maandag 2 augustus 2010

Aankomst !

Het is bij vertrek bij het gebouw heerlijk rustig weer; vrijwel windstil en droog. De netten hebben een klein beetje dauw. Hoe dichter ik in de buurt van het hakhoutgedeelte kom hoe duidelijker het wordt… aankomst ! ! ! Vanaf sectie 3 hangen lekkere aantallen vogels en het loopt naar achteren ook goed door. Vanzelfsprekend ook weer vogels die recht voor de luidspreker in het net hangen, maar opvallend veel vogels hangen aan de noordzijde van sectie 4 en de oostzijde van sectie 5. De logische kant van binnenkomen en invallen. De hoofdmoot betreft rietzangers en kleine karekieten, maar er zitten ook bosrietzangers bij en fitissen. Tijdens het uithalen is de lucht ineens van grijs in dreigend veranderd en tegen de bui die in de polder hangt schijnt de nog net niet opgekomen zon. Het geeft een heel sfeervol en prachtig beeld. Als ik bij het meteoveld arriveer hoor ik de regen op de nieuwe betonweg in de polder kletteren maar st ik zelf droog. Een blik op de bui leert al snel dat ik mij ook geen zorgen hoef te maken want hij trekt pal oost weg. Ik kom terug bij het veldlab en heb 41 vogels verzameld dus snel met Hanneke aan de bak om de hele zwik weg te ringen. Er zit een opmerkelijke verhouding jong / oud bij de kleine karekieten. Sinds vorige week Zondag had ik nog geen adulte karekiet gezien, maar nu hebben we in 1 ronde 3 stuks.
Tussen de vogels ook een kleine karekiet met een Belgische ring. Het blijkt de derde Belgische karekiet van dit jaar te zijn, de andere 2 zijn eerder in het broedseizoen respectievelijk 3 en 2 maal gevangen.
Er is vanmorgen ook meer trek van witgatjes dan de dagen voorheen. We moeten wel blootliggende poeltjes hebben willen we die naar beneden kunnen lokken. Het blijft de gehele dag lekker doorlopen met de vangsten al zakt het in het hakhout wel wat af. Later op de dag neemt het bosgebied met de resterende plassen in de opnieuw droogvallende sloot het over en komen de vogels daar om hun dorst te lessen en af te komen van de vele luisvliegen die hen momenteel het leven onaangenaam maken. Vandaag vingen we een merel terug die alhier geringd is op 24 Juli 2006 en nu voor de 8e keer onze ringtafel heeft bereikt.
Vanmiddag kregen we bezoek van een mevrouw die verzocht of ze vannacht op het veldje naast het veldlab een insectenval mocht plaatsen. Er loopt dit jaar weer een inventarisatie van de microlepidoptera van het eiland (www.microlepidoptera.nl). We zijn zeer benieuwd wat de resultaten morgenochtend zullen zijn. Afgelopen nacht had men een onverwacht grote hoeveelheid insecten gevangen omdat de temperaturen plots (na een snelle daling aan het eind van de middag) weer stegen en een zomerse nacht veroorzaakten. Wij sluiten deze onverwachts succesvolle dag af met 157 vogels. De vogeltreksite van BAMBAS geeft aan dat er om 01 uur in ieder geval al meer trek is dan de nacht daarvoor.

Dagvangst van 02 08 10
Nieuw
Boomkruiper 1
Bosrietzanger 3
Braamsluiper 8
Fitis 23
Gekraagde Roodstaart 3
Grasmus 3
Grauwe Vliegenvanger 1
Kleine Barmsijs 1
Kleine Karekiet 15
Koolmees 2
Merel 3
Nachtegaal 1
Pimpelmees 5
Rietzanger 7
Roodborst 4
Spotvogel 10
Sprinkhaanzanger 2
Tjiftjaf 5
Tuinfluiter 10
Vink 4
Winterkoning 3
Zwartkop 6
Totaal: 120
Aantal soorten: 22


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 4
Fitis 4
Heggemus 1
Kleine Karekiet 2
Koolmees 3
Merel 1
Nachtegaal 1
Pimpelmees 2
Rietzanger 3
Roodborst 1
Spotvogel 5
Tjiftjaf 2
Tuinfluiter 2
Vink 1
Winterkoning 3
Zwartkop 1
Totaal: 36
Aantal soorten: 16


Buitenlands
Kleine Karekiet 1 (Belgisch)

Totaal: 157 vogels

Geen opmerkingen: