zondag 9 januari 2011

Avondcontrole nestkasten De Bree

Allereerst de beste wensen voor alle lezers van mijn weblog !!!

Sinds de laatste vangdag op de ringbaan hebben we niet meer op grote schaal geringd omdat we in de gaten kregen dat we helemaal aan het verzuipen waren in de enorme berg gegevens die allemaal nog in het zeer tijdrovende online meldprogramma van het vogeltrekstation, GRIEL, moeten worden ingevoerd voordat ik de verlenging van mijn ringvergunning kan aanvragen. deze kun je niet eerder aanvragen dan na het moment dat al je gegevens over 2010 bij het vogeltrekstation zijn ingeleverd. Nou, om een lang verhaal kort te maken: dat gaat nog maanden duren.... we zijn nu gevorderd tot Mei 2010 en een goed lezer weet dat er dan nog heel veel ingetikt moet worden.

Maar goed, vandaag hebben we de draad toch maar weer opgepikt, we zitten immers in een ander boekjaar. We zijn vanavond op pad geweest voor de avondcontrole van de nestkasten op De Bree, het bosgebied waar ook de ringbaan ligt. De sneeuw is vrijwel overal verdwenen en na een paar dagen van dooi en regen vroor het vanavond weer. In het bos viel op dat aan de zuidzijde van het terrein de eerste groene blaadjes van zevenblad en honsdraf al weer tevoorschijn kwamen. Het zevenblad had al blaadjes van ongeveer 1 cm. Over een knisperend bospad liepen we de route langs de kasten.
De bosuilen zitten al weer midden in hun baltstijd, maar vanavond hoorden we alleen een vrouwtje roepen. Net buiten het terrein zat op de dichtstbijzijnde boerderij even een steenuil te roepen.
De bezetting was heel goed, maar kon op De Bree wel beter. Er waren toch meerdere kasten onbezet, en in 1 kast troffen we een bosmuis aan.
We hadden 2 oudjes in de kasten, een koolmeesman in zijn 9e kalenderjaar en een boomklever in haar minimaal 8e kalenderjaar. Bij de koolmezen hadden de mannen al duidelijk hun posities voor het volgende broedseizoen ingenomen en had de omslag in de nestkasten van een meerderheid aan vrouwen naar een meerderheid aan mannen al plaatsgevonden. We troffen 19 vrouwen aan (=38%) en 31 mannen (=62%). Van de 50 koolmezen waren er 44 al geringd en werden er 6 alsnog van een ring voorzien. Voor het RAS-project hebben we bij deze koolmezen nog 10 nieuwe kleurcodes kunnen aanleggen, voor 9 anderen hadden we helaas even geen kleurcodes beschikbaar, die moeten zich dus nog even op een andere manier melden. De andere koolmezen droegen reeds kleurcodes en daarbij zat dus ook die oude vogel met inmiddels flink gesleten ringen.
We troffen 5 boomklevers aan waarvan er 2 ongeringd waren en 3 exemplaren naast de aluminium ring al kleurringen droegen, ook weer voor het RAS-project.
De pimpels waren de grote afwezigen van vanavond, tenminste.... in levenden lijve. We troffen wel 3 dode pimpels aan, alle drie ongeringd. Daarnaast nog een gekleurringde koolmees die gezien zijn staat van ontbinding al voor de koudeperiode is overleden. Dit aantal dode vogels is weliswaar hoger dan we op deze aantallen kasten gewend zijn, maar de vogels hebben dan ook een echt strenge wintermaand achter de rug en dan kun je verhoogde aantallen verwachten.

Totalen: (nieuw geringd / gecontroleerd):
------------------------------------------

Koolmees 6 / 44 (+ 1 ex. dood)
Boomklever 2 / 3
Pimpel - / - (3 ex. dood, ongeringd)
------------------------------------------
Totaal 8 nieuw geringd en 47 gecontroleerd

Geen opmerkingen: