donderdag 17 november 2011

Schiermonnikoog : het geluid boven water halen...


Het heeft vannacht weer gevroren en ditmaal in combinatie met hoge luchtvochtigheid dus was het aan de grond wit van de rijp. De eerste ronde werd dus gelopen met vorst tot in onderste 2 banen. Bij sectie 5 waren de netten wit als lakens. Toch deed een Winterkoning nog zijn uiterste best om voor mij uit het net in te komen. Hij vliegt in de lengte over het pad en stuitert maar liefst 4x tegen de bevroren netten aan om vervolgens in de bocht het paadje naar de rallenkooi in te vliegen en te verdwijnen. De merels zijn ook wel weer verdwenen, we vangen maar een paar ongeringden en alle terugvangsten zijn overwegend vogels die in mindere of slechte conditie verkeren. Er zitten vandaag ook weer een paar afwijkende merels tussen de vangsten; we hebben er één met een herstelde afgebroken bovensnavel en een vrouw met witte veren in onderstaart en stuit. Bovendien heeft deze vrouw ook nog eens een geheel roodgekleurde binnenkant van de snavel en keel, zie onderstaande foto.

Foto: merel-vrouw rode mond.

Na de eerste ronde komt er iets meer wind die afgelopen nacht is gedraaid van oost naar zuid-zuid-west. Dus aanvoer van warmere lucht voor zover je daar van kunt spreken. Het wordt vandaag uiteindelijk 3 graden boven nul. En ook dat heeft weer gevolgen : mist ! De wereld wordt weer klein, vooral van mist die zwaar is van water. Iedere ronde hangen er de hele dag ondanks het afschudden opnieuw pareltjes water aan de netten.
We hebben vandaag een Sijs teruggevangen van 4 Oktober 2010, vandaag voor de 1e x terug. Verder een Koolmees van 7 September 2010 nu ook voor de 1e x terug. Verder hebben we een Vink ongeringd losgelaten omdat deze vogel aan beide poten dikke wratvorming had. Het ringen van zo'n vogel zou het risico met zich meebrengen dat de ring klem zou kunnen gaan zitten en dus dan maar geen ring er om. De biometrie hebben we wel in de database opgeslagen, dan hebben we die in ieder geval wel. Ook vingen we nog een Vink voor de 1e x terug na 10 September 2010. De vinken deden het vandaag weer wat beter. Niet dat er meer in het bos aanwezig waren maar ze gingen wat makkelijker naar de bosbodem om op het elzenzaad te foerageren. De putters blijven daarentegen nog afwachtend.
Vanmiddag zat er tussen de koolmezen die rond het veldlab foerageren een koolmees met kleurringen. We hebben hem af kunnen lezen en geconstateerd dat het om dezelfde vogel gaat die hier dit jaar al 2 x eerder is gevangen. Dus hebben we meteen na aflezen de gegevens in GRIEL ingetikt en weten we nu dat het een als nestjong geringde vogel is uit het nestkastengebied dat de Rijks-universiteit van Groningen in de Lauwersmeer heeft. Hij komt uit het bosgebied bij het Landal-bungalowpark aldaar, 11 km hier vandaan over het Wad. Toch geinig…
In de laatste ronde die ik in de schemer loop hoor ik aan de merels dat er weer wat gaande is in het terrein; even later tref ik in het lange grofmazige net in de schapenweide een mannetje sperwer aan. Een eerstejaars en de 8e sperwer van dit jaar.


Foto's: sperwer-man 1e kalenderjaar.

Ik ben vanmiddag ook nog even met de geluids-installatie aan het puzzelen geweest. Dat wil zeggen : ik heb een poging gedaan, maar op het moment dat ik de roodverroeste kroonsteentjes (die volledig onder water stonden in een potje dat er omheen geplakt zat om water buiten te houden ) wilde vervangen kon ik nergens een schroevendraaier vinden. Na het hele gebouw afgezocht te hebben trof ik er één in een emmer met oude zooi maar…. Speelde het geluid ineens weer. Het boven water halen bleek vooralsnog voldoende.

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Sperwer 1 / -
Koperwiek 5 / 2
Waterral 2 / 1
Zwartkop 1 / -
Winterkoning - / 1
Goudhaantje - / 1
Roodborst 1 / 5
Pimpelmees - / 2
Merel 13 / 15
Koolmees 1 / 2
Kramsvogel 1 / -
Vink 3 / 3
Zanglijster - / 1
Sijs - / 1
----------------------------------------------
Totaal: 62 exemplaren, 14 soorten, met 550 m
mistnet, 30 m grofmazig net en 4 inloopkooien
in 15:59 uren

1 opmerking:

Incanto Images zei

hoop volgels weer teruggevangen. En weer een rover, wat hebben ze toch mooie koppie's.

Fijn weekend en ik hoop een beetje minder kou.

Groetjes Von