dinsdag 1 juni 2010

Abseilen !

De rupsenpiek in het onderzoeksbos op de Hoge Veluwe zit nu echt wel op z'n hoogtepunt en is er eigenlijk net wel overheen. Inmiddels kun je door het bos lopen of fietsen en ondertussen regelmatig de draden waaraan de rupsen zich als echte abseilers naar de bosbodem laten afzakken door je gexicht voelen gaan. Als de rupsen de bodem bereiken zijn ze nog even bereikbaar voor de vogels, maar daarna verdwijnen ze onder de bladerlaag om te verpoppen in de bosbodem. Vooral vandaag zag je werkelijk overal rupsen, op de bladeren, in de graslaag, op de grond en ook nog op de boomstammen. Op een gegeven ogenblik zagen we op de stam van een beuk waaraan een nestkast hing over een lengte van een meter of 2 wel zeker honderd rupsen van diverse soorten omhoog kruipen, onderweg terug naar de bladeren om toch nog verder te vreten. In dit geval zullen het vooral rupsen zijn die de afgelopen dagen met de harde wind uit de bomen zijn gewaaid. Het lijkt er op dat we met een rupsenpiek van doen hebben die zich in omvang goed kan meten met het gedenkwaardige rupsenseizoen van vorig jaar.
De jonge vogels die we deze dagen meten en wegen op de leeftijd van 15 dagen zijn dan ook perfect op gewicht, de ouders hoeven immers niet ver van huis om voldoende voer aan te slepen. hoe lang dit stand zal houden nu het abseilen inmiddels is begonnen is nog maar de vraag...
De adulte vogels hebben daar zelf nog wel vertrouwen in want we hebben inmiddels veel vervolglegsels maar ook daadwerkelijke 2e broedsels. Daarbij niet alleen koolmeeslegsels maar ook minstens 5 pimpelparen die met een tweede legsel bezig zijn en in 2 gevallen al zitten te broeden. Bij de pimpels zijn het aantal eieren daarbij veel bescheidener dan bij de koolmezen waarvan er zelfs een aantal gewoon weer op 9 tot 11 eieren zitten te broeden. Als die allemaal echt doorzetten dan hebben we voor de 14 jaar dat ik aan het onderzoek meewerk met een recordseizoen te maken ten aanzien van het aantal 2e broedsels. Afachten dus maar. Op meerdere plaatsen zien we inmiddels ook uitgevlogen jonge boompiepers en het nestje met tjiftjaffen dat vlak bij de kantoorcaravan in de bladerlaag op de grond zat is deze week ook uitgevlogen. De vroegste bonte vliegenvangers zijn ook al uitgevlogen. Afgelopen week hebben we 2 dagen in de bossen van het Weldam buiten Goor adulten kunnen vangen voor het RAS-project en hebben we in ieder geval nog net op tijd de vroegste jongen kunnen ringen. Of dat de komende dagen ook nog gaat lukken met de volgende groep is nog maar even afwachten geblazen want ze wachten niet op ons en het gaat om maar liefst 129 broedparen.