donderdag 29 juli 2010

Een rustige dag met toch nog 70 vogels.

Het heeft vannacht af en toe licht geregend uit buien die vanuit het noordwesten overwegend langs het eiland schuiven. De regenmeter geeft 0,25 mm voor de hele nacht, dus wellicht heeft 1 bui het eiland wel weten mee te pakken. De eerste ronde levert een rustige wandeling door het vangterrein. In het bos hoor ik de rietzanger achteraan bij de bocht van sectie 4 naar 5 al zingen. Dit natuurlijke lokgeluid heeft kennelijk z'n werk gedaan, want zo ineens hangen er in 2 netjes rondom die zangpost 6 rietzangers…. Op 2 winterkoningen na zijn het de enigste vogels van de ronde.
In de 1e ronde slechts 1 tuinfluiter en een spotvogel, verder rust, rust, rust. Bij het meteoveld zien we wel 2 witgatjes overvliegen, zoekend langs de rand van de polder. Later op de dag zullen er nog een paar waarnemingen hiervan volgen. Het is met max. 10 graden een uitgesproken koude ochtend voor één van de laatste dagen van Juli. De vangsten blijven laag. Rond het middaguur begint het opnieuw buiig te worden met ongeveer 1 bui per uur die toch het eiland op weet te komen. De middaguren worden gebruikt om verder te gaan met de geluidsinstallatie die dit jaar weer op volle toeren moet gaan draaien met zowel nachtgeluid als daggeluid. Tijdens het kabeltrekken voor de speaker achter in het rietveld ontdek ik dat de strandwagen aan de achterkant inmiddels door z'n as is gezakt. De boel blijft nog net overeind staan doordat het wiel zo is weggeklapt dat hij klem komt tussen de stapel tegels waarop ie stond en de onderkant van de dragende dragende balk. Het begint nu dus toch wel ernstig achteruit te gaan met onze opslagwagen. Op 1 grofmazig net na staat de gehele opstelling inmiddels compleet. Het laatste net kan nog niet gezet doordat we door de stokken heen zijn. Met wat naspannen van de bestaande opstelling kunnen er op een paar plaatsen dubbelsituaties opgelost worden en hebben we nu in ieder geval weer 4 stokken beschikbaar. 's avonds wordt het nog meer buiig en de laatste ronde wordt voor het eerst deze week gelopen zonder opbrengst van vogels. Vannacht gaat dus voor het eerst het geluid aan, we zullen maar eens zien of dat al verschil maakt. In de avond vliegt er overigens nog een vrouw blauwe kiek over de opstelling en hoor ik ten noorden van de Ebelbrug boven het berkenbos een kekkerende boomvalk.
Hanneke is inmiddels bij het haviknest geweest en kwam vanavond met een paar handen vol braakballen terug. Daarin trof ze uiteindelijk geen ringen aan.

Dagvangst van 29-07-2010
Nieuw
Fitis 11
Gekraagde Roodstaart 1
Grasmus 2
Grauwe Vliegenvanger 1
Heggemus 1
Kleine Barmsijs 1
Koolmees 3
Merel 2
Pimpelmees 3
Putter 2
Rietgors 1
Rietzanger 5
Spotvogel 4
Spreeuw 1
Tjiftjaf 3
Tuinfluiter 3
Winterkoning 1
Zanglijster 1
Zwartkop 2
Totaal: 48
Aantal soorten: 19


Eigen terugvangsten
Braamsluiper 1
Fitis 5
Grote Bonte Specht 1
Heggemus 1
Kleine Barmsijs 1
Koolmees 2
Merel 2
Pimpelmees 2
Rietzanger 1
Tjiftjaf 3
Winterkoning 1
Zwartkop 2
Totaal: 22
Aantal soorten: 12
Totaal: 70

Geen opmerkingen: