donderdag 26 januari 2012

Ringmusdag te Raalte

Het is enige tijd stil geweest met de berichtgeving op m'n weblog. we hebben echter niet stilgezeten. Onder dit bericht volgt een serie foto's van de diverse vogel-gerelateerde activiteiten die we de laatste weken ondernomen hebben.

Vandaag hebben we in de tuin van Hanneke weer een ringmus vangsessie gehouden. Dat was weer eens niet echt een succes te noemen. Om een lang verhaal kort te maken : de netten staan, de vogels gaan !
de netgewenning bij dit project is groot en gaat echt een probleem veroorzaken voor het bewerken van de gegevens. de vogels zijn er wel maar je vangt ze amper. Aflezen van kleurringen gaat veel beter, daarvoor hoef je ze immers niet terug te vangen, maar dat is alleen van toepassing op de huismussen want dat is de enigste soort die binnen dit project gekleurringd wordt. Ik wil er hierbij nu al een pleidooi voor houden om meerdere soorten die erg snel aan de netten wennen tevens te gaan kleurringen om zo het aantal terugmeldingen van die vogels op te krikken.
vandaag werden we ook erg benadeeld door de stevig doorstaande wind. Maar ja, het was de enigste dag waarop ik deze week kon vangen, Hanneke heeft immers nog geen volledige ringvergunning maar een assistentenvergunning en mag alleen ringen in mijn aanwezigheid.
we vingen vandaag de volgende vogels:

merel 0 / 1
roodborst 0 / 1
totaal 0 nieuw geringd en 2 terugvangsten.

Daarnaast hebben we tijdens het vangen (ja, ze zitten echts NAAST de netten) nog 4 gekleurringde huismussen kunnen aflezen.


Foto: spijkers verwijderen bij nestkasten landgoed Weldam.


Foto: vetbollenfabricage.


Foto: wintersituatie locatie Ringmus Goor RM-035.


Foto: landschapsonderhoud, herstel takkenkoffer.

Geen opmerkingen: