vrijdag 20 november 2009

Een verjaardag met 26 bezoekers.

Vanmorgen eerst natuurlijk uitbundig de verjaardag van Hanneke gevierd, maar daarna meteen aan den arbeid. Wat een arbeid… wel 4 vogels in de 1e ronde. Toch is er weer wat meer beweging in het bos. Er komen enkele groepjes koperwieken binnen en tijdens de 1e en 2e ronde zien we meerdere merels in het bos opvliegen. De paar merels die we vangen hebben ook weer flink trekvet. De 3e ronde is het al weer over en vallen we terug tot minder vogels per ronde. Ook de rallen laten het weer afweten. Of zijn al die knorrende rallen die we in het riet toch nog horen soms allemaal ervaren vogels die ons zitten uit te lachen? Het valt wel op dat we er dagelijks meer terugvangen.
Vanmorgen ook een koolmees teruggevangen die geringd bleek te zijn op 13 Augustus 2005. Deze vogel is in 2005 in totaal 3x gevangen, daarna pas weer 1 x in 2007 en nu voor het eerst weer na 2008 over te hebben geslagen. Het begint inmiddels ene ouwetje te worden die ook al eens een fortuinlijke ontsnapping heeft mogen beleven want de rechterpoot is stijf en mist de complete achterteen.
Bij de lichte stormsporen in het bos blijkt ook de oude dode els te horen die één van de twee spechtenholen bevatte die ik hier in het Glop wist te zitten. Dat betekent dus dat er 1 extra slaapruimte gezocht wordt sinds gisteren. Het is vandaag echt een prachtige zonovergoten dag, maar vanaf 13:30 uur komt daar snel verandering in; het schuift helemaal dicht met bewolking en vanaf 13:50 regent het lichtjes met tussenpozen en dat houdt aan tot in het donker. De vangsten vallen dan ook al vrij snel na de start van de regen zo goed als stil.
In de schapenweide zien we nog een leuk tafereel. Al dagenlang is het in de kudde een strijd tussen de rammen en proberen ze de ooien bij elkaar te houden en te dekken. Daarbij is er natuurlijk één de echte macho en hij weet met verve alle andere rammen bij zijn ooien weg te houden. Maar vandaag zat ie toch even met een probleempje… hij was in de kraal in de hoek van het meteoveld beland en zag ineens een jongere ram bij één van z'n ooien. Als een drieste tank stoof hij er op af maar was vergeten dat er nog schapenraster tussen hem en de ooien zat… meermalen ramde hij met volle kracht tegen het gaas. En toen had hij ineens in de gaten waar hij er uit kon. En in de tussentijd had de jongere ram zijn kans al schoongezien en zijn karwei gefikst. Er ontstond daarna dus een behoorlijke vechtpartij of beter gezegd rampartij….. We zijn vandaag begonnen met het opruimen van de netten. Als eerste zijn vanaf 13:30 uur de netten van sectie 6 in de schapenweide binnengehaald en vanaf 16 uur de vrijstaande netten van sectie 5 bij het meteoveld. Met morgen nog een rustige dag met redelijk weer in het vooruitzicht en daarna meerdere dagen met regen en blijvend temperaturen die 10 graden boven het langjarig gemiddelde liggen is de conclusie wel duidelijk; je kunt wachten tot je een ons weegt als je nog leuke soorten als grote goudvink of barmsijs wilt vangen. Daarvoor zal het eerst echt kouder moeten worden en daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Langs één van de paden is zelfs een distel opnieuw begonnen met bloei en één van de berkjes heeft kleine ontluikende knoppen; maar ja, bij 14 graden in November....
Morgen ruimen we weer een paar secties op. De avond is weer rustig, een zwak windje resteert nog van wat er vandaag met 4 bft uit het zuiden stond. De rallenkooien blijven leeg maar ik kan nog een ral grijpen die uit de struiken in één van de netten springt.

Waarnemingen : oeverpieper 1 x ; witte kwikstaart 1 x ; grote bonte specht 1 x ; barmsijs spec. 1 x ; sperwer, minim. 3 x ; meerdere goudhaantjes in de wilgen voor het veldlab.

Dagtotalen:
-------------------------------------

koolmees - / 1
merel 6 / 4
pimpel - / 3
roodborst - / 1
staartmees - / 1
waterral 3 / 3
winterkoning 2 / 2
-------------------------------------
Totaal : 11 nieuw geringd en 15 teruggevangen exempl. = 26 vogels.

donderdag 19 november 2009

Is het over met de trek?

Op tijd gestart met de eerste ronde om maar eens eerst de schade van de stormachtige dag van gisteren op te nemen. Dat viel enorm mee, al lagen de paden behoorlijk vol met afgewaaid dood hout en elzenproppen. Maar waar we ons lichtelijk zorgen om maakten bleek mee te vallen.... Er zaten slechts een stuk of 50 bosjes met elzenproppen in de gesloten netten… Na eerst een half uur gepeuterd te hebben ben ik naar achteren gelopen om verder te gaan met het openschuiven van de netten die we gisteravond nog gesloten hadden gehouden. Dat was ongeveer driekwart van de opstelling. Het was inmiddels al wel weer harder gaan waaien ten opzichte van gisteravond toen de wind tijdelijk even terugviel naar slechts 2 bft. Na een uurtje stond het grootste deel van de netten weer open. De vogels lieten het echter totaal afweten, er zat zo goed als niks in het terrein en we kwamen weer terug met een winterkoning, een goudhaan en een waterral. Alle drie vogels waren al geringd. Probeert moeder natuur ons iets duidelijk te maken??? Tijdens de tweede ronde werd het spectaculair beter met de terugvangst van een merel. Jawel… dat houdt je lekker bezig.
Er vloog vandaag tot 3 maal toe ene grote gele kwikstaart over het gebouw. Ik zag hem 1 maal over de strandwagen het bos induiken maar de snel stijgende hoop om hem in de eerstvolgende ronde uit de netten te halen vervloog snel, niks van teruggemerkt. DE buizerd was weer flink actief in het terrein, 1 maal hebben we hem in het bos achter sectie 2 een andere buizerd fel weg zien jagen. Hij voelt zicht dus echt thuis in ons vangterrein en zal wel proberen om het zo lang mogelijk hier uit te houden. Ook jakkerde er nog een sperwer achter m'n rug langs door het broekbos achter een luid schreeuwende merel aan richting de rand met de schapenweide. Een snelle sprint richting de netten op deze plek leverde zelfs nog geen extra waarneming van beide vogels op, ze waren al lang en breed verder…
Na de middag hingen er ineens een paar merels in de bosssectie nadat we er ook meer zagen op de appeltjes die we voor het raam van het veldlab in de meidoorn hebben geprikt. Daarbij zat een prachtig getekende merelvrouw die ik met de telescoop heb kunnen aflezen, deze bleek op 13 November te zijn geringd.
Na het middageten bezig geweest met het wegharken van elzenproppen onder de netten van sectie 2, een eindje terug zag ik in de onderste baan een merel-man trappelen om uit het net te komen; hij hing nog net aan z'n ring op het moment dat ik bij de vogel arriveerde. Eerst maar even doorgelopen naar het veldlab om de vogel meteen af te handelen en daar bleek opeens dat bij het ringnummer de L ontbrak.
Ja natuurlijk… het was een HELGOLAND-ring ! Een adulte merel met een zo te zien dit seizoen aangelegde ring. En zo kan een magere dag toch nog leuk worden. Tegen de avondschemer ben ik even gaan kijken bij het einde van de bossecties om te kijken of er nog groenlingen binnen kwamen om in het riet te gaan slapen. Heb er één zien rondvliegen, maar er hing ook weer een sperwer rond deze plek dus dat kan van invloed zijn geweest. Wel liep er weer een waterhoen met luid geplons rond te banjeren rond de rallenkooi van sectie 3 ; de vermoedelijk zelfde vogel zit daar nu zeker een week en slaapt iedere avond op de takken van dezelfde struik. In de avonduren is het wederom mooi helder geworden maar wordt er geen ral meer gevangen, laat staan waargenomen in het veld.

Waarnemingen: groepje 16 kramsvogels; meermalen laag over het glop vliegende brandganzen uit de polder; 1 grote gele kwikstaart rondom gebouw; 1 groenling; enkele sperwers; min. 2 buizerden.

Dagtotalen:
-----------------------------------

goudhaan - / 1
koperwiek 1 / -
merel 1 / 5 <-waaronder 1 ex. met HELGOLAND-ring.
roodborst 1 / -
staartmees - / 2
waterral 3 / 1
winterkoning - / 3
-------------------------------------------------
Totaal : 6 nieuw geringd en 12 teruggevangen ex. = 18 vogels.

woensdag 18 november 2009

De krachten der natuur...

Gingen we vannacht nog met vrijwel windstil weer ter kooie… vanmorgen vroeg was het al een heksenketel in het bos. De berken achter het gebouw zwiepten al flink heen en weer in een stormachtige Zuidwesten wind met kracht 7 bft en de windmeter kon het haast niet bijbenen. Maar goed dat we het grootste deel van de netten onder de bomen al dicht hadden gedaan. Maar nog net niet die Engelse netten in de hoek van sectie 1 naar 2….. Daar hing dus meteen bij begin van de eerste ronde DE buizerd in. Ditmaal wist ie dus niet snel genoeg weg te komen en zat ie ook met netmateriaal achter z'n ring vast. Bij het meten van het gewicht bleek dat hij/zij 120 gram lichter was dan bij de vorige vangst en 20 gram lichter dan bij de eerste vangst. Dat kan net bepaald worden door wel of niet net eten naar binnen te hebben gewerkt. Toch was de krop van de vogel bij de vorige vangst wel leeg.
Na het verwerken van deze vogel en de merel en roodborst die Hanneke ondertussen uit de eerste netten achter het gebouw had gehaald zijn we begonnen met het sluiten van de resterende netten van de gehele opstelling. Dat was toch nog ene heel karwei want het blad was met de Zuidwestenwind ook al uit de schapenweide over het hakhout heengewaaid en zat ook in de netten van sectie 4 en 5. Tijdens het sluiten van de netten was het vanaf 09:10 uur ook begonnen met regenen en waren we blij dat we de zaak op tijd hadden kunnen afsluiten. Nu kon het echte ruige weer gerust over ons heenkomen…

En dat deed het letterlijk. We hadden besloten om in de piek van het stormachtige weer even op het strand naar de branding te gaan kijken want dat had Hanneke nog nooit eerder meegemaakt. Er was zo goed als geen extra verhoging maar het stuivende zand en de stuivende schuimkoppen op de branding waren weer fantastisch om te zien.


Aan het eind van de middag nog even begonnen met wat takken en proppen uit de netten te verwijderen. Daar is later nog wat meer tijd voor nodig want we hebben geen plastic beschermhoezen over de netten kunnen trekken omdat we die nergens terug hebben kunnen vinden in het gebouw. Er zullen morgen dus wel heel wat proppen gepeuterd moeten worden willen we alles in het bos weer open kunnen zetten.
Daar begin ik om 22:45 uur maar alvast mee want de wind is dan ineens helemaal geluwd en de regen is voor het eerst echt gestopt. In de rallenkooi bij sectie 8 tref ik dan nog 4 rallen die in de avond ineens toch weer actief zijn geworden. Ook zij hielden het vandaag overdag helemaal voor gezien met hun verplaatsingen want we hoorden er wel genoeg in het terrein maar vingen gedurende de hele dag niks.
Morgen maar eens zien of het vangbaar weer is of wordt.

Dagtotalen:
-----------------------------------
Merel 1 / -
Waterral 4 / -
Buizerd - / 1
Roodborst - / 1
-----------------------------------------------------
Totaal 5 nieuw geringd en 2 teruggevangen = 7 vogels.

dinsdag 17 november 2009

Ijsvogel, houtsnip en een wijntje toe...

Om 07:45 uur is het bij vertrek voor de eerste ronde 9,4 graden en de wind komt van zuidwest met 4bft. Er is weinig tot niks in de lucht te horen of te zien en ook in het glop is het ijzingwekkend stil. In de rallenkooi van sectie 3 zit al wel een vogel. Als ik die waterral er uit sta te halen hoor ik een korte schrille roep in de directe omgeving. Ik kijk op en zie in een rechte lijn een ijsvogel voorbij komen. Die gaat mooi richting Ebelbrug denk ik nog… ik maak de rest van de ronde af. Die levert maar barstens weinig op, het blijft bij die ene waterral, 2 roodborsten en een koperwiek. Als ik terugkom om het bos in te lopen zie ik dat de ijsvogel de brug niet gehaald heeft….
Want hij hangt al in het eerste beste net waar de sloot wat meer open ligt. De vijfde ijsvogel die ik hier in m'n handen krijg.

Het is lekker rustig weer met eindelijk ook eens wat zonlicht bij het buitenwerk.
Er staat dan weliswaar wat wind, maar dat is in het bos en tussen de struiken al een stuk minder te merken. De vangsten stellen wat teleur, maar de wederom goede vangst van waterrallen maakt weer veel goed. In de rallenkooi van sectie 8 hebben we in de 2e ronde maar liefst 6 rallen tegelijkertijd zitten. Allemaal ongeringd. Het begint ons de laatste paar dagen op te vallen dat bijna alle terugvangsten van waterrallen uit de kooi bij sectie 3 komen. De andere kooien vangen ook wel, maar dit is opvallend. De overige vogels laten het vandaag goed afweten; en dat terwijl het juist nu de eerste dag is die een beetje ontspannen kan worden gelopen met totaal geen regen. De rondes bestaan uit slechts enkele vogels en dan vooral rallen.
Na de middag komt Ardie Noorman ons uit deze narigheid halen met het aanbieden van een flesje wijn als dank voor het melden van de buidelmezen van gisteren; het was voor hem net zoals voor mij een nieuwe handsoort. Ik kom op dat moment net terug van een ronde met een houtsnip die zo ineens midden op de dag in het enige openstaande grofmazige net van sectie 6 hing. De rest van de netten aldaar zit wegens de zware bladval uit de eiken dicht.
Aan het eind van de middag is te merken dat de wind meer naar pal zuid draait en aanhaalt. Voor het eerst in deze ringperiode zien we de zon ondergaan als we even voor naar de weg zijn gelopen om te kijken of er al water uit het Glop loopt en de rallenkooien mogelijk weer edroog kunnen komen te staan met als gevolg dat de vangsten weer stil zullen vallen. Dit blijkt wel het geval, al is het minimaal wat er over de schotbalk stroomt. In de laatste ronde in de schemer hangen er twee groenlingen in sectie 3 ter hoogte van het stuk sloot waar in het verleden ook al eens een paar spreeuwen of fraters gingen zitten slapen. Dit jaar een minislaapplaatsje van groenlingen? We hebben over een lengte van 25 meter nu 4 groenlingen in 3 avonden gevangen. Da's natuurlijk amper niks maar Novembervangsten van groenlingen zijn hier schaars.

Waarnemingen: torenvalk biddend boven weiland bij meteoveld; af en toe een barmsijs; groepje putters; 2 maal sperwer; DE buizerd meermalen boven vangterrein; groepje van circa 15 sijzen boven het elzenbos.

Dagtotalen:
---------------------------------------

Waterral 10 / 2
Koperwiek 1 / -
Houtsnip 1 / -
Goudhaantje - / 2
IJsvogel 1 / -
Staartmees - / 2
Winterkoning 1 / -
Pimpelmees 1 / 1
Roodborst - / 3
Vink 1 / -
Merel 2 / 1
Groenling 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 31 exemplaren, 12 soorten, 16:29 urenVan m'n broer hoor ik vanmiddag kwalijk nieuws van het thuisfront. Rijkswaterstaat is op het idee gekomen om een loonbedrijf opdracht te geven om op het zandstortterrein op de Bree (waar we met de vogelwerkgroep al bijna 40 jaar vogelonderzoek verrichten) het hele terreindeel dat al een paar jaar niet meer in gebruik is met de grond gelijk te maken. Weg alle jonge opslag, mooie pioniersvegetatie en een rietveldje met inmiddels mooi oud riet waar het ook in deze tijd van het jaar nog wemelde van de vogels. Gelukkig heeft hij nog net op tijd de machinist van de shovel weten te weerhouden van het dichtschuiven van de 2 poelen waar we afgelopen zomer zoveel libellen en kikkers hebben kunnen vaststellen en waar we voor het eerst sinds jaren ook nog de oranje luzernevlinder zagen. Ook al is het terrien niet eens in gebruik of op korte termijn nodig, men meent dat het er netter bijligt als alles glad en strak is. Schoonheid kan op vele manieren in het menselijk brein zitten....

maandag 16 november 2009

verrassing..... Buidelmezen !

Bij begin van de 1e ronde om 07:30 uur is het 6,7 graden en staat er een zuidoostenwind van 3 bft. Daarmee voelt het al een stuk kouder dan we de laatste dagen gewend waren. Er is vrijwel geen aankomst merkbaar maar we zien en horen af en toe wel wat vogels overvliegen. Daarbij af en toe een paar koperwieken, een enkele merel, maar ook weer een paar oeverpiepertjes. Een grote gele kwikstaart vliegt rond boven het terrein als we bij kooi 8 bezig zijn om 5 rallen die tegelijkertijd in de kooi zitten te verwijderen. De volgende ronde zitten er in deze kooi alweer 4… We hebben bij die rallen ook een waterral met een mooi bleke ring. Deze blijkt op 18 November 2006 alhier geringd te zijn en is daarna ieder jaar 1 maal teruggevangen en wel 1x op 25 Oktober, de andere vangsten zijn tussen 10 en 18 November. Het was weer een goede rallendag; als je de avond voor zo'n dag al 1 of 2 vogels van de spanlijnen pakt dan weet je al haast zeker dat de volgende vangdag goed wordt.
Verder hadden we vandaag de eerste 2 merels met oudere ringen. De eerste was geringd op 3 November 2008 en daarna in dat jaar 6 x in November gevangen maar nu pas voor het eerst weer in 2009. De andere was een echte local die hier als juveniel is geringd, daarna tot eind september 3 maal teruggevangen en in dit jaar 3 x in het broedseizoen tot eind Juli en nu voor het eerst na het broedseizoen.
Na de koffie is het weer tijd om te sprinten… en te winnen. Weer een ongeringde sperwer-man, weer een 1e kalenderjaar en waarschijnlijk de vogel die we net daarvoor met een noodgang de wilgen voor het gebouw in zagen duiken daarbij een groepje koperwieken, staartmezen en goudhaantjes de stuipen op het lijf jagend.
Na het middaguur is er in de ronde vlak voor het begin van de regen plots een verrassing. We lopen naar de laatste lange netsectie van 5 en denken dat er drie goudhaantjes of tjjffen bij elkaar hangen. Goh, toch nog ene paar zangvogels bij de waterrallen is onze eerste reactie. Maar als we dichterbij komen merken we al snel dat er toch andere beestjes in het net hangen : BUIDELMEZEN !!!! Da's na al die jaren nou eens onverwachts te noemen om die in November ineens te vangen terwijl er nog maar 1 exemplaar eerder is gevangen op 10 Oktober 2007. En net zoals je van andere ringers hoort : wat zijn ze klein ! Het blijkt om 2 adulte vrouwtjes en een juveniel exemplaar te gaan. Wat een leuke vangst. We houden ze nog even vast zodat Ardie ze ook nog even kan bewonderen en ze na de regen hun vrijheid weer terug kunnen krijgen. Zo geschiedde en wat denk je ? Amper 10 minuten na loslaten (bij het veldlab) hoor ik achter bij sectie 5 het geluid van buidelmezen….. Nee hè? In exact hetzelfde net hangt er al weer één ! Het blijkt het juveniele exemplaar te zijn dat net was losgelaten. De vogels moeten linea recta naar dezelfde plek zijn teruggevlogen.
De rest van de dag verliep zonder noemenswaardigheden. We hebben dus weer regen gehad tussen ongeveer 12:30 en 14 uur met soms even stevige regen. Het was goed te belopen en de vogels hadden op tijd ene goed heenkomen gezocht. Geen vangsten meer dus. In de laatste schemerronde zat er nog een waterral in de kooi van 8 en hing er nog een groenling in een mistnet bij het riet. Kennelijk willen ze daar gaan slapen want gisteren vingen we er daar ook al één.

Waarnemingen: 1 x oeverpieper ; 1 x grote gele kwik rondvliegend over omgeving kooi 8; meermalen sperweractiviteit en zichtwaarnemingen van minimaal 2 vrouw en 1 man; DE buizerd maar 1 maal gezien over het bos met prooi in de poten.

Dagtotalen:
-----------------------------------

Sperwer 1 / -
Tjiftjaf - / 1
Waterral 15 / 2
Goudhaantje 1 / -
Winterkoning 1 / -
Koolmees - / 2
Roodborst 1 / 1
Buidelmees 3 / -
Merel 2 / 4
Groenling 1 / -
Koperwiek 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 36 exemplaren, 11 soorten, 16:29 uren

zondag 15 november 2009

Bijna gelijkspel... maar de buizerd won.

Na een onstuimige nacht zijn we de dag begonnen met een echt Novemberritueel, takken, bladeren en proppen peuteren. Tevens werden de uit voorzorg gesloten netten weer geopend. Het was overigens opmerkelijk hoe rustig het nu na zo'n nacht ineens bleek te zijn. Je krijgt dan een echt stilte voor de storm gevoel. Tijdens die schoonmaakronde zit er aan de noordkant van het terrein een havik te kekkeren en komt de buizerd al een keer een eerste kijkje nemen. We merken dat er toch wel weer sprake is van wat meer beweging in de lucht, al zijn de merels nog weer de grote afwezigen. Af en toe komt er een klein groepje vinken overvliegen en zien we vooral als de zon er eenmaal bij is verschenen een aantal veldleeuwerikken overkomen. Ook is het opvallend dat we vandaag eens een keer meer dan 1 barmsijs horen en zien. Rondom het meteoveld en de schapenweide houden zich nog weer een paar oeverpiepers op maar hoor ik ook af en toe nog wat graspiepers. We kome de 1e ronde met 12 vogels terug bij de ringtafel en dat valt nog niet eens tegen. We hebben vandaag met de boot van 10:15 uur niet alleen Barbara op bezoek gehad, maar ook Joop van Ardenne en Marijke Vaneker vereerden ons met een dagje bezoek. Leuk las er eens een mederinger op bezoek komt, je hebt elkaar veel te vertellen, in dit geval vooral over onze ervaringen in Afrika van afgelopen winter. Vanaf 11:30 uur komt er weer een regenfront over het eiland geschoven en moet er wat vaker gelopen worden. Tijdens één van die rondjes tref ik in de bossectie een geringde vuurgoudhaan aan. Verderop in de opstelling vraag ik mij af of ik dat vogeltje nou hoor roepen in het bewaarzakje of dat er nog 1 in de struiken zit. Dat laatste blijkt het geval en het vogeltje laat zich al snel in de wilgentenen zien. Langzaam aan klimt de vogel de takken in… even wachten dus. En ja hoor, met een boogje springt hij de struiken uit om over te steken. Maar daar staat een net .. Hoepla, kat in 't bakkie! Ik vervolg mijn ronde en zie bij sectie 7 aan het eind een goudhaantje in het net hangen. Maar ineens springt er een sperwer in het net naar die goudhaan… sprinten dus ! Maar voordat ik bij de sperwer ben… springt DE buizerd op die sperwer !!!!!!! Jeemig… Op het moment dat ik arriveer schrikt de buizerd al en gaat er vandoor. Maar de sperwer en de goudhaan heb ik ! En wonderwel mankeren beide vogels helemaal niets. De sperwer blijkt een 1e kalenderjaar mannetje dat op 23 Augustus jl door André van Loon is geringd. Alweer een dag met een roofvogel op de daglijst. En het is nog niet over ; in één van de middagrondes zie ik van ver een buizerd in het net vlak voor de Ebelbrug hangen. Weer sprinten… maar net te laat. De vogel rolt uit het net en met een grote bocht draait hij het bos in om vervolgens een meter of 30 terug nogmaals in het net te klappen. Weer sprinten, maar weer ben ik net te laat. Ik kan nog wel zien dat de buizerd een ring heeft en precies dezelfde tekening als onze bekende vogeljagende conculega.
Als Joop en Marijke vertrekken om de boot van 16:30 uur te halen worden zij afgewisseld door Jan Visser, conculegaringer van vinkenbaan Castricum. Hij komt een kijkje nemen hoe wij dat hier nou doen met die grofmazige netten. Dat heeft ie kunnen bekijken, maar voor de dagelijkse actie met grotere vogels was ie dus duidelijk te laat. Toch weer erg verhelderend, onderhoudend en zeer leerzaam om ook iemand van een ander ringstation op bezoek te hebben. Wederom een erg leuke ontmoeting. In de avondschemer lijken de meeste vogels te zijn vertrokken en hebben we slechts 1 ral in de kooien zitten en 1 koperwiek in de netten. In de avond vallen er nog weer enkele buien maar blijft het rustig met de wind. In de rallenronde van 23 uur vangen we met de hand nog een waterral die op één van de tussenspanlijnen zit te slapen.

Waarnemingen : meermalen 1 of enkele oeverpiepers overvliegend, lichte trek veldleeuwerik ; lichte aankomst koperwiek; enkele kleine groepjes vinken; enkele groepjes putters en weer een paar barmsijzen.

Dagtotaal:
-----------------------------------------

Sperwer - / 1
Tjiftjaf 1 / -
Waterral 7 / 2
Goudhaantje 3 / 4
Winterkoning - / 2
Vuurgoudhaantje 1 / 1
Roodborst 1 / 3
Staartmees - / 1
Merel 9 / 8
Pimpelmees - / 3
Zanglijster 3 / -
Groenling - / 1
Koperwiek 4 / 1
---------------------------------------------
Totaal: 56 exemplaren, 13 soorten, 16:29 uren