woensdag 14 september 2011

Vlieland: Toch nog avondvangst na een dag wind.

Het was vandaag nog steeds mis met de wind. We werden vanmorgen vroeg opnieuw wakker met gejoel langs het huis en dan weet je al wel waar je aan toe bent. Omdraaien in je bed dus... De wind bleek 7 tot 8 bft te zijn en dat bleef de gehele dag nog zo tot een uur of 5 in de middag. De dag werd dus hoofdzakelijk achter de computer doorgebracht want ook daarop heeft de westerse mens van deze tijd zo z'n verplichtingen...
We zijn vanmorgen nog wel even naar het strand geweest alwaar we geconstateerd hebben dat de zeegang behoorlijk was en met de wind in de westhoek verorzaakte dat een stevige golfslag met golfhoogtes van 3,5 meter hoogte.


Foto: ons verblijf, De Zwaluw.

Aan het eind van de middag zakt de wind uiteindelijk toch iets terug tot 5 a 6 bft en fiets ik toch nog even naar de baan om een paar uurtjes te proberen te vangen.
Tijdens het wachtren op het lopen van de eerste ronde geniet ik nog een tijdje van een grauwe vliegenvanger die boven het slag aan het jagen is op een wolkje van dansmuggen. Prachtige acrobaatjes zijn het. De derde en vierde polder zijn de afgelopen dagen gemaaid en dat heeft meteen invloed op de aanwezigheid en gedrag van vogels in de buurt van onze netten. De maaiploeg heeft keurig netjes z'n werk gedaan en in de buurt van onze netten aan de voet van de dijkjes staan al duizenden afdrukken van vogelpootjes in de modder. Dat is alvast spannend voor de dag van morgen. Op het gemaaide deel vliegen en foerageren circa 500 spreeuwen die zich in een steeds onrustiger wordende wolk laag over het veld verplaatsen. Een paar keer scheren ze laag over de netten maar tegen half 8 taaien ze af naar de slaapplaats in de meeuwenduinen. Ook meeuwen liepn er wel op het gemaaide veld, ruwweg geschat ongeveer 100 stuks met daarbij nog enkele tientallen stormmeeuwen en een enkele zilvermeeuw. Verder in ieder geval 5 watersnippen en enkele groenpootruiters en kieviten. Dan de vangsten van deze avond. Weinig verrassends, dus hoofdzakelijk zwartkoppen. Bij die soort was het meest verrassen nog wel het feit dat nu na alle dagen met zo goed als alleen maar jonge vogels nu ineens 2 adulten op een totaal van 6 vogels. Verder nog vermeldenswaard: opnieuw hing voor de derde keer de sperwergrasmus van 3 September in de netten. Nog steeds heeft deze vogel geen vet aangelegd en was niks in gewicht toegenomen; da's toch al een redelijke verblijfstijd voor deze soort. als hekkensluiter toch nog een verrassing: een kleine barmsijs, wederom een soort die hier niet alledaags is en al helemaal niet zo vroeg in het seizoen.


Foto: De derde Kroonspolder in avondschemering.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Winterkoning - / 1
Braamsluiper - / 1
Heggenmus - / 1
Zwartkop 6 / -
Rietzanger 2 / -
Tjiftjaf 1 / -
Sperwergrasmus - / 1
Kleine Barmsijs 1 / -
-------------------------------------------
Totaal: 14 exemplaren, 8 soorten, 3:00 uren
met 250 meter net, 1 slagnet.

Geen opmerkingen: