zaterdag 7 augustus 2010

Nog even en dan...huiswaarts.

De eerste ronde was het meteen raak; het was duidelijk een goede nacht geweest om op pad te gaan want een leuk aantal van 21 vogels waren op het idee gekomen om ons met een bezoek te vereren. Daarbij ook voor t eerst een paar tuinfluiters met trekvet, 1 zelfs al met de maximale vetscore. Verder wederom vooral karekieten, waarbij nu ook weer een oude Bruxelles-ring. Nee niet weer diezelfde, maar het vierde individu voor dit jaar. Om 08:45 uur bereikt een regengebied het eiland, maar het blijft beperkt tot motregen in de vorm van buien. In de tussentijd zien ik nog 2 witgatten laag over de baan komen en hoor ik driemaal kruisbekken in aantallen van 1 tot 3 vogels. De boot die om 10:30 uur aankomt brengt onze opvolgers en zij nemen het om 12 uur van ons over. Voor ons is het tijd om de boel in te pakken en huiswaarts te keren. We hebben 2 prima weken gehad, 1555 vogels gevangen waarvan 791 nieuw geringd en 359 eigen terugvangsten, 1 niet van ons en 2 buitenlandse ringen. De soortvariatie was ook groot, maar het aantal krentjes in de pap bleef beperkt tot een ransuil en een buidelmees. Da's niet slecht, ik heb sinds 1992 maar één keer meer vogels in de opbouwweken van het najaarseizoen mogen ringen. Over 3 weken staat de eerste periode op Vlieland op het programma. De komende weken gaan we thuis nog een paar maal op de boerenzwaluwen en wil ik het nog eens proberen op de eigen vangbaan.
Vanmiddag belde m'n broer, Han, met de teleurstellende mededeling dat de oeverzwaluwenkolonie op de zandwinplas de Domelaar ondanks afspraken met de zandwinmaatschappij aldaar toch geheel afgegraven is. alle 2e broedsels verloren en m'n broer een schuiltent van 300 euro kwijt, deze is ook ondergegraven. We komen weer thuis hoor...

Dagvangst van 07 Augustus 201 tot 12 uur.
Soortnaam Nieuw / Terug
Fitis 6/1
Grasmus 3/0
Kleine barmsijs 0/1
Kleine karekiet 12/2 + 1 Bruxelles
Koolmees 0/3
Merel 4/0
Pimpelmees 0/2
Rietzanger 0/1
Spotvogel 2/0
Tjiftjaf 0/1
Tuinfluiter 4/0
Winterkoning 1/0
Zwartkop 1/0
Totaal: 34 vers en 11 terugvangsten
Aantal soorten: 13

vrijdag 6 augustus 2010

2 Jaar in het groene Glop?

Bij het eerste licht van de ochtend die al direct een mooie zomerdag beloofde te worden getuige het mooie strijklicht van een al vanaf het eerste moment aanwezige zon werd de 1e ronde gelopen; 21 vogels in de netten ondanks zware dauw op netten. Er was ook weer sprake van grondmist in de polder. Bij deze vogels 10 kleine karekieten. De wind is dan 0-1 bft WZW. De 2e ronde leverde onverwachts slechts 7 vogels, merkwaardig genoeg hoofdzakelijk in de netten bij het meteoveld. De volgende rondes daarna blijven ook rustig en zetten daarmee meteen de toon van de dag. Met de boot van 10:30 uur arriveert Symen Deuzeman om de komende week voor stichting Calidris steltlopers te gaan ringen en een poging te wagen om op onze dependance te gaan vangen. Ook Ardie Noorman komt even buurten.
Ondertussen blijven de vangsten op een aantal van een stuk of 3 tot 5 per ronde steken. Vandaag wel weer een boomkruiper erbij met wederom een opvallend kort snaveltje…. De zonnige ochtend levert mooie waarnemingen van 3 pal boven het Glop cirkelende buizerden en even later een op zwaluwen jagende boomvalk op, maar het slaat rond het middaguur plots om in zwaar bewolkt weer met zelfs even een paar sputters regen. Daar blijft het gelukkig echter bij. Vanmiddag ben ik verder gegaan met het aanbrengen van de geluidsinstallatie voor het afspelen van merel en vinkgeluid later in het seizoen, maar dat strandde nadat allereerst de zekeringen in de versterker achter elkaar doorbrandden, vervolgens een breuk in de luidsprekerkabel opgezocht moest worden en daarna de luidspreker ook nog eens bleek te haperen wegens een los snoertje. Tja, en als je dan ook nog eens in het hele gebouw totaal geen kruiskopschroevendraaier kunt vinden kun je ineens niets meer uitrichten en is de kettingreactie van Murphey weer compleet. Overigens staan ter hoogte van de luidspreker nog steeds de koeienpoten van 2 weken geleden in de moffer van de sloot; ze hebben diverse kleine poeltjes gevormd waar de vogels in het droge Glop hun voordeel mee kunnen doen. Later in de middag vangen we weer een juveniele specht, de vijfde van het seizoen tot nu toe. Ik heb eens even naar de ontwikkeling van de vangaantallen van spotvogels gekeken voor de respectievelijke jaren 2005 t/m 2009 en dit jaar tot nu toe. Dan kom je uit op 45 / 50 / 29 / 45 / 65 en voor dit jaar nu al 91 exemplaren uit. Dat mag van een redelijk stabiele situatie (ondanks wisseling in geluidsjaren) voor dit jaar een opvallende toename genoemd worden. Een vergelijkbaar beeld treedt op bij de braamsluiper en de grasmus… De laatste avondronde wordt gelopen onder het luid geraas van grasbalende tractoren in de polder en discodreunen van het Schullefeest in het dorp, we wanen ons al bijna weer thuis. We zien dan nog een groepje van 5 blauwe reigers op slaaptrek van NO naar ZW vliegen. Als ik dit verslag om 23:30 uur afrond is het gras nog niet binnen… We hebben er als afsluiter nog wel weer een boerenzwaluw bijgevangen, voor ons de eerste juveniele tegenover 3 adulten. Er nadert inmiddels regen uit westelijke richting, we wachten dus maar af of we morgen kunnen vangen voor we worden afgelost door de ploeg ringers uit Staphorst.
Hanneke is wat aan het rekenen geslagen en heeft daarbij gevoncludeerd dat ik ergens dit seizoen zo ongeveer m'n 2e jaar moet hebben gehaald van het totaal aantal vangweken dat ik in het Groene Glop heb mogen uitvoeren. Dat zijn geen verkeerde 2 jaren uit m'n leven geweest....

Dagvangst van 07-08-2010
Soortnaam N
Nieuw

Boerenzwaluw 1
Boomkruiper 1
Braamsluiper 3
Fitis 2
Grasmus 6
Grauwe Vliegenvanger 1
Grote Bonte Specht 1
Kleine Karekiet 10
Koolmees 3
Merel 1
Pimpelmees 1
Rietgors 1
Roodborst 1
Spotvogel 1
Tjiftjaf 2
Tuinfluiter 7
Zwartkop 2
Totaal: 44
Aantal soorten: 17


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 1
Fitis 4
Kleine Barmsijs 2
Kleine Karekiet 6
Merel 1
Roodborst 1
Spotvogel 1
Sprinkhaanzanger 1
Tjiftjaf 2
Winterkoning 3
Totaal: 22
Aantal soorten: 10
Totaal: 66

donderdag 5 augustus 2010

Licht onder je voeten...

Bij het opstaan om 05:30 uur blijkt er een regenbui boven de noordzee het eiland nipt te raken maar hier is het droog en even later schijnt er mooi ochtendlicht van de opkomende zon bij een halfbewolkte hemel. Er is amper dauw op de netten en de 1e ronde levert 14 vogels waarbij weer een 1e kj gekraagde roodstaart. De vangst bestaat overwegend uit karekieten. De 2e ronde is het al een stuk rustiger en daarna wordt al snel de toon gezet voor wat een echte Augustusdag zal worden zoals we gewend zijn. 's Ochtends een paar rondes met vogels en de rest van de dag vele rondes niks of enkele vogels. Maar goed, zoals we inmiddels ook weten kan daar ineens iets leuks bijzitten en bovendien : nul is ook een waarde.
Tegen 11 uur worden de opklaringen breder en als ik in de schapenweide aan het werk ben met het opzetten van het laatste grofmazige net kan de fleecetrui al snel uit. In de daaropvolgende ronde hangt er een erg jonge putter in één van de netten en de ouders zitten te roepen in de berkjes rondom het net. Daarom dus snel van de ringtafel teruggelopen om de familie te herenigen door het jong waarvan de vleugel nog niet volgroeid was, op dezelfde plek weer los te laten. Als ik dat doe schieten meteen 2 putters vanuit de struiken achter het jong aan. Deze putter was op dat moment al de enigste vogel in alle 500 meter netten…..

De middag verloopt zonnig met nog wel een frisse Westenwind. Het wordt maximaal 19 graden; dat zijn we in Augustus vaak wel beter gewend. Af en toe hebben we weer een paar vogels maar we lopen ook nulrondes. We hebben nog wel een wat betere ronde met ineens weer vogels in de netten nadat ik achteraan in de opstelling een blauwe kiekendief-vrouw laag over de netten heb zien wiekelen.
's Avonds wordt er in de polder om 21:30 uur nog gras gemaaid en is het boven het vangterrein een drukte van jewelste van enerzijds vogels als meeuwen en kraaien die op dat maaien afkomen, maar anderzijds ook al slaaptrek van groepjes spreeuwen (worden er ook jaarlijks minder… (waar zijn de duizenden die 10 jaar geleden 's ochtends en 's avonds overkwamen…). De laatste ronde levert nul komma nul vogels op en we besluiten om in het donker nog even het strand op te zoeken voor de zeevonk; altijd weer een magnifiek schouwspel in de zomermaanden, licht onder je voeten bij iedere stap die je zet in de ondiepe poelen op het strand. De wind was weer vrijwel geheel weggevallen en het strand straalde de warmte van overdag nog voelbaar af.

Dagvangst van 05 08 10
Nieuw
Bosrietzanger 2
Fitis 8
Gekraagde Roodstaart 1
Grasmus 2
Kleine Karekiet 6
Koolmees 2
Merel 1
Putter 1
Rietzanger 2
Roodborst 1
Spotvogel 3
Tjiftjaf 3
Tuinfluiter 4
Winterkoning 1
Witgesterde Blauwborst 1
Zwartkop 1
Totaal: 39
Aantal soorten: 16


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 1
Fitis 1
Grauwe Vliegenvanger 1
Grote Bonte Specht 1
Kleine Barmsijs 1
Kleine Karekiet 5
Koolmees 3
Pimpelmees 4
Tjiftjaf 2
Winterkoning 1
Totaal: 20
Aantal soorten: 10

Totaal: 59

woensdag 4 augustus 2010

Stilte voor en na de storm in een glas water.

We stonden op met zwaar bewolkt weer met in tegenstelling tot voorgaande dagen windkracht 3-4 uit ZZW-richting.. De 1e ronde leverde 8 vogels op waarbij een tuinfluiter met vet 5. Ook een mooi uitgekleurde eerstejaars man witgesterde blauwborst, maar ook een juveniele zwarte roodstaart en nog weer een sprinkhaanzanger. De tweede ronde werd beter, maar de toon voor de dag was gezet. Het zou duidelijk een mindere dag worden. En dat terwijl we weer volledig voorbereid op stap kunnen met een groot deel van de bewaarzakjes fris en helder nadat Hanneke ze gisteren heeft gewassen. Ik hoor bij het vertrek voor een nieuwe ronde het felle alarm van een spreeuw en zie boven het gebouw een spreeuw met op een meter afstand achter zich een havikman. Er volgt korte tijd een spectaculaire synchroonvlucht en vervolgens duiken beide vogels bij het erf van Visser naar beneden de bosjes in. Ik heb geen idee voor welke van de 2 het uiteindelijk het meest positief is afgelopen...
Hebben we in de ochtenduren nog enkele opklaringen en lekkere temperaturen, na het middaguur komt er langzaam aan meer bewolking opzetten en arriveert er langzaam maar zeker een regenfront dat aan de Westkust al veel hoosbuien en onweer heeft veroorzaakt. Bij het naderen van het oostelijke waddengebied is de angel er echter al grotendeels uit. Het rommelt nog wel in de bui en uiteindelijk gaat het rond 13:30 uur ook wel regenen, maar boven Schier hebben we te maken met de randen van de buien. Er arriveren vanmiddag geen excursiedeelnemers en dat is ook zo gek niet… We besluiten om de netten open te houden en Hanneke neemt heel stoer de regenrondes voor haar rekening; allemaal nulrondes. Er worden uiteindelijk totaal geen vogels gevangen tussen 12:15 en 17:15 uur. Daarna is het droog en beginnen de vogels weer te vliegen. In de avondronde van 20 uur zitten er ineens weer een paar vogels met vetgraad 2 of 3 tussen de vangsten, waren die al van plan om te vertrekken?. Opmerkelijke zaken in de laatste ronde : een adulte grasmus met gearresteerde handpenrui, een groenling (de 1e in mijn vangperiode) en een grauwe vliegenvanger die gewoon rechtop in de zak van één van de mistnetten in sectie 6 was gaan zitten slapen met de kop in de nek gelegd. Even verderop trof ik een minder leuk tafereel : in de amper 5 minuten die er tussen de 1e en nu de 2e passage bij sectie 7 heeft gezeten was er een vogel in dat net gevlogen en er ook al weer uitgegrepen door een kat. Eerder op de dag meende ik al iets in het riet te horen lopen dat mij aan een zoogdier ipv een vogel deed denken….

Waarnemingen vandaag : meerdere witgatjes overtrekkend, 2 x 3 kruisbekken richting oost, 2 x een rietvink in de mistnetten en een egel rond de ringtafel.

Dagvangst van 04 08 10
Nieuw
Braamsluiper 2
Fitis 6
Grasmus 3
Grauwe Vliegenvanger 1
Groenling 1
Kleine Karekiet 3
Koolmees 1
Pimpelmees 1
Spotvogel 5
Sprinkhaanzanger 1
Tjiftjaf 6
Tuinfluiter 4
Winterkoning 1
Witgesterde Blauwborst 1
Zwarte Roodstaart 1
Zwartkop 2
Totaal: 39
Aantal soorten: 16


Eigen terugvangsten
Fitis 3
Grauwe Vliegenvanger 1
Heggemus 1
Kleine Karekiet 5
Koolmees 3
Merel 1
Nachtegaal 1
Pimpelmees 2
Rietzanger 2
Spotvogel 2
Tjiftjaf 2
Winterkoning 1
Zwartkop 1
Totaal: 25
Aantal soorten: 13

Totaal: 64

dinsdag 3 augustus 2010

Ransuil !!!

Opnieuw lekker rustig weer bij vertrek vanaf het veldlab. Nadat ik op verzoek van de vlindermensen de loklamp heb uitgezet en de vangkooi heb afgesloten is het tijd om maar eens bij de netten te kijken. Het ziet er goed uit, maar er zit in het hakhoutgedeelte van de opstelling wel heel wat dauw aan de netten. Tegen de tijd dat ik daar arriveer begint het te regenen uit een bui die ineens het eiland opdrijft. Dat wordt dus stevig doorwerken. De vangsten blijken toch iets minder dan gisteren te zijn, vrijwel zeker juist door die dauw. Aangekomen bij het lange grofmazige net in de schapenweide zie ik daar iets groots op de grond zitten met een lange sleep van het net achter zich. Het blijkt een ransuil te zijn die meteen als ik nader in de karakteristieke dreighouding gaat zitten met de vleugels in een grote hoepel, de oorveertjes op de kop fier overeind en blazende geluiden makend. Als ik hem beet pak blijkt hij alleen maar aan 1 poot in het net vast te zitten… Het is een adulte vogel van meer dan 3 jaar oud want de armpennen zijn allemaal uniform getekend en er is geen actieve rui. Er is niet veel tijd om de vogel uitgebreid te bekijken want er hangen nog meer vogels in de netten en het regent lichtjes doch gestaag…
Terugkomend bij het gebouw blijkt het te gaan om 29 vogels. Die zijn dus nog wel een keertje weggeringd. Meteen daarna de volgende ronde gelopen, het is dan inmiddels al weer droog, maar dan zijn de vogels nog behoorlijk in rust want er zit niet veel meer in de netten.
Tegen een uur of 11 arriveren de nachtvlindervangers. Het valt ze ondanks de voor motten frisse nacht nog niet eens tegen wat er in de val zit, in korte tijd treffen we in ieder geval de volgende soorten aan : heideoogspanner, berkenspanner (in de witte vorm) , dromedaris, de zomervlinder (papilionaria), pauwoogpijlstaart, populierenpijlstaart, rietvink, vedermot (met elke vleugel verdeeld in 6 pluimen), berkenvlerkvlinder, minimaal één zeldzame vorm van de soorten huismoeders. Verder nog veel soorten die thuis gedetermineerd moeten worden. Hopelijk horen wij hier nog eens een keer meer van.

De vangsten druppelen vandaag weer de gehele dag door maar met iedere ronde net iets minder dan gisteren. Het weer klaart 's middags behoorlijk op en het wordt behoorlijk zonnig. We zijn dus maar weer verder gegaan met allerhande klusjes aan de baan en in en rond het gebouw. Onder andere hebben we een nieuwe slagboom aan het toegangspad aangebracht, de oude had het na drie seizoenen wel weer voor gezien gehouden.Ook hebben we nog even bij de havikhorst gezocht, het paar heeft dit jaar gebroed op net iets meer dan 15 meter van de netten van sectie 2; het enige jong dat we de afgelopen week onafgebroken hoorden laat zich niet meer zien of horen. Vanmorgen was er weer duidelijk meer trek van witgatjes, ze vlogen hoog over. In het weiland zaten vanmiddag tussen de spreeuwen minimaal 2 gele kwikstaarten, de schapenkraal vlak voor het meteoveld trekt aanhoudend veel grauwe vliegenvangers en gekraagde roodstaarten aan en af en toe sprint er een groepje huismussen uit één van de barstensvol zaad staande berken. De avondrondes leveren nog een paar extra vogeltjes op en in de laatste ronde hebben we nog een viertal fitissen. Het is dan weer heerlijk rustig zomerweer met complete windstilte. Was het vandaag een ongelooflijk ouderwetse stille dag, vanavond trokken grote groepen jongelui schreeuwend en roepend aan drie kanten rond het terrein; het leek de hele avond net of ze vlak naast het gebouw liepen.

Dagvangst van 03-08-2010
Nieuw
Bosrietzanger 1
Braamsluiper 6
Fitis 13
Grasmus 5
Grauwe Vliegenvanger 2
Kleine Karekiet 14
Koolmees 2
Merel 1
Nachtegaal 1
Pimpelmees 2
Ransuil 1
Rietzanger 5
Roodborst 1
Spotvogel 2
Tjiftjaf 6
Tuinfluiter 5
Winterkoning 1
Zwartkop 2
Totaal: 70
Aantal soorten: 18


Eigen terugvangsten
Bosrietzanger 1
Braamsluiper 1
Fitis 4
Grauwe Vliegenvanger 1
Kleine Karekiet 2
Koolmees 2
Pimpelmees 1
Roodborst 3
Spotvogel 2
Tjiftjaf 2
Winterkoning 2
Totaal: 21
Aantal soorten: 11
Totaal: 91

maandag 2 augustus 2010

Aankomst !

Het is bij vertrek bij het gebouw heerlijk rustig weer; vrijwel windstil en droog. De netten hebben een klein beetje dauw. Hoe dichter ik in de buurt van het hakhoutgedeelte kom hoe duidelijker het wordt… aankomst ! ! ! Vanaf sectie 3 hangen lekkere aantallen vogels en het loopt naar achteren ook goed door. Vanzelfsprekend ook weer vogels die recht voor de luidspreker in het net hangen, maar opvallend veel vogels hangen aan de noordzijde van sectie 4 en de oostzijde van sectie 5. De logische kant van binnenkomen en invallen. De hoofdmoot betreft rietzangers en kleine karekieten, maar er zitten ook bosrietzangers bij en fitissen. Tijdens het uithalen is de lucht ineens van grijs in dreigend veranderd en tegen de bui die in de polder hangt schijnt de nog net niet opgekomen zon. Het geeft een heel sfeervol en prachtig beeld. Als ik bij het meteoveld arriveer hoor ik de regen op de nieuwe betonweg in de polder kletteren maar st ik zelf droog. Een blik op de bui leert al snel dat ik mij ook geen zorgen hoef te maken want hij trekt pal oost weg. Ik kom terug bij het veldlab en heb 41 vogels verzameld dus snel met Hanneke aan de bak om de hele zwik weg te ringen. Er zit een opmerkelijke verhouding jong / oud bij de kleine karekieten. Sinds vorige week Zondag had ik nog geen adulte karekiet gezien, maar nu hebben we in 1 ronde 3 stuks.
Tussen de vogels ook een kleine karekiet met een Belgische ring. Het blijkt de derde Belgische karekiet van dit jaar te zijn, de andere 2 zijn eerder in het broedseizoen respectievelijk 3 en 2 maal gevangen.
Er is vanmorgen ook meer trek van witgatjes dan de dagen voorheen. We moeten wel blootliggende poeltjes hebben willen we die naar beneden kunnen lokken. Het blijft de gehele dag lekker doorlopen met de vangsten al zakt het in het hakhout wel wat af. Later op de dag neemt het bosgebied met de resterende plassen in de opnieuw droogvallende sloot het over en komen de vogels daar om hun dorst te lessen en af te komen van de vele luisvliegen die hen momenteel het leven onaangenaam maken. Vandaag vingen we een merel terug die alhier geringd is op 24 Juli 2006 en nu voor de 8e keer onze ringtafel heeft bereikt.
Vanmiddag kregen we bezoek van een mevrouw die verzocht of ze vannacht op het veldje naast het veldlab een insectenval mocht plaatsen. Er loopt dit jaar weer een inventarisatie van de microlepidoptera van het eiland (www.microlepidoptera.nl). We zijn zeer benieuwd wat de resultaten morgenochtend zullen zijn. Afgelopen nacht had men een onverwacht grote hoeveelheid insecten gevangen omdat de temperaturen plots (na een snelle daling aan het eind van de middag) weer stegen en een zomerse nacht veroorzaakten. Wij sluiten deze onverwachts succesvolle dag af met 157 vogels. De vogeltreksite van BAMBAS geeft aan dat er om 01 uur in ieder geval al meer trek is dan de nacht daarvoor.

Dagvangst van 02 08 10
Nieuw
Boomkruiper 1
Bosrietzanger 3
Braamsluiper 8
Fitis 23
Gekraagde Roodstaart 3
Grasmus 3
Grauwe Vliegenvanger 1
Kleine Barmsijs 1
Kleine Karekiet 15
Koolmees 2
Merel 3
Nachtegaal 1
Pimpelmees 5
Rietzanger 7
Roodborst 4
Spotvogel 10
Sprinkhaanzanger 2
Tjiftjaf 5
Tuinfluiter 10
Vink 4
Winterkoning 3
Zwartkop 6
Totaal: 120
Aantal soorten: 22


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 4
Fitis 4
Heggemus 1
Kleine Karekiet 2
Koolmees 3
Merel 1
Nachtegaal 1
Pimpelmees 2
Rietzanger 3
Roodborst 1
Spotvogel 5
Tjiftjaf 2
Tuinfluiter 2
Vink 1
Winterkoning 3
Zwartkop 1
Totaal: 36
Aantal soorten: 16


Buitenlands
Kleine Karekiet 1 (Belgisch)

Totaal: 157 vogels

zondag 1 augustus 2010

Buidelmees !

We hebben de eer om ten tijde van de 1e ronde nog de laatste passerende bui van Nederland te hebben. Het valt mee, slechts motregen, maar alles in het vangterrein is zeiknat. Het is helemaal windstil, al zou je het t.a.v. het aantal bladeren in de netten niet zeggen. Er vallen er heel wat uit te peuteren en dan hebben de mestkevers er vannacht ook nog plezier in gehad om in onze netten te kruipen.
Vijf stuks hebben er met hun poten een flinke bol van gedraaid. Tegen de tijd dat alles bladvrij is hebben de vogels er al meer zin in, ze hebben gisteren ook heel wat foerageertijd verloren door de regen dus er is extra honger. De 1e ronde levert meteen 16 vogels op waarvan er 5 recht voor de luidspreker met het lokgeluid hangen. In de 2e ronde een vergelijkbaar aantal vogels waarbij in de schapenweide een boerenzwaluw pal voor m'n neus in een grofmazig net vliegt; ik kan hem nog net grijpen voor hij door de mazen glipt. Het blijft de rest van de dag droog, tegen een uur of 10 begint de bewolking te breken. Het is inmiddels Augustus geworden dus na aankomst van de boot van 10:15 uur klinkt al gauw een bekend stemgeluid op het pad naar het gebouw. Oh, jullie zijn er weer… onze vaste bezoekster Barbara ! Na haar bekende oneliner en gespreksopener 'hebb'n jullie nog iets byzonders gevang'n? ' komt al gauw het woord China over haar lippen en voor we het weten krijgen we de hele shiskeboem van alles wat er leeft en vliegt op Happy Island in China op onze trommelvliezen gestort. Er is geen houden aan bij het oplepelen van de soortenlijst van vogels die ze dus afgelopen voorjaar op haar reis naar China heeft waargenomen. Als ze haar eerste rondje van haar seizoen meeloopt klinkt het nog : 'en de zwarte mees is geel' . Aan het eind van sectie 4 horen we ineens 3 hoge snerpende geluidjes en direct daarna springt er vlak voor mij een klein vogeltje in het net. Nee hé ! Ik krijg een déja vu van November vorig jaar… een BUIDELMEES ! Een exemplaar in jeugdkleed, en er zitten er nog 2 te roepen in het riet. Snel wegwezen dus… die Barbara moet nog eens weer zeggen dat ze nooit wat bijzonders meemaakt… Het is het vierde exemplaar van deze soort in het bestaan van de VRS en daar blijft het nog even bij want de anderen blijven uit het net.
Vanmiddag hebben we ook de eerste excursie gedraaid. Succesvol verlopen met een aantal van 14 deelnemers ; het zouden er meer zijn maar we werden door het bezoekerscentrum gebeld dat deze nog te ver op de kwelder liepen en niet op tijd terug waren, wat een service.
We vangen de hele dag lekker door en constateren dat we nu al het jaartotaal aan spotvogels van vorig jaar ( was 65) nu al met 5 gepasseerd zijn en dat we met de braamsluiper (was 53) nu met 48 stuks al goed op weg zijn. Tegen de avond beginnen de sprinkhanen nu echt hoor- en merkbaar actiever te worden. In het vangterrein horen we enkele sabelsprinkhanen en op het gebouw treffen we zowel riet- als boomsprinkhaan aan. In de avondschemer ontdekken we nog een ruggestreeppad die het veldlab probeert omver te duwen.

We zijn net weer over de 100 vogels uitgekomen, voorwaar dus weer een leuke dag. Het is prima nachtweer dus we kijken uit naar wat de dag morgen brengt.

Dagvangst van 01 08 10
Nieuw
Boerenzwaluw 1
Boomkruiper 1
Bosrietzanger 1
Braamsluiper 8
Buidelmees 1
Fitis 13
Gekraagde Roodstaart 1
Grasmus 1
Grauwe Vliegenvanger 1
Kleine Karekiet 9
Koolmees 3
Merel 1
Pimpelmees 5
Putter 1
Rietzanger 2
Roodborst 2
Spotvogel 7
Tjiftjaf 8
Tuinfluiter 8
Winterkoning 1
Zwartkop 6
Totaal: 81
Aantal soorten: 21


Eigen terugvangsten
Bosrietzanger 1
Braamsluiper 1
Fitis 3
Gekraagde Roodstaart 1
Kleine Karekiet 4
Koolmees 1
Pimpelmees 4
Putter 1
Rietzanger 1
Roodborst 3
Tjiftjaf 3
Tuinfluiter 1
Zwartkop 2
Totaal: 26
Aantal soorten: 13
Totaal: 107