zaterdag 14 augustus 2010

3e avond boerenzwaluwen vangen.

Gisteravond zijn we voor de derde maal op de boerenzwaluwen geweest. Dat was niet vergeefs zoals zou blijken. Het was kennelijk het meest ideale weer voor deze activiteit, windstil, zwaar bewolkt en op (voor ons) veilige afstand dreiging van regen. De vogels waren dus erg laag aan het foerageren en scheerden dus ook laag over de rietkraag waar we de 2 netten met samen een lengte van 15 meter hebben staan. Op deze manier liep het vangen zeer succesvol en hebben we voor hier een topavond gehad met 75 boerenzwaluwen (allemaal ongeringden) en als bijvangsten nog 2 kleine karekieten, een grasmus en een pimpel. we hebben nu inmiddels 151 boerenzwaluwen kunnen ringen.

donderdag 12 augustus 2010

2e avond boerenzwaluwen vangen

Gisteravond zijn we voor de 2e keer dit seizoen op pad gegaan om langs de oever van het twentekanaal boerenzwaluwen te vangen. Normaal gesproken gebeuren deze avondvangsten op slaapplaatsen, maar die hebben we hier niet beschikbaar omdat de zwaluwen, opportunistisch als ze zijn, steeds op verschillende plaatsen slapen in de massaal beschikbare maisvelden. de plaats waar wij ze vangen is populair bij de zwaluwen omdat ze er 's avonds, vooral op avonden met vrijwel geen wind, goed op insecten kunnen jagen om met een volle buik naar bed te kunnen gaan. Meteen nadat we een extra baantje hadden gesnoeid voor een tweede net en het lokgeluid hadden aangezet arriveerden de eerste vogels ter plaatse. Het was een prachtig gezicht om ze over het mooie vlakke water van het kanaal te zien scheren en af en toe een snaveltikje op het wateroppervlak te zien geven om water te drinken. Ze foerageerden regelmatig op de zuidhelling van het zanddepot waarop natuurlijk insecten in overvloed te vinden waren. Het duurde even, maar uiteindelijk kregen we er ook meerdere in de beide netten. De avond eindigde uiteindelijk met een totaal van 49 nieuw geringde zwaluwen en 1 kleine karekiet en een tjiftjaf. Bij de zwaluwen geen terugvangsten, maar dat hebben we hier met edeze manier van vangen toch vrijwel niet... Alle gevangen zwaluwen hadden al aangelegd trekvet, maar de vliegspierontwikkeling kon nog een stuk beter; weg zijn ze dus nog maar niet.
De eerste avond leverde 3 weken geleden overigens met 1 netje 27 vogels op en de komende dagen zullen we nog een paar keer op pad gaan.

De opstelling op de oever van het kanaal.

Een adulte man boerenzwaluw.

Nadat we de netten hadde opgeruimd kwam er in de schemer een bosuil laag over het zandpad naar ons toevliegen en even later ook nog een ransuil. Beide vogels kwamen kennelijk ook op de rijkdom die de zanghellingen boden af want ze waren duidelijk op die hellingen aan het jagen. Later zagen we onderweg bovendien nog een kerkuil in een beukenboom gaan zitten. Leuk, 3 uilensoorten op een avond.