maandag 29 augustus 2011

Vangsessie ringmus Raalte.

Het leek een goed idee... een ochtendje vangen in de tuin terwijl Raalte op één oor lag na een halve week feestgedruis van het stoppelhaene-feest. Zelf hebben we hier op bescheiden schaal aan meegedaan door de concerten te bezoeken van de bands The wolff, Go back to the Zoo en Peter Pan Speedrock.Foto's: The Wolff op Stoppelhaene 2011.

Foto: Frank Majoor klust bij... (Peter Pan Speedrock).

Het suisde vanochtend nog steeds licht in onze oren, maar goed. De netten stonden om 6 uur vanmorgen weer open en het wachten was op de eerste vangsten. Daarvoor, nog in het donker, zat er een merel in de voortuin heel zachtjes te zingen; vermoedelijk de eerste subsong van een eerstjaars vogel. Tegen de verwachting in was het toch zwaar bewolkt en enigszins dreigend in de lucht dus de weersverwachting kon in ieder geval de prullenbak weer in.
Na het inschenken van een kop koffie trok gekrijs van een vogel mij aandacht de tuin in. Meteen daarna zag ik een kat onder één van de netten zitten en die stond op het punt om de vogel (een koolmees) uit het net te grijpen. Snel naar buiten dus.... op het moment dat ik buiten kwam en de kat er (net op tijd) als een speer vandoor ging zag ik dat er nog 3 andere vogels in het net sprongen. Nadat ik die vogels uit het net had was er nog eentje ingevlogen en dat was t dan. Daarna was het gebeurd met de vogels want de schrik van de kat zat er goed in. Er heeft nog wel even een ekster met een lange nek zitten kijken of er nog iets voor hem te halen viel maar hij zag de netten goed staan en koos het hazenpad. Tussen 09:30 een 10:00 uur volgde er nog een stevige bui en daarna vingen we opnieuw nog 1 huismus, maar dat was het dan ook echt wel voor vandaag. Om 12:30 uur hebben we de beide netten weer gesloten. De vangsten van vandaag:

Dagtotaal: (nieuw geringd/terugvangst):
---------------------------------------------

Koolmees 0 / 1
Huismus 4 / 1
---------------------------------------------
Totaal 6 vogels met 19 meter net in 6,30 uur.


Geen opmerkingen: