donderdag 14 oktober 2010

Wrakhoutdag.

De wind heeft afgelopen nacht aangehaald naar 4 bft NNW en de bewolking is in het donker al zwaar. Al bij vertrek vanaf het huisje de Zwaluw al zo zwaar dat er heel fijne druppeltjes tegen het raam spatten. De term motregen dekt de lading echter niet, de lucht is gewoon zwaar verzadigd. Onderweg zijn er vrijwel geen piepjes te horen, hooguit af en toe een koperwiek-roepje. Ook in de schemer is het behoorlijk stil, maar uiteindelijk kan Holmer toch nog twee slagen met merels maken. die komen in de eerste 2 rondes goed de baan op, net als roodborsten, maar daarna zakt het al snel in met de vangsten. We vangen maar weinig opmerkelijks en de aantallen zijn ook een stuk lager. In de polder zit gedurende meerdere uren en met enige regelmaat een sperwer te mobben met een zwarte kraai. Een prachtig schouwspel van synchroonvliegen, maar af en toe zijn de rollen omgekeerd. Verder jakkert de juveniele slechtvalk nog weer een keer (of meer, maar dat zien wij niet....) op volle snelheid dwars door de polder en jaagt alle steltlopers en de bergeenden en ganzen de stuipen op het lijf. De vogels die we vanmorgen vangen zijn meer nog dan gisteren uitgesproken wrakvogels oftewel wrakhout. Broodmager en afgevlogen door de kennelijk zware reis en/of verminderde vertrekconditie in combinatie met gedwongen vertrek. Ik bedoel maar, als tuinfluiter moet je toch wel een keer vertrekken...
Om 11 uur ontvangen we weer een excursie. Ditmaal leggen we aan 8 mensen het fenomeen vogeltrek uit. Er is echter een echtpaar bij waarvoor het geheel nog gesneden koek is want zij bleken jarenlang assistent te zijn geweest op de ringbaan in de Amsterdamse waterleidingduinen. Vlak voor het eind van de excursie verschijnt er nog een echtpaar met 2 honden; die hebben pech gehad, we kunnen het hele verhaal niet even in een bom verpakken en er zijn ons door de beheerder van het terrein duidelijk regels opgelegd hieromtrent. Bij aanvang van de excursie is Leo Heemskerk gearriveerd, onze assistent voor 2 dagen. Hij is in opleiding voor een eigen ringvergnning bij VRS Castricum en merkt al snel dat ie niet met z'n neus in de boter valt, maar dat het anderzijds ook veel slechter kon... Voor het excursietijdstip vangen we nog weer een eerstejaars grote barmsijs. Ditmaal is ook dit vogeltje weer zeer fotogeniek en is iedereen onder de indruk van de rek die zo'n exemplaar in z'n/haar lijf heeft om zich vanuit een situatie van honger vervolgens toch weer vol te vreten en trekvet aan te leggen.
De rest van de dag gebeurt er eigenijk van alles wat, maar is het bij de vangsten bij zowat alle vogels een herhaling van zetten ten opzichte van voorgaande dagen; even pas op de plaats dus...
Om 16 ur arriveren Frank Majoor en Erik van Winden. Frank duikt vrijwel meteen gewapend met takkenschaar en boodsachappentas de struiken bij de jengelbox in om daar een stel wilgen om te toveren in lijsterbesstruiken. Eens kijken wat daar allemaal gek op is.
De laatste 2 rondes bestaan vooral uit het uitzwaaien van vertrekkende mederingers en ook nog een laatste kleine opleving met merels en koperwieken. Daarna sluit de tent voor vandaag en wachten we af wat de slechte weersverwachting voor morgen tengevolge heeft.

Dagtotalen (nieuw / teruggevangen):
-----------------------------------

Waterral - / 1
Goudhaantje 23 / 16
Roodborst 20 / 13
Pimpelmees 2 / 3
Merel 73 / 12
Koolmees 1 / 4
Zanglijster 8 / 2
Spreeuw 1 / -
Koperwiek 25 / -
Vink 17 / -
Tuinfluiter - / 2
Keep 8 / -
Zwartkop 9 / 4
Grote Barmsijs 1 / -
Tjiftjaf 3 / 1
Rietgors 4 / -
----------------------------------------------
Totaal: 253 exemplaren, 16 soorten, 12:30 uren

Geen opmerkingen: