vrijdag 30 juli 2010

En weer een koekoek.

Holmer heeft de eerste rondjes voor z'n rekening genomen. De eerste werd een teleurstellende nulronde (toch te vroeg gestart). De rondes daarna respectievelijk 5, 6, 3 en 9 stuks. Dat is dus niet echt veel voor de toch wel als beste van de dag bekend staande rondes. Het weer zat een beetje dreigend tegen regen aan en er stond tot ruim in de ochtend nog een stevige wind van 4 bft uit ZZW-richting. Na die magere rondes begon echter het water in de Glopsloot weer wat te trekken bij de gevederde vrienden want we kwamen langzaamaan met meer vogels terug. De start van het gebruik van het geluid werd overigens een mislukking, het draaide slechts heel zacht. Nadat het probleem verholpen was zijn we vanaf 10 uur begonnen met het draaien van het daggeluid. Vanaf morgen dus ook nachtgeluid.
Bij de vangsten viel er eigenlijk voor het grootste deel van de dag niet zoveel bijzonders te melden. Wel werd er meteen na arriveren van André Duiven (precies ja….) een houtduif in één van de grofmazige netten gevangen. Voor de rest viel het hoogstens op dat het aantal terugvangsten logischerwijs gestaag het aantal ongeringde vogels begint te evenaren. Bij die terugvangsten zit nog wel een tjiftjaf met een kakelverse ring van een andere Nederlandse ringer dan binnen het VRS.
Tegen de avond volgde er wederom een leuke vangst in één van de grofmazige netten, de 2e koekoek van het jaar. Wederom een eerstejaar vogel, en in tegenstelling tot de vorige was deze broodmager. De avondboot spuugt weer een nieuwe lading vakantievierders het eiland op. Ook boer Visser aan de overkant heeft weer nieuwe gasten gekregen zoals de hele avond luid is te horen. Er wordt weer volop gespeeld in de bosjes voor het gebouw. Voor de zekerheid is de toegang tot het pad voor de nacht maar geblokkeerd. Morgen moeten we maar eens een nieuwe slagboom maken.

In de laatste avondronde weet ik geen vogels meer te halen maar hangt wel de eerste papilionaria oftewel de zomervlinder tegen één van de mistnetten; het wordt Augustus ...


Dagvangst van 30 07 10

Nieuw
Braamsluiper 1
Fitis 6
Gekraagde Roodstaart 3
Houtduif 1
Kleine Karekiet 1
Koekoek 1
Koolmees 3
Merel 4
Pimpelmees 6
Roodborst 1
Spotvogel 4
Sprinkhaanzanger 1
Staartmees 1
Tjiftjaf 8
Tuinfluiter 2
Vink 2
Zwartkop 3
Totaal: 48
Aantal soorten: 17


Eigen terugvangsten
Fitis 9
Heggemus 2
Kleine Karekiet 1
Koolmees 3
Pimpelmees 7
Rietgors 1
Rietzanger 1
Roodborst 1
Spotvogel 3
Tjiftjaf 8
Tuinfluiter 2
Vink 1
Zanglijster 1
Zwartkop 3
Totaal: 43
Aantal soorten: 14


Niet van ons
Tjiftjaf 1
Totaal: 1
Aantal soorten: 1
Totaal: 92

Geen opmerkingen: