dinsdag 7 september 2010

Off-day oftewel uitslapen...

De verwachtingen van gisteravond kwamen volledig uit. Een rammelende voordeur, piepende ramen en al vroeg op de radar aangekondigde regen leidden tot maar één besluit : uitslapen..... Ter illustratie hieronder een kaart van het windsysteem:

We hebben vandaag dus vooral veel binnengezeten en zijn o.a. bezig geweest met het uitzoeken van de geluidskaarten met vogelgeluiden die we op de vinkenbaan gebruiken. Na het avondeten ben ik toch nog een paar uurtjes naar de baan gefietst. Het was inmiddels al ruime tijd droog, maar de wind was nadat het tot ver in de middag te hard waaide nu toch duidelijk in kracht afgezwakt. Dus toch maar even vangen om de nul van papier af te krijgen. Onderweg was al duidelijk te zien dat er zeker nog wel zangvogels op het eiland aanwezig waren, vooral roodstaarten en tapuiten lieten zich regelmatg zien. Aangekomen op de baan het geluid aangezet en de netten in de omgeving van de opgestelde luidsprekers opengeschoven. Zo stond er uiteindelijk 97 meter vangklaar. In één van de mixen die ik opzette zit kort een roepje van een boompieper. Nog voor ik terug was bij de ringhut zag ik een boompieper in de lucht zich als een steentje omgooien om zich te laten invallen bij de luidspreker. Snel naar het net teruggelopen en hij hing inderdaad. Helaas kostte het net iets teveel moeite om bij de hoogste baan van het net te komen alwaar hij hing. De vogel zat (nog) niet vast, zag z'n kans schoon en ging er spoorslags vandoor. Morgen maar op herhaling denk je dan.... Verder hingen er uiteindelijk toch nog 12 vogeltjes in de netten; doelstelling gehaald dus !
Bij het lopen van de laatste ronde zag ik een schim aan komen vliegen: UIL ! En inderdaad, even later ging er een velduil pontificaal op de netstok van het lange rietnet zitten. Na even om zich heen te hebben gekeken vervolgde hij/zij de vlucht en scheerde laag over de baan en tussen de netten door richting de polder. Ik denk nog : dit wordt toch geen herhaling van een jaar of 10 geleden (waarbij ik onder vergelijkbare omstandigheden zo'n velduil bij de poten kon pakken terwijl ie op een tussenspanlijn van één van de netten ging zitten)? Nee, dat werd het dus niet, maar een mooie waarneming was het zeker !

Dagtotalen:
--------------------------------
Winterkoning 1 / -
Tuinfluiter - / 1
Roodborst - / 1
Zwartkop 2 / 1
Gekraagde Roodstaart - / 3
Bonte Vliegenvanger 1 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Rietgors - / 1
-------------------------------------------
Totaal: 12 exemplaren, 8 soorten, 2:00 uren

Geen opmerkingen: