vrijdag 27 augustus 2010

And now for something completely different : Waterrrrrr....! ! !

Nou, dat waren me wel 2 dagen zeg... In de nacht van woensdag op Donderdag was er al 35mm regen gevallen, in de ochtend daarop nog eens zo'n hoeveelheid. Nadat het even iets droger werd ben ik even naar de opticiën geweest (die constateerde dat ik na m'n hoornvliesbeschadiging eind April nog steeds onvoldoende herstel daarvan heb en mij doorverwees naar de oogarts) en heb daarna de regenmeter leeggegooid die inmiddels overstroomde. Vervolgens maar weer snel achter de computer om verder te werken aan de administratie voor het NIOO. Daarbij een half uur getelefoneerd met een collega om een invoerprobleempje op te lossen. Maar dan wil je daarna even een lekkere bak koffie halen en dan stap je vanuit je werkkamer zo ineens in 2 cm water.... In een reflex kijk je dan eerst naar boven want water moet van boven komen... maar het blijkt uit de badkamer te komen en stroomt onder de deur de overloop op en vervolgens de trap af. de badkamer biedt de aanblik of iemand er een kruiwagen met modder naar binnen heeft gegooid, zand, bladresten en zwarte drab bedekken de vloer en de wastafel ligt er ook vol mee. Vervolgens kom je beneden om een emmer en dweilen te pakken en zie je dat het daar in straaltjes langs de muren en achter het behang langs de vloer op loopt .In een flits zie ik dat het op straat één grote watermassa is waarbij je de trottoirs niet meer kunt zien. Het is duidelijk wat er gebeurd is: er viel zoveel water dat het riool het niet aankon en alles terugspuugde. Ondertussen klinken er buiten sirenes, naar later zou blijken voor 2 door kortsluiting ge-explodeerde transformatorkasten.

Bron:www.goorsnieuws.nl
Er bleek in een half uur tijd nog eens 33 mm regen te zijn gevallen en in 1 etmaal is er hier 110mm afgetapt door de lokale weeramateur, dat is 1,5x het maandgemiddelde voor Augustus.... Na alle voorgaande gevallen van hoosbuien ben ik nu dus eens aan de beurt... Nu, 2 dagen en veel dweilwerk en verwijderen van vloerbedekking later staat de verwarming nog op de hoogste stand om alle vocht zo snel mogelijk uit huis te krijgen. Ik zou morgen samen met Hanneke het ringwerk op vlieland overnemen maar dat wordt nu helaas even een paar dagen later....
Overigens, om toch nog even op de vogels terug te komen; het was opvallend hoe actief de mezen, roodborsten en tjiftjaffen aan het foerageren sloegen op het moment dat het maar even droog was. logisch, want als het een hele dag lang zo hard plenst dan verekken ze wel van de honger, ook dat is dan een oorzaak van flink energieverlies en dat houdt individuen met trekgedrag nog wel even ter plaatse...

Uilenbraakballen uitgestort? Nee, de vloer op de overloop na de zondvloed....

By the way: ik heb n.a.v. één van de vele zomerfestivals (Rock en Seine in Parijs)clips van slechts een paar van mijn vele favoriete bands onderaan de webpagina geplaatst.... Ter lering ende vermaeck!

zondag 22 augustus 2010

Zaterdag 21 Augustus : 6e avond boerenzwaluwen vangen.

Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen en het feit dat de zwaluwen nu echt op onze vangplek zijn gaan zitten slapen hebben we gisteravond (zaterdag) maar besloten om meteen voor een 2e avond op rij te gaan vangen. Dat was wederom geen foute beslissing. Aangekomen bij het hek kreeg ik meteen spijt dat ik de 2 knapen niet heb aangesproken die de avond tevoren rondliepen en duidelijk aan het uitzoeken waren of op het terrein gecrossd kon worden. Dan had ik ze in ieder geval kunnen vertellen dat ik hen verantwoordelijk hield voor alle vernielingen die dan in het verschiet zouden liggen. Nu bleek voor de zoveelste maal het hangslot op het toegangshek te zijn doorgeknipt en was het hele terrein en veel van de jonge vegetatie aan gort gereden met crossmotoren en minimaal 1 terreinwagen. Het blijft vooralsnog bij dromen om op deze plek mijn CES-project te hervatten dat ik hier na 2004 heb moeten stoppen wegens bodemsanering van het hele terrein.
We waren weliswaar wat later dan normaal aanwezig en hebben daardoor een rondje minder gedraaid, maar het resultaat mocht er weer zijn. De netten hingen in de laatste ronde weer flink vol. Bij de zwaluwen 3 terugvangsten, 1 vogel die wederom uit de omgeving van Neede komt, een vogel die 2dagen daarvoor door onszelf ter plaatse was geringd (de eerste van dit seizoen...) en een adulte boerenzwaluw die in 2005 in de Ooijse Graaf bij Nijmegen als 1e kj geringd bleek te zijn en dus al 10 keer heen en weer is gevlogen tussen Nederland en Afrika. We vingen vanavond uiteindelijk naast voornoemde terugvangsten nog 2 kleine karekieten, een zwartkop en 133 nieuwe boerenzwaluwen. De seizoensteller staat nu op 469 nieuw geringde boerenzwaluwen.