dinsdag 3 augustus 2010

Ransuil !!!

Opnieuw lekker rustig weer bij vertrek vanaf het veldlab. Nadat ik op verzoek van de vlindermensen de loklamp heb uitgezet en de vangkooi heb afgesloten is het tijd om maar eens bij de netten te kijken. Het ziet er goed uit, maar er zit in het hakhoutgedeelte van de opstelling wel heel wat dauw aan de netten. Tegen de tijd dat ik daar arriveer begint het te regenen uit een bui die ineens het eiland opdrijft. Dat wordt dus stevig doorwerken. De vangsten blijken toch iets minder dan gisteren te zijn, vrijwel zeker juist door die dauw. Aangekomen bij het lange grofmazige net in de schapenweide zie ik daar iets groots op de grond zitten met een lange sleep van het net achter zich. Het blijkt een ransuil te zijn die meteen als ik nader in de karakteristieke dreighouding gaat zitten met de vleugels in een grote hoepel, de oorveertjes op de kop fier overeind en blazende geluiden makend. Als ik hem beet pak blijkt hij alleen maar aan 1 poot in het net vast te zitten… Het is een adulte vogel van meer dan 3 jaar oud want de armpennen zijn allemaal uniform getekend en er is geen actieve rui. Er is niet veel tijd om de vogel uitgebreid te bekijken want er hangen nog meer vogels in de netten en het regent lichtjes doch gestaag…
Terugkomend bij het gebouw blijkt het te gaan om 29 vogels. Die zijn dus nog wel een keertje weggeringd. Meteen daarna de volgende ronde gelopen, het is dan inmiddels al weer droog, maar dan zijn de vogels nog behoorlijk in rust want er zit niet veel meer in de netten.
Tegen een uur of 11 arriveren de nachtvlindervangers. Het valt ze ondanks de voor motten frisse nacht nog niet eens tegen wat er in de val zit, in korte tijd treffen we in ieder geval de volgende soorten aan : heideoogspanner, berkenspanner (in de witte vorm) , dromedaris, de zomervlinder (papilionaria), pauwoogpijlstaart, populierenpijlstaart, rietvink, vedermot (met elke vleugel verdeeld in 6 pluimen), berkenvlerkvlinder, minimaal één zeldzame vorm van de soorten huismoeders. Verder nog veel soorten die thuis gedetermineerd moeten worden. Hopelijk horen wij hier nog eens een keer meer van.

De vangsten druppelen vandaag weer de gehele dag door maar met iedere ronde net iets minder dan gisteren. Het weer klaart 's middags behoorlijk op en het wordt behoorlijk zonnig. We zijn dus maar weer verder gegaan met allerhande klusjes aan de baan en in en rond het gebouw. Onder andere hebben we een nieuwe slagboom aan het toegangspad aangebracht, de oude had het na drie seizoenen wel weer voor gezien gehouden.Ook hebben we nog even bij de havikhorst gezocht, het paar heeft dit jaar gebroed op net iets meer dan 15 meter van de netten van sectie 2; het enige jong dat we de afgelopen week onafgebroken hoorden laat zich niet meer zien of horen. Vanmorgen was er weer duidelijk meer trek van witgatjes, ze vlogen hoog over. In het weiland zaten vanmiddag tussen de spreeuwen minimaal 2 gele kwikstaarten, de schapenkraal vlak voor het meteoveld trekt aanhoudend veel grauwe vliegenvangers en gekraagde roodstaarten aan en af en toe sprint er een groepje huismussen uit één van de barstensvol zaad staande berken. De avondrondes leveren nog een paar extra vogeltjes op en in de laatste ronde hebben we nog een viertal fitissen. Het is dan weer heerlijk rustig zomerweer met complete windstilte. Was het vandaag een ongelooflijk ouderwetse stille dag, vanavond trokken grote groepen jongelui schreeuwend en roepend aan drie kanten rond het terrein; het leek de hele avond net of ze vlak naast het gebouw liepen.

Dagvangst van 03-08-2010
Nieuw
Bosrietzanger 1
Braamsluiper 6
Fitis 13
Grasmus 5
Grauwe Vliegenvanger 2
Kleine Karekiet 14
Koolmees 2
Merel 1
Nachtegaal 1
Pimpelmees 2
Ransuil 1
Rietzanger 5
Roodborst 1
Spotvogel 2
Tjiftjaf 6
Tuinfluiter 5
Winterkoning 1
Zwartkop 2
Totaal: 70
Aantal soorten: 18


Eigen terugvangsten
Bosrietzanger 1
Braamsluiper 1
Fitis 4
Grauwe Vliegenvanger 1
Kleine Karekiet 2
Koolmees 2
Pimpelmees 1
Roodborst 3
Spotvogel 2
Tjiftjaf 2
Winterkoning 2
Totaal: 21
Aantal soorten: 11
Totaal: 91

Geen opmerkingen: