschikbaarheid van voer. Daar hebben vele Nederlanders gelukkig oog voor gehad en zijn dus nu echt massaal aan het voeren geslagen. De ziekte trichomonas zal door dit weer het land wel definitief uitgedreven zijn dus wij durven het inmiddels ook weer aan om weer wat meer te voeren. Het was inmiddels ook weer tijd om een vangdag voor het project ringmus te houden en dat hebben we dus vandaag maar aangegrepen. De netten stonden er in de vrieskou helemaal klaar voor, maar de vogels bleven helaas wederom vrijwel buiten de tuin. Wel hadden we de hele ochtend een groep van 15 tot 20 kokmeeuwen rondvliegend boven de tuin en vooral het afdak maar die ging het om het brood en reuzel dat daar werd aangeboden. Ook de kauwtjes deden in grote getale mee maar met z'n allen durfden ze het maar minimaal aan om ook daadwerkelijk eten te pakken. Er zaten gisteren maar liefst 5 houtduiven tegelijkertijd in de tuin. Een dergelijk aantal heb ik hier niet eerder gezien. Het blikjt maar weer, de lokale duiven zijn dood door het geel en er komen er meer voor in de plaats....
Voor het eerst sinds maanden kwamen er ook staartmezen langs door de hoge eiken naast de tuin en 2 daarvan stortten zich in de tuin en keurig in de netten. De rest liet hen achter en koos ervoor om verder op sjouw te gaan. Na het loslaten vna de inmiddels geringde 2 lieten zij zich onmiddelijk weer horen in een andere straat waarna de 2 meteen hun koers bijzetten en naar de groep terugvlogen.
De verdere vangst bestond uit 2 groenlingen, 1 terug en 1 vers die overigens broodmager was. Daarnaast nog een koolmees tewrug en dat was het dan weer, de tuin bleef verder leeg.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Koolmees 0 / 1
groenling 1 / 1
Staartmees 2 / 0
-----------------------------------------------------
Totaal 3 nieuw geringd en 2 terugvangsten = 5 vogels.

Geen opmerkingen: