donderdag 8 september 2011

Vlieland: regen, wind en toch nog ringen.

De storm van afgelopen dagen was vanmorgen geluwd en er stond nog een krachtige wind van 6 bft, maar er kwamen nog in een vrijwel ononderbroken frequentie buien vanuit het Westen van zee aandrijven waardoor zelfs maar denken aan een poging te gaan vangen niet in ons opkwam. Na de middag luwde de wind nog weer wat verder maar de regen bleef dusdanig vaak tegen de ruiten slaan dat het onverantwoord zou zijn om toch te gaan ringen. Dus maar flink met de admininstratie bezig. Gisteravond zaten we in een flink koude zwaluw en voelden de wind over onze hoofden blazen. Normaal gesproken is dat het moment om de kachel voor het eerst dit seizoen maar aan te steken, maar gisteren hadden we al ontdekt dat dit niet lukte. Dus kwam vanmiddag de monteur langs. hij heeft flink zitten sleutelen en dat had resultaat. We zaten er in no time weer lekker behaaglijk bij maar na een uurtje begon het toch wel erg warmpjes te worden en gaf de thermometer al 25,5 graden aan.... De thermostaat van de kachel bleek kapot te zijn zodat hij maar doorging en doorging met verwarmen... Dus gebeld met Carl Zuhorn en hij regelt dat er een nieuwe thermostaat besteld wordt.
We hebben op tijd gegeten en daarna ben ik op de fiets gesprongen en naar de vinkenbaan gefietst want het weer knapte nu toch snel op. De wind zat nog maar op 5 bft en het aantal buien was ook tot een acceptabel niveau gezakt. Aangekomen op het pad naar de baan bleek dat er met de storm toch weer nieuwe tapuiten op het eiland waren aangekomen want er zaten er nu al snel geteld 6 op het pad. Onderweg zag ik er langs de polderweg ook al meer dan voorheen. Snel heb ik het puinpadnet ook weer opgezet maar dat heeft vanavond niet echt mogen baten. Wel ving ik toch nog een aantal andere vogeltjes waaronder, heel leuk, de sperwergrasmus van 3 September weer terug. De vogel bleek 2 gram te zijn toegenomen in gewicht en zat nu op 29,1 gram. De toestand waarin de netopstelling verkeerde viel enorm mee, ik heb geen schade geconstateerd, en moest alleen wat schoorlijnen opnieuw aanspannen. Wel viel het op dat er heel wat trossen lijsterbessen van de struiken waren afgewaaid.
Dat zal de komende dagen we lwat invloed kunnen hebben op de vangst van bijvoorbeeld groenlingewn en spreeuwen. We zullen zien. Om ruim 21:15 uur heb ik de laatste ronde nog gelopen en daarna was het al weer over voor vandaag. We zijn benieuwd naar de dag van morgen want er moeten toch wat vogeltjes een paar dagen noodgedwongen aan de grond hebben gezeten... De wind zakt nog verder weg en er stroomt warme lucht het land binnen. Bij terugkomst op de Zwaluw is het warmer dan toen ik naar de vinkenbaan vertrok.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Winterkoning 1 / 1
Tjiftjaf 1 / -
Sprinkhaanzanger - / 1
Fitis 1 / -
Sperwergrasmus - / 1
Grauwe Vliegenvanger 1 / -
Grasmus 1 / -
Groenling 1 / -
Tuinfluiter - / 1
Rietgors 1 / -
Zwartkop 3 / 1
--------------------------------------------
Totaal: 15 exemplaren, 11 soorten, 2:50 uren
met 200 meter mistnet en 2 inloopkooien.

Geen opmerkingen: