donderdag 27 oktober 2011

Vlieland : een zwarte dag...

Nee, geen zorgen.... niks aan de hand. later hierover meer.....
Met een zijwindje van 4 bft fietsten we vanmorgen naar de baan. Het was een bewolkte en donkere nacht. Op de baan aangekomen bleken er geode aantallen waterrallen naar beneden te zijn gekomen nadat we vannacht geluid hadden afgespeeld. Op meerdere plaatsen sprongen ze uit de struiken op en er zat er zelfs 1 op een mistnetstok. Bij terugkomst bij de ringhut zag ik een eend een vreemde fly-by rond de hut maken en vervolgens na een tweede rondje naar beneden gaan bij de netten direct achter de struiken waar ene behoorlijke plas water staat. Stilletjes naar die plek lopen leerde dat hij inderdaad in de onderste baan van het net hing, maar éénmaal ter plaatse rolde de vogel al snel uit het net en had ik het nakijken; ik heb in het donker niet eens zeker kunnen zien welke soort het was maar mijn vermoedens gaan het sterkst naar een bergeend, zo groot was ie in ieder geval wel.
Bij aanvang van de ochtendschemer hoorden we al diverse piepjes van zanglijsters, koperwieken en merels in de lucht. Er was al flinke aankomst gaande want we hoorden ze nog voor het goed licht was al in de struiken landen. De eerste 2 rondes liepen dan ook goed door. vooral merels, enkele koperwieken, zwartkoppen en roodborsten. Het viel ons tijdens het ringen op dat er vandaag opmerkelijk veel gitzwarte merelvrouwen bij zaten terwijl we ook de gewone bruine en grijze vrouwen vingen. De zwarte exemplaren waren eigenlijk alleen als vrouw te onderscheiden doordat ze toch nog streping op de kin hadden die bij mannen volledig ontbreekt. Ik ben benieuwd waar deze vogels vandaan mogen komen.
In de tweede ronde sprong een waterhoen tot 2 keer in en uit één van de netten; net als bij de eend hadden we het nakijken. Vanaf de derde ronde was goed te merken dat we met andere merels te maken hadden want de meesten hadden nu geen trekvet meer en waren flink afgevlogen op de borstspier. Wellicht zijn dit vogels die verdfer op zee hebben gezeten en dus later aankomen en geen energie meer over hebben. Het aantal koperwieken neemt snel af en wat we vangen zijn vogels die vrijwel zonder uitzondering onder de 60 gram zitten.
Ook daarvan is de grote meute die gisteren aankwam inmiddels al weer doorgetrokken.


Foto: meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale op afstervend blad Amerikaanse vogelkers, dank aan Thijs de Graaf voor de determinatie.

We hebben vandaag 2 deelnemers aan de excursie waarvan 1 een toevallige passant, een oud NJN-er. Beide bezoekers vinden ons verhaal weer zeer interessant en verlaten ons om 12 uur weer nadat ze ieder een ringstreng hebben gesponsord. Buiten de hut kijken we samen nog even naar het spel tussen 3 blauwe kiekendieven en een slechtvalk die stootduiken op elkaar aan het uitvoeren zijn. Even later hebben we een groep spreeuwen in het hout zitten die snel groeit naar ongevver 60 exemplaren. En daar zitten er een paar bij die stapje voor stapje naar beneden gaan om vervolgnes op het slag te druipen. Dat gaat leuk worden.... maar ineens spuiten alle spreeuwen al gekken alle kanten op de struiken in. Meteen daarna gooit een sperwer zich in het hout. het blijkt een mooie adulte man te zijn (ongeringd) die zeker 10 minuten zit te kijken op er iets op het slag te halen valt, wat een prachtig gezicht en wat een mooie vogel.
Na de excursie werden de vangsten snel minder, het is duidelijk dat de meeste aanvoer van vogels wel geweest is en dat de meeste vogels vrijwel meteen verder zijn gevlogen. Hanneke keert op tijd terug naar de zwaluw en ik breng de rest van de middag door met diverse onderhoudsklussen waaronder het wisselen van een paar netten van dunne naar dikke kwaliteit.
Het is vandaag net als gisteren opvallend hoe we ineens veel meer merels op het slag weten te krijgen, en dat ook nog gedurende de gehele dag en niet eens alleen in de schemer. We pakken uiteindelijk ongeveer 20 exemplaren op het slag, waaronder ook weer enkele spreeuwen.


Foto: het slag op slot...

Aan het eind van de middag verschijnen er weer diverse groepen spreeuwen in de polder die aangroeien tot een heel grote groep van naar schatting 2000-3000 exemplaren. De vogels scheren laag over de opstelling en een deel van de groep gaat in het gout zitten.
Het merendeel schiet echter de wilgen in die een meter of 20 aan de zuidwestzijde van de ringhut staan. Ik zie ze langzaamaan naar beneden in de struik hippen teneinde daar te gaan zitten slapen. maar dan verschijnt er plots een blauwe kiekendief boven de struik en in no time is de hele groep verdwenen in zuidwestelijke richting; ze gaan zitten slapen op de dijk van de vierde polder . toch heb ik er in de voorlatste ronde nog een achttal in de netten. daarvan blijkt er 1 gewond te zijn. de vogel heeft een typische diepe roofvogelwond aan de linkerflank en is dus net aan de dood ontsnapt. Afwachten maar wat er van deze vogel terechtkomt... Van wegtrek heb ik deze avond weinig gemerkt, maar ja als er al niet veel meer op het eiland zit... Wel merk ik tijdens het terugvliegen dat er flink wat koperwieken over komen vliegen; die zijn dan net een half uurtje onderweg en zullen wel van de duitse waddeneilanden komen.
Morgen is het alweer onze laatste volledige vangdag, de verwachtingen zien er goed uit met nu op vde radar al goede trek boven de noordzee ne noord nederland; als het aan de achterzijde nog maar even aangevuld blijft worden...

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Waterral 5 / -
Zwartkop 8 / -
Winterkoning 4 / -
Goudhaantje 2 / -
Heggenmus 2 / -
Pimpelmees 1 / 3
Roodborst 9 / 6
Spreeuw 13 / -
Merel 98 / 14
Vink 1 / -
Zanglijster 8 / -
Keep 1 / -
Koperwiek 17 / 1
-----------------------------------------
Totaal: 193 exemplaren, 13 soorten, met 250
mtr mistnet, 2 inloopkooien, 2 fuiken en
1 slagnet in 12:30 uren

1 opmerking:

Unknown zei

Leuk, dat je naast vogels ook wantsen fotografeert. Het is een meidoornkielwants (Acanthosoma haemorrhoidale).
Groeten, Thijs