woensdag 1 december 2010

GUURDER !!! Het hongeren begint al.

Dinsdag 30 November : Bij het opstaan bleek de wind nog even hard langs het gebouw te blazen dan gisteravond laat. Een snijdende Oostenwind met kracht 5 dus. En dat terwijl de temperatuurkaart van de KNMI aangeeft dat we in het warmste deel van het land zitten… Nou ja, warmste is maar een relatief begrip als je praat over verschillen binnen de marge van 2,5 graden. In de eerste ronde vangen we met de beperkte opstelling van slechts nog sectie 1 / 2 7 en de helft van 3 (circa 200m net) toch nog 11 vogels waarvan 1 ongeringd. In die ronde een merel die sinds de laatste vangst van 6 dagen geleden 22 gram is afgevallen, dat is maar liefst 22,4 procent van het lichaamsgewicht. En dat is niet de enige vogel: we vangen een waterral voor de 4e keer sinds 12 November en die is in die tijd 31,3 % in gewicht afgevallen. Het wordt voor de meeste vogels een kwestie van maken dat je wegkomt want beter wordt het er niet op voor je… Toch zijn er ook opstekers. We vangen roodborsten die toenemen in gewicht. Zelfs een vogel die, ik als ik hem destijds zou hebben geringd en een gewicht van 13,8 gram had afgelezen, ik niet veel kansen op overleven meer zou hebben gegeven. Wonderwel nam de vogel bij verschillende controles langzaam maar zeker toe in gewicht en woog op de 18e november zelfs 16,3 gram. Nu de laatste dagen wordt het weer wat moeilijker want het gewicht is tijdens 2 controles weer zakkend naar nu 14,9 gram. Maar ja, met het sneeuwdek dat er nu ligt wordt het ook moeilijk om nog voldoende eten bij elkaar te scharrelen. De meeste barmsijzen lijken wel te zijn verdwenen, sijzen vliegen er wel volop, en die beginnen na alle zaadworp na de wind van gisteren ook echt naar beneden te komen. We zien een groep van zeker 50 vogels van de grond opvliegen bij sectie 1, vanzelfsprekend als de netten er niet meer staan. Toch vangen we er vandaag 3 waarvan 1 geringd.
We vangen vanochtend ook nog een leuk klein vogeltje terug…. Een onmiskenbare taigaboomkruiper die hier op 24 Oktober geringd is. Het is zelfs voor een taiga een heel licht gekleurd exemplaar. Ook de snavel is veel kleiner dan die van de bij ons zo algemene boomkruiper.


Foto: taigaboomkruiper.

Om 14 uur hebben we de laatste gewone mistnetten gesloten en kan het opruimen van alle haringen, touwtjes, bordjes en stokken beginnen. Alleen de grofmazige netten moeten dan nog weg. Als ik vertrek om die op te halen zegt Hanneke 'ga nog even een buizerd halen' en spreek ik tegen haar uit dat ik het wel jammer vind dat ik dit seizoen uiteindelijk helemaal geen buizerd heb gevangen.
Je voelt hem al komen….
ik kom bij het langste net in de schapenweide en daar hangt dus een BUIZERD !!! En niet zo maar één : hij heeft een doffe oud uitziende ring en ik meen al wat aan de kop te herkennen. En dat voorgevoel blijkt te kloppen want ik heb een foto van die kop op de screensaver van m'n laptop staan !!! Ik blijk hem in 2007 alhier samen met Peter van Horssen te hebben geringd en de vogel was toen ook al adult. Niet de minste afsluiter voor de mistnetvangsten….Foto: buizerd, >2 kj. Feitelijk minimaal 6 jaar oud want geringds als >2kj.

We gaan tijdens het verder opruimen en snoeien nog een paar dagen door met de rallenkooien. En ook daar vangen we vanavond nog een verrassingssoort : een nieuwe jaarsoort in de vorm van een WATERSNIP ! En daarmee hebben we nu een seizoen met 73 soorten.

Dagtotalen (nieuw / teruggevangen):
-----------------------------------

Buizerd - / 1
Koperwiek - / 1
Waterral - / 2
Pimpelmees - / 4
Watersnip 1 / -
Koolmees - / 6
Roodborst - / 3
Taigaboomkruiper - / 1
Merel 4 / 6
Sijs 2 / 1
---------------------------------------------
Totaal: 32 exemplaren, 10 soorten, 15:59 uren

Geen opmerkingen: