maandag 17 oktober 2011

Vlieland: controle LONDON-vink.

Vanmorgen om 05:40 uur vertrokken naar de baan in een poging om voor het eerste licht nog wat spreeuwen te vangen uit de groepen die in de struiken zijn gaan zitten slapen. Dat lukte ten dele, 2 spreeuwen sprongen vanuit de struiken in het net. Buiten deze actie was het bepaald niet nodig om extra vroeg naar de baan te gaan want het was opvallend stil in de lucht. Totaal geen trekroepjes, nog niet één zanglijster of koperwiek die zich boven onze vangopstelling even liet horen. In de vroege schemer liet zich al snel een viertal merels op het slag druipen en kon ik vlak voor de eerste ronde nog een slag slaan. Alle vier zaten ze onder een net maar 1exemplaar wist in no time een gat te vinden en ging er al snel vandoor. De eerste ronde langs de netten leverde de bekende mix van lijsters, zwartkoppen en roodborsten op maar dan in sterk mindere mate ten opzichte van de voorgaande dagen. Vooral bij de roodborsten en merels is het aantal terugvangsten meteen behoorlijk hoog. Daarna blijft het in de lucht en in de netten rustig. wel komen er af en toe een paar vinken voorbij en vallen er een paar maal 5 tot 10 koperwieken in en komt er af en toe een enkele merel de baan op. Vlak voordat de excursie begint heeft Berry een leuk bericht. Een vink met een ring die met een L begint.... het blijkt een adulte vink-vrouw te zijn met een Engelse ring van de ringcentrale LONDON.

De Britten ringen de vinken dus met 2,3 mm (of 2,5 mm), dat wist ik nog niet. Ik heb dan ook nog niet eerder een dergelijk geval in de hand gehad. Een mooi voorbeeld dat illustreert dat dit een heel mooi sluitende ringmaat is voor vinken, naar mijn mening veel beter dan de echt dikke 2,8 mm die we in Nederland gebruiken. Tijdens de excursie (4 bezoekers) kunnen we een gevarieerd pakketje vogels laten zien met als afsluiter een indien beschikbaar altijd voor de bezoekers succesvolle baardman-man.
We krijgen vandaag meermalen 1 of 2 oeverpiepers over de baan of in het hout. Naar beneden druipend op het slag blijft vooralsnog echter een gevalletje van de wens blijft de vander van de gedachte....
We sprokkelen de hele dag weer door met rondjes van circa 5 vogels en lopen niet één keer een rondje zonder vogels. Ook komen we tot de ontdekking dat we nodig boorschappen moeten halen en dan vooral brood. Omdat we met z'n vieren donders goed in de gaten hebben dat de wind pal parallel aan het eiland vanuit het zuidwesten waait en niemand heeft zin om tegen de sterke wind in terug te moeten fietsen vanaf het dorp. En dus moet er een vrijwilliger aangewezen worden. we doen dat door middel van het trekken van strootjes. De rest laat zich raden.... Onderweg naar het dorp zie ik dat er inmiddels inderdaad ook op de andere delen van het eiland minder vogels zitten, maar in de singels rondom de kampeerveldjes van natuurcamping de lange paal ritselt en rammelt het nog steeds van de merels en koperwieken. Ik kijk even bij het toiletgebouwtje bij de waddenveldjes en zie daar een enorma verzameling merelpoep op de rand van de bestrating en rond een flink besdragende meidoornstruik liggen. Uit de struik vliegen zeker 20 merels die zich tegoed zaten te doen aan de bessen. Op het esterveld zitten 2 groepen van respectievelijk 67 en 84 rotganzen die het onderling nog totaal niet eens zijn over de hierarchische verstandhoudingen in de groep en continu naar elkaar lopen te dreigen. Midden op het westerveld ligt een dode zeekoet; niet alledaags om zo'n soort aan de wadzijde van het eiland te vinden. Op de weg terug blijkt de wind inmiddels aangewakkerd te zijn tot 6 bft uit de Zuidwesthoek maar tijdens het fietsen heb ik over een grote lengte van de tocht de waddijk en duintjes aan de wadkant naast me en valt het fietsen nog ontzettend mee.
Onderweg maak ik op enkele plaatsen nog weer een paar foto's voor het project NL in beeld. Al snel begint het licht mij echter in de steek te laten en is er weer een plek onbereikbaar omdat er gewerkt wordt door een ploeg leidingleggers; hoe treffend is het weer in het licht van de doelstelling van het project... terug op de Zwaluw begin ik aan het bakken van pizza's. Tegen 20:45 uur komt de rest van de groep ook terug; ze hebben er in de laatste ronde nog ongeveer 15 vogels bij kunnen vangen en zo kunnen we weer terugkijken op een dag met weliswaar minder maar toch waardevol aantal vogels op de lijst.

Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-----------------------------------------

Waterral 5 / 1
Tjiftjaf 2 / -
Roodborst 5 / 10
Goudhaantje 2 / -
Merel 20 / 12
Baardmannetje - / 1
Kramsvogel 2 / -
Pimpelmees - / 1
Zanglijster 3 / 1
Spreeuw 8 / -
Koperwiek 15 / -
Vink 1 / 1
Zwartkop 24 / 1
-------------------------------------------------
Totaal: 115 exemplaren, waarvan 16 terugvangsten,
13 soorten in 13:30 uren met 250 meter net,
2 inloopkooien, 2 fuiken en 1 slagnet.

Geen opmerkingen: