zondag 10 oktober 2010

Zaterdag 9 Oktober 2010: roodborsten en tjiffen.

Om 06:15 uur onder een mooie sterrenhemel naar de vinkenbaan gefietst met de oostenwind in de rug. Wel was in het donker al zichtbaar dat het bij het eerste daglicht wel eens mistig zou kunnen worden. Bij het opendraaien van het krakende hek bij de ingang van de Kroonspolder werd ik welkom geheten door een koor van zeker 10 waterrallen. Hmmmm... Door de harde wind waren de netten niet echt makkelijk open te schuiven, ze zaten goed in elkaar gedraaid. Bij het laatste net aangekomen waren al volop piepjes van zanglijster en koperwiek en in mindere mate merel te horen en suisden de vleugels al over m'n hoofd. De eerste ronde wees meteen al uit dat het een dag met ruime mix aan soorten zou worden want er hingen zowel lijsters als kleinere soorten zoals roodborst en tjiftjaf in de netten. Tijdens het uithalen was ook la regelmatig het geluid van overvliegende sijzen te horen. Afgelopen week was daarvan een vertrekdag in Falsterbo geregistreerd met 83.000 sijzen op 7 oktober. Hier bleef het beperkt en hingen er 3 bij elkaar in 2 net. De oogst van de 1e ronde noopte mij om het besluit te nemen om het geluid vna lijsters uit te zetten en te wisselen voor kleinere zangertjes. Ik was vooralsnog alleen op de baan en je wilt dan liever die wildebrassen niet massal tussen de kleine zangertjes in je netten hebben. Door het geluid uit te zetten kun je dat al heel sterk sturen, en zo zou dat later dan ook blijken. Voor vertrek voor de 2e ronde zat er nog even een zwarte kraai in het hout van de vinkenbaan uitbundig van diep uit z'n keel te schreeuwen. Even later kwam er een blauwe reiger laag overvliegen die een kort extra rondje maakte en even op het dak van de ringhut leek te willen gaan landen. Op dat moment meldden zich ook de 1e oeverpiepers al en kon daarvan het geluid op het slag opgezet worden. Voordien zaten er echter ineens ook een aantal vinken en kepen op het slag, maar daar was nu even geen tijd voor. Bij terugkomst van de eerste netten langs de dijk bleken ze er nog te zitten en toen kon ik het niet laten om het net dicht te trekken; 5 vinken, een keep en een heggenmus waren het resultaat.

Foto: Merel-man metsterk gezoomde veren zoals bij beflijster.

Het bleef de hele ochtend behoorlijk druk met vogels en het bleef stevig doorwerken. Gerrit Bochem en Leon Kelder (de voorgangers) kwamen nog even afscheid nemen en vertrokken naar de boot, maar niet nadat leon nog even een half uurtje had geholpen met schrijven. In die tijd had ik ook nog een leuke tjif uit de netten gehaald, een overtuigend duidelijke scandinavische tjiftjaf, Phylloscopus collybyta Abientinus. Een erg bleke vogel met gitzwarte poten, aleen geel onder de oksels en vleugelboegen (te geel voor een tristis) en een kort roepje. Gerrit kon noh net even foto's maken. In zowel een rallenkooi als een fuik werd een waterral gevangen, en uit een andere fuik zak ik niet alleen een waterral live de fuik inlopen, maar zag kort daarna ook dat ie alweer verdwenen was ook. Juist ja, weer een gat in de fuik. Dus die fuik maar zo snel mogelijk gerepareerd.

Foto: boomkruiper.
Om respectievelijk 12:30 uur en 13:30 uur arriveerden Holmer en Berry en zijn we voor de komende halve week compleet. Vanaf dat moment was het met het vangen een stuk beter te behappen, maar moesten we i.v.m. de wind wel continu blijven lopen. Pas om 15:30 uur waren we voor t eerst helemaal bij met het verwerken van de vogels voordat de nieuwe lading van de volgende ronde arriveerde. En zo bleef het maar doorgaan tot in de schemer. Onder een prachtig avondrood liepen we nog een paar goede rondes met vooral vogels die ter plaatse leken te willen gaan slapen. Daarbij 2 kepen met maar liefst vleugels van 96 en 98 mm en ook 2 roodborsten met vleugels van 77 en 78 mm, echte geweldenaars te noemen. Bij die 2 roodborsten viel op dat ze op de bovendelen erg donker getekend waren en dat hun koppen veel grijzer ipv bruinig waren. nog ene paar merels en zanglijsters in de slotronde zorgden ervoor dat we een perfecte startdag hadden beleefd zonder ook maar 1 moment van duimendraaien...
Waarnemingen: enkele buizerden en 1 vermoedelijke ruigpootbuizerd; een torenvalk straf doorvliegend richting zuidwest, enkele blauwe kiekendieven en enkele malen blauwe reigers.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------
Waterral 2 / -
Scandinavische Tjiftjaf 1 / -
Winterkoning 1 / 2
Goudhaantje 14 / 1
Heggenmus 17 / 3
Baardmannetje 2 / -
Roodborst 81 / 18
Pimpelmees 5 / 3
Gekraagde Roodstaart 2 / -
Koolmees 4 / 2
Merel 13 / -
Boomkruiper 1 / 1
Zanglijster 32 / 2
Spreeuw 1 / -
Koperwiek 17 / -
Vink 18 / 1
Tuinfluiter 1 / -
Keep 20 / -
Zwartkop 23 / -
Sijs 3 / -
Tjiftjaf 53 / -
Rietgors 10 / 2
----------------------------------------------
Totaal: 356 exemplaren, 22 soorten, 13:00 uren

Geen opmerkingen: