zondag 5 september 2010

De eerste echte herfsttrekdag.


Het was zoals gisteren al geschreven een schitterende helderde nacht. Deze werd zoals te verwachten bekroond met een fabuleuze zonsopkomst waarbij daaraan voorafgaand de lucht in prachtige tinten van paars naar rood naar oranje en geel kleurde. Wederom was het in de struiken erg stil; slechts 2 vogeltjes opgemerkt, maar één daarvan was wel een sijs die in de eerste schemer uit een lijsterbesstruik opvloog en ongeveer 30 meter verderop weer inviel. En het is haast te raden: in de 1e ronde hing er een sijs op de plek waar ik hem zag invallen. Bij het uithalen van deze sijs kwam er een groepje van 8 sijzen over de baan gevlogen. Ondanks de lage verwachtingen bracht de 1e ronde toch nog 14 vogels op de ringtafel. Daarbij, jawel, alweer een sperwergrasmus. Bij het wegringen was te merken dat er buiten elkaar snel opvolgend allerlei geluidjes te horen waren. Jammer... geen tijd om daar uitgebreid naar te kijken want de gevangen vogels gaan voor. Toch kan ik af en toe even door het kijkgat van de hut op het hout en het slag kijken en daarbij zie ik een wat grotere vogel uit een tak vlak voor de hut wegvliegen. Het blijkt een kramsvogel te zijn die een eind verderop tussen de netten de struiken induikt. Bij de volgende ronde die we lopen ziet Hanneke een groepje van 4 exemplaren overkomen en op de terugweg van die ronde ook nog een groep van 14 exemplaren precies pal ZW laag over de baan. Daarna zien we er geen meer, maar we hebben dus niet alles kunnen volgen. Wel zagen we nog weer een paar kleine groepjes vinken en hoorden we af en toe witte kwikken, gele kwikken en boompiepers. In de 2e ronde weer 2 sperwergrasmussen en 2 waterrallen. Van die laatste soort de volgende ronde maar liefst 3 stuks in 1 kooi. Daarbij een volop ruiend exemplaar waarbij heel goed te zien was hoeveel veren ze tegelijkertijd vernieuwen. En in die ronde ook nog ineens weer 4 sijsjes in 1 net bij elkaar. Er waren wederom de hele ochtend mezen in het veld te horen en langzaam maar zeker merken we er iedere dag een paar meer op. Vandaag waren maar liefst alle gevangen kool- en pimpelmezen ongeringde vogels.

Foto: juveniele waterral met zware postjuveniele rui. De bruine veren zijn van het jeugdkleed en de grijze met fijn wit randje zijn de nieuwe veren van het 1e winterkleed.

Het werd vandaag een dagje met tot een uur of 12 vrijwel constante aantallen vogels. Niet druk, maar we bleven lekker bezig en hebben zelfs voor het eerst een paar vogels (koolmees en enkele gekraagde roodstaarten met het vinkenbaantje kunnen vangen. Op die manier hebben we ook de 4 deelnemers aan de Zondagse excursie goed te woord kunnen staan. Daarbij ook 2 vogelaars die de afgelopen dagen al over het eiland gestruind hebben en wisten te vertellen dat er toch echt wel heel wat sperwergrasmussen en draaihalzen op het eiland zaten. Gisteren hadden ze op en rond het schietkamp bijvoorbeeld 3 draaihalzen gezien. En op de duinrug van de 4e Kroonspolder hadden ze een grauwe fitis gezien en ook weten te fotograferen. Deze beide vogelaars hebben we kunnen verblijden met een teruggevangen sperwergrasmus die vorige week door Peter van Horsen geringd was. Na de excursie trad er even een moment van korte rust in en was er voor ons even een moment om op adem te komen en van de zon te genieten. Tegen 14 uur waren er rondom het vinkenbaantje ineens weer meer vogels te zien, vooral roodstaarten, fitissen en net als vanmorgen wederom een aantal mezen. We pakken er nog een leuk aantal van mee en druppelen op die manier ook naar een nieuw dagrecord sperwergrasmussen voor de vinkenbaan sinds 1997. Het begint met die vogels haast een beetje beschamend te worden, wij hebben er in de afgelopen week nu 14 gevangen waarvan dus 1 terugvangst. We hebben de netten om 16:15 uur gesloten en fietsen tegen de nu pal oost staande wind die is aangewakkerd tot 4 bft in terug naar de Zwaluw alwaar het op het bankje naast het huisje lekker zomers uitpuffen is met een biertje en toastjes met Franse kaas. wat zal er morgen weer gebeuren??? Oh ja, aan m'n NIOO-collega Luc : inderdaad jammer dat je er dit weekend niet bij kon zijn, je hebt wel wat gemist...

Dagtotalen :
---------------------------------------
Waterral 5 / -
Tuinfluiter 21 / 4
Winterkoning 1 / -
Zwartkop 30 / 1
Heggenmus 1 / -
Fluiter 1 / -
Roodborst 2 / 3
Fitis 15 / -
Gekraagde Roodstaart 12 / 2
Pimpelmees 9 / -
Merel 1 / -
Koolmees 3 / -
Rietzanger 5 / -
Vink 1 / -
Kleine Karekiet 10 / 2
Groenling 1 / -
Sperwergrasmus 5 / 1
Sijs 5 / -
Braamsluiper 2 / 1
Rietgors 2 / -
----------------------------------------------
Totaal: 146 exemplaren, 20 soorten, 10:15 uren

Geen opmerkingen: