vrijdag 5 augustus 2011

Tweede avond boerenzwaluwen vangen

Vanavond voor de tweede keer dit seizoen op stap geweest naar de oever van het Twentekanaal bij Markelo. Het was weer helemaal windstil en er waren al zwaluwen aan het jagen en water drinken boven het kanaal toen we begonnen met het opzetten van de 3 netten. We hebben daarna nog wat gesnoeid en geprobeerd een vierde net te plaatsen maar dar was geen tijd meer voor. Het bleef dus bij wederom 22 meter net.
Het duurde niet lang of de eerste boertjes hingen al. De aantallen aangetrokken vogels namen daarna snel toe en met tussenpozen van een minuut of tien scheerden tientallen tot naar schatting 150 zwaluwen over de netten. Er waren ook weer goede aantallen huiszwaluwen aanwezig en daar vingen we er bij toeval één van. Het blijft toch opmerkelijk dat je er daar dan toch maar zo weinig van vangt, ze kunnen duidelijk beter met de netten overweg en reageren veel minder op geluid. We hebben vanavond assistentie gehad van Anton Meenink, ringer voor de vogelwerkgroep Neede. Hij wou wel eens zien hoe we hier de zwaluwen uit hun werkgebied terugvingen, maar je raadt het al.... vanavond zat er geen enkele terugvangst bij. We hadden in tegenstelling tot de vorige avond ook vrijwel geen bijvangsten van andere soorten, al begonnen we met de vangst van een goudvink-man.
Er zaten vanavond 2 kanoërs op het kanaal om vanuit hun kano te vissen en hun aanwezigheid vlak achter de rietkraag veroorzaakte waarschijnlijk teveel onrust want de zwaluwen hielden over het algemeen te veel afstand van de netten. aan het eind van de avond hoorden we aan de rand van het zanddepot nog een torenvalk kekkeren en onderweg naar huis zagen we aan de Twikkelerweg in Stokkum nog een jagende kerkuil en een steenuil.

Vangtotaal (nieuw / terugvangst):
----------------------------------

kleine karekiet 2 / 1
goudvink 1 / 0
huiszwaluw 1 / 0
boerenzwaluw 26 / 0
----------------------------------
Totaal : 30 nieuw en 1 terugvangst

Geen opmerkingen: