maandag 29 november 2010

GUUR, voor de vogels begint het winteravontuur !

Het heeft vannacht weer ongeveer 5 graden gevroren. De paden zijn wit uitgeslagen, maar de netten niet. Meteen vanaf het eerste licht staat er een snijdens gure oostenwind.
Er zijn in tegenstelling tot de merels van gisteren zo goed als geen vogels in het terrein merkbaar. Wel zitten er weer meer waterrallen, althans die indruk hebben wij als we afgaan op de aantallen die we horen roepen. Het vangen wordt minder, maar dat kan sterk te maken hebben met het feit dat de kooien nu echt flink vastgevroren in het ijs zitten. Dat wordt nog een heel karwei met het opruimen ervan. We zien vandaag een havikvrouw jagen boven het vangterrein; het lijkt erop dat ze het gemunt heeft op de rallen die nu niet veel dekking meer hebben. Met het dichtvriezen van het terrein zullen ze ook wel niet lang meer blijven. Voedsel zoeken wordt moeilijker voor ze. Dat getuigd ook het gewicht van een ral die we vandaag terugvangen; deze ral is in 13 dagen na de laatste vangst iets meer dan 25 % in gewicht afgevallen. Maar goed, het 6 maal terugvangen van die ral met Zweedse ring een aantal jaren geleden suggereerde ook dat ze wellicht eerst afvallen na aankomst en dan pas weer opvetten. En de vangsten van die vogel vond plaats zonder vriezend weer… Ook bij de zangertjes merken we vandaag een paar vogels die in de afgelopen nacht alleen al voor het warm blijven tijdens de slaap 10 % in gewicht waren afgenomen, ik wou dat ik dat kon… In de eerste ronde vingen we vrijwel niets, maar helemaal achteraan in de opstelling bij sectie 5 hingen wel een paar staartmezen. Het blijken 5 vogels te zijn die allemaal al een ring hebben van 5 verschillende ringdatums. Er zit 1 vogel bij van dit jaar en de andere 4 zijn allemaal in 2009 geringd op 2 en 11 September en 11 en 13 Oktober. Vanaf een uur of 11 valt de gure wind behoorlijk terug van 3 naar 1 bft, maar dat is maar tijdelijk. Vanaf een uur of 1 na de middag komt ie dubbel en dwars terug en aan het eind van de middag waait het snijdend 6 - 7 bft uit het oosten.
Gisteren zijn we begonnen met het weghalen van de eerste netten, en vandaag zijn we daarmee verder gegaan. Tijdens dat opruimen wordt mijn aandacht getrokken door een iel hoog geluidje in de wilgen en even later zie ik kortstondig maar duidelijk herkenbaar aan de oplichtende stuit een PALLAS BOSZANGER zitten en een paar maal vlinderend voor een bemoste tak vliegen. Dat vlinderen zien we rond het gebouw ook uitgevoerd worden door meerdere mezen en af en toe een roodborst die alle kiertjes en gaten van de kozijnen aan het afspeuren zijn naar spinnetjes en andere insecten. Op een gegeven moment zit er een koolmees op de plank waar de ringstrengen aan hangen en zit er een tweede op een fietsstuur. In de voorlaatste ronde vangen we nog twee ongeringde vogels, een heggenmus en een tjiftjaf.
Aan het eind van de dag is 60 % van de opstelling weg en begint het karwei van drogen, labelen en uitzoeken wat weg kan en wat gerepareerd moet worden. Morgenochtend halen we de rest binnen.

Dagtotalen (nieuw / teruggevangen):
-----------------------------------

Waterral 2 / 2
Koperwiek - / 1
Winterkoning - / 2
Tjiftjaf 1 / -
Heggenmus 1 / -
Staartmees - / 5
Roodborst - / 2
Pimpelmees - / 2
Merel 1 / 4
--------------------------------------------
Totaal: 23 exemplaren, 9 soorten, 15:59 uren

Geen opmerkingen: