woensdag 1 december 2010

GUURST !!! veerboot vast en kooien vast...

Een dagverslag zonder vangsten….. We hebben vandaag alleen nog gepoogd rallen te vangen met de 4 diepvrieskooien. De kooien staan nu alle 4 dik in het ijs en het zal hakken worden om ze er uit te krijgen, of afwachten tot de dooi het ons makkelijker gaat maken… We horen dat de ochtendboot naar het eiland is vastgeraakt op het Wad. Niet in het ijs, hij is door de harde wind tegen de rand van de geul gedrukt en daarin vastgeraakt. We zien midden op de dag al een vliegtuigje met een reportageploeg boven het Wad vliegen... De mensen op de boot hebben wel waar voor hun geld gekregen zeg.... Ik heb dit fenomeen jaren geleden ook zelf al eens meegemaakt; verbazingwekkend hoe de mensen dan als razende gekken naar het buffet rennen en chips en gevulde koeken inslaan....
Er zitten nog steeds wel rallen in het terrein, we horen er meerdere roepen en zien vanuit het gebouw regelmatig een (nog) ongeringd exemplaar het pad oversteken vanuit de braamstruiken bij de strandwagen naar de sloot die langs sectie 1 nog steeds open is. Wordt daar nog steeds warm water op geloosd? Ondertussen is er door de harde en extreem snijdend koude wind die vandaag de hele dag met 7 bft het eiland geselt al heel veel elzenzaad op het ijs van de Glopsloot en op de sneeuw langs het pad gevallen. De vele sijzen en een enkele barmsijs die er nog rondhangt doen er hun voordeel mee. Ondertussen zien we de merels veelal dik zitten en zo min mogelijk bewegen om energie te sparen. Er zit op het pad naast het gebouw een grijze merelvrouw om zich heen te kijken waarbij je ondanks het dikzitten nog kunt zien dat het bordtbeen uitsteekt…
Rond het middaguur komt er een buizerd weer even langs het gebouw vliegen om vervolgens boven de sloot in een berk te gaan zitten. Nog geen 30 seconden later volgt er een tweede vogel die recht op de eerste afvliegt en hem / haar wegjaagd.
Tijdens het opruimen van bordjes, stokken en haringen horen we bij sectie 5 aan de overkant van de sloot een grote ' Trompetter' goudvink roepen. Nu wel….
We hebben vanmiddag alle netten uitgeselecteerd en droog en muisvrij opgeborgen en Hanneke is druk in de weer geweest met het wassen van alle vogeltransportzakjes. Dat levert een weer een zeer onwelriekende geur op die geen wasmiddel kan onderdrukken… Morgen grijpen we de gelegenheid aan om het ijs op te gaan en op de sloot de takken weg te snoeien waar we de laatste jaren nooit meer bij hebben kunnen komen. Per slot van rekening kan het maar zo zijn dat het in Januari warm water regent….

Geen opmerkingen: