zaterdag 7 november 2009

De eerste krent in het net !


Na een nacht met lichtelijk onstuimig weer was de wind bij vertrek voor de 1e ronde al weer afgezakt naar Zuid 5 bft. Vooral in de netten die dwars op de windrichting stonden hing heel wat blad maar dankzij een aantal dansende merels werden er ook al heel wat uitgeschud voordat we daar zelf aan moesten beginnen. In het vrijstaande netje bij de Ebelbrug hing een wat grotere vogel. Nadat we eerst aan een houtsnip dachten hoorden we de vogel bij nadering blazen. Een ransuil dus ! En wel een mooie adulte vogel met een heel licht masker.

Er was verder lichte aankomst merkbaar; af en toe kwamen er enkele koperwieken overvliegen waarvan er slechts een enkeling de struiken van het Glop indook. Verder vooral merels die sjirpend het bos inzeilden en waarvan we er enkelen wisten te arresteren. Dat blijken zo goed als allemaal vogels met flink veel vet en gewichten boven de 100 gram te zijn. Die willen snel door en dus : na de 2e ronde valt het al snel terug met de vangsten en zijn ze weer weg.
Vlak voor de middag hangt er in het net voor de Ebelbrug weer een grote vogel. Het blijkt een (of de?) buizerd die een merel heeft geslagen. Na een paar maal opspringen weet de vogel zich vlak voor ik arriveer los te maken en klimt recht omhoog om boven de netten ijskoud in een overhangende wilg te gaan zitten kijken wat wij doen. De tekening van de vogel vergelijkend met foto's blijkt het zeer vermoedelijk om dezelfde vogel te gaan die door Wil en Gerrit is geringd. We hebben de merel uit het net verwijderd en aan de andere kant van het pad naast het net neergelegd. En verrek… de volgende ronde treffen we slechts een hoopje veren, wat botjes en een poepstreep aan en weer een lading blad in de onderste baan van het net… wat een ijskoude rakker !
De waterrallen laten het vandaag ondanks het draaien van geluid gedurende de gehele nacht overdag toch afweten. Het duurt tot de middag voor we er één uit de kooien kunnen halen. In de middaguurtjes heb ik met Evert Jan Rietbergen 2netten gewisseld die botergaar in de opstelling stonden. Er staan overigens ook opmerkelijk veel netten met gaten van een halve tot een hele meter in de opstelling, en dan nog wel netten die dit jaar of vorig jaar pas geplaatst zijn. Zo zien we vandaag op dergelijke plaatsen dus een paar maal een merel gewoon door zo'n net naar de uitgang lopen. Er valt dus nog wel het nodige reparatiewerk te verrichten. De wind is vanaf een uur of 11 in snel tempo verder teruggezakt naar Zuid 2-3 bft midden op de middag en Zuid 1 bft tegen de schemer. In de schemerronde is er nog even weer een opleving in de vangsten van merels en belanden er toch nog weer een stuk of 10 op de ringtafel. Daarna is het in de laatste ronde in het donker helemaal gebeurd en beginnen we op een halfbewolkte vrijwel windstille avond met het draaien van het rallengeluid.

Waarnemingen: houtsnip opspringend in 1e en voorlaatste ronde (uit net ontsnapt) ; buizerd laag over en uit net ontsnapt; 1 barmsijs spec; 3 x sperwer vrouw -> Z; 6 putters.

vrijdag 6 november 2009

Naar Schier !

Vanmorgen zijn we weer naar Schier vertrokken voor de laatste vangperiode van het seizoen. Onderweg mooie najaarswolkenluchten en een spel van zon en herfsttinten. Het viel wel op dat er hoe noordelijker we kwamen er meer buizerden in de weilanden langs de wegen verbleven en vaak mantelend op de weidepalen zaten om de kletsnatte vleugel- en staartveren te drogen.
Om 14:30 uur arriveren we na vertrek van Gerrit Gerritsen en Wil Gerritse in het Glop alwaar Ardie Noorman even een uurtje heeft waargenomen; hij had in die tijd een nulronde gelopen en voordat ik de volgende ronde loop en nog even met Ardie klets zien we de helft van de opbrengst van die ronde uit sectie 1 ontsnappen… Ik kwam dus uiteindelijk met 1 merel terug. Gerrit Gerritsen noteerde vanmorgen dat alle ganzen in de polder op de wieken gingen nadat het luchtalarm plotseling afging.
Naar later in het NOS-journaal bleek ging het luchtalarm af vanwege het ontsnappen van een wolk chemisch gas bij de kaasfabriek in het Friese Dronrijp. Daar horen dus naast de ganzen eigenlijk ook mensen van in paniek te raken, ware het niet dat het alarm pas meer dan een uur na de calamiteit afging…
De rest van de dag worden er nog een paar vogeltjes gevangen en worden de netten in de schapenweide nog van blad ontdaan nadat tegen 16 uur de wind aanhaalt. In de laatste ronde worden dan ook de fijnmazige netten van sectie 6 gesloten. In die ronde wordt ern og een late fitis gevangen. In tegenstelling tot de vogel van eergisteren is deze fitis nog ongeringd. De vogel verkeert qua aanleg van trekvet in goede conditie maar heeft rond beide ogen lichte ontstekingen.
In de avonduren draait het rallengeluid weer en worden er nog 2 rallen uit de kooien gehaald. Vanaf ongeveer 20:30 uur regent het af en toe licht. We wachten af wat de dag van morgen gaat brengen, als de weersverwachtingen uitkomen belooft het weinig goeds. 's avonds laat bij het sluiten van de grofmazige netten wordt het in ieder geval al flink doorwerken om te zorgen dat er geen nieuw blad in het net komt voordat het gesloten kan worden.

maandag 2 november 2009

aanvaring gier met windturbine

In de al lange tijd lopende discussie over vogelaanvaringen met windturbines hierbij een filmpje met dramatische maar bewijs leverende beelden van een aanvaring tussen een gier en een windturbine op Kreta in griekenland. In razendsnel tempo worden inmiddels overal over de wereld windturbines van dit type gebouwd op belangrijke trekroutes van of midden in broedgebieden van met name roofvogels. Er vallen op deze manier vele slachtoffers, een goed ander model turbine om toch duurzame energie op te wekken is de zogenaamde windwokkel oftewel een windturbine in een gesloten behuizing als een soort ton. Deze turbines passen op bergpassen veel beter, maken geen slachtoffers en hebben toch goede opbrengst. Maar ja, ook de windenergielobby is sterk en investeerders hebben veel geïnvesteerd in de klassieke modellen en willen financïele opbrengst zien....

Kopieer deze link en plak hem in je browser:
http://www.youtube.com/watch?v=9srPoOU6_Z4&feature=autofb