zondag 29 augustus 2010

Wateroverlast, het vervolg.

Inmiddels heb ik m'n huis weer een beetje op orde. Alleen hangt er nu een doordringende geur van kattenpis, met dank aan de vorige bewoners. Zij hadden katten en die moeten regelmatig naast de kattenbak hebben gezeten zoals nu blijkt. die geur gaat in de betonvloeren zitten en wordt weer actief als er water bijkomt. En dat deed het deze week dus.... gistermiddag belde m'n broer met de melding dat er in het Markelosebroek een zwarte ooievaar liep. We zijn ter plaatse geweest en hebben prachtig naar de vogel kunnen kijken op een afstand van 30 meter. De vogel zat in het weiland naast één van de mensen waar we deze zomer torenvalken hebben geringd. Verder zagen we daar nog een tapuit en zaten er een paar krakeenden te slobberen in de ondeergelopen natte delen van de weilanden. Han had overigens nog een ander leuk nieuwtje te vertellen. die ochtend had een kennis van hem een rups van een Koninginnepage gevonden op ons eigen nestkast- en ringterrein. Wow, wat een waarneming, dat was wel het laatste dat ikhier werwacht had, prachtig! Het illustreert dan toch maar mooi de waarde van dit terrein waarover in de volksmond zo negatief wordt gedaan, onkruid, rotzooi bla bla bla.
Vervolgens kwamen we via wat omwegen terecht bij de Schipbeek bij Diepenheim. daar was de situatie door het hoge water (alles komt nu bij elkaar in de beken...) kritiek geworden, en we waren nog niet ter plaatse of sirenes klonken uit de verte. een heel regiment brandweerlieden werd aangerukt om zandzakken te gaan uitleggen op de dijk langs de schipbeek want op een paar plekken in de regio was het water al over de dijk heengelopen. Ook Losser heeft wateroverlast van een snel wassende Dinkel, maar daar zijn ze redelijk gewend aan ondergelopen weilanden in het Dinkeldal. 2 weken geleden fietste ik met Hanneke bij Losser langs de Dinkel; daar stond toen nog net 10 cm water in, nu dus 4 meter verhoging en ondergelopen weilanden... Hier is de situatie echter anders, want de schipbeek is een gekanaliseerde beek die op de middenloop hoger ligt dan de omgeving, en dan helemaal als het water bijna 4 meter hoger komt dan het zomerpeil en die situatie bestaat nu dus... dit hebben we hier in de zomerperiode nog niet eerder meegemaakt. In mijn jeugdjaren stonden we in deze tijd soms met de laarzen aan in de laatste poelen van de beek om met schepnetten vissen te redden van de verstikkingsdood. The times they are a changing...
Onderaan deze pagina een link naar een 2 filmpjes met de situatie gisteren en vannacht bij zowel de Dinkel als de Schipbeek.

Geen opmerkingen: