vrijdag 18 november 2011

Schiermonnikoog : zo bont maakten we het nog niet eerder...

Het eiland zit weer in potdichte mist en bij het krieken van de dag is het in het glop totaal windstil. De zuidenwind van vannacht is doorgegaan met het aanvoeren van warmere lucht waardoor het voor ons meteen al vroeg aanvoelt als voorjaarstemperaturen. Het is dan ook al 7 graden !
We vangen meteen in de eerste ronde een heel leuke merel. Als ik bij het net kom aanlopen denk ik eerst dat we een Kramsvogel hebben gevangen maar het blijkt een adulte man die voor 50% wit is. Een Ekstel ? Wat een bont beest zeg… we kennen allemaal wel de Merels in de stad die enkele witte veren hebben en een aantal jaren geleden werd er ook een erg bonte man gevangen op Vlieland, maar zo bont als deze heb ik er nog niet eerder één in de handen gehad, een waterral daarentegen wel… Na het ringen hebben we vanzelfsprekend foto's gemaakt. Bij het loslaten was het echt een heel vreemde ervaring om zo'n bont beest te zien vliegen. Zou het hele verhaal zich andersom hebben afgespeeld dan zouden er bij het eerste zien van deze vogel wel alarmbelletjes zijn afgegaan.Foto's : Merel-man, na 1e kalenderjaar.

Verder is het erg rustig in het vangterrein, de meeste merels zijn nu wel weg maar we vangen toch nog wel een paar achterblijvers. Het is vanaf een uur of tien in de ochtend een stuk helderder aan het worden en dat zou uiteindelijk in de middag resulteren in bijna 2 uur lang zonnig weer… dat hebben we na afgelopen Zaterdag niet meer meegemaakt.
We hebben vanochtend ook Barbara Bezema op bezoek gehad, zij kon haar pret niet op want meteen om de hoek van sectie 1 vingen we een Sperwer. Het bleek de Sperwer-man van gisteren te zijn die we vanochtend tijdens het ontbijt ook al vlak voor het gebouw vanuit een lage zijtak van een berk hadden zien loeren op een Winterkoning in de braamstruiken. De vogel bleek ten opzichte van gisteren 15 gram lichter te zijn. Maar ja, toen vingen we hem in de avondschemer en had hij een halfvolle krop.
We vangen ineens weer een paar Tjiftjaffen die qua uiterlijk wel wat neigen naar de ondersoort Abietinus; we plaatsen ze alledrie onafhankelijk van elkaar in een bunnetje om te kijken welk roepje ze maken. In alle gevallen blijft het helaas stil en ook na loslaten geven ze geen kik.
Het bleef de rest van de dag erg rustig met weinig vermeldenswaardigheden op vogelgebied. Wel liep Hanneke na de middag een ronde met een aantal Vinken, Kepen en een paar Koolmeesjes. Aan het eind van de middag komt er alweer nieuwe mist opzetten; in de avond is de mist zo dicht dat het water uit de bomen lekt en het lijkt te regenen. Het is mooi windstil en het rallengeluid draait weer, het ontwateren van gisteren heeft goed geholpen….

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Sperwer - / 1
Tjiftjaf 2 / 1
Waterral - / 1
Staartmees - / 1
Winterkoning - / 2
Pimpelmees 1 / -
Roodborst - / 4
Koolmees - / 3
Merel 6 / 11
Boomkruiper - / 1
Zanglijster 1 / -
Vink 3 / -
Koperwiek 1 / 1
Keep 2 / -
Zwartkop - / 1
---------------------------------------------
Totaal: 43 exemplaren, 15 soorten, met 550 m
mistnet, 30 m grofmazig net en 4 inloopkooien
in 15:59 uren

Geen opmerkingen: