vrijdag 6 november 2009

Naar Schier !

Vanmorgen zijn we weer naar Schier vertrokken voor de laatste vangperiode van het seizoen. Onderweg mooie najaarswolkenluchten en een spel van zon en herfsttinten. Het viel wel op dat er hoe noordelijker we kwamen er meer buizerden in de weilanden langs de wegen verbleven en vaak mantelend op de weidepalen zaten om de kletsnatte vleugel- en staartveren te drogen.
Om 14:30 uur arriveren we na vertrek van Gerrit Gerritsen en Wil Gerritse in het Glop alwaar Ardie Noorman even een uurtje heeft waargenomen; hij had in die tijd een nulronde gelopen en voordat ik de volgende ronde loop en nog even met Ardie klets zien we de helft van de opbrengst van die ronde uit sectie 1 ontsnappen… Ik kwam dus uiteindelijk met 1 merel terug. Gerrit Gerritsen noteerde vanmorgen dat alle ganzen in de polder op de wieken gingen nadat het luchtalarm plotseling afging.
Naar later in het NOS-journaal bleek ging het luchtalarm af vanwege het ontsnappen van een wolk chemisch gas bij de kaasfabriek in het Friese Dronrijp. Daar horen dus naast de ganzen eigenlijk ook mensen van in paniek te raken, ware het niet dat het alarm pas meer dan een uur na de calamiteit afging…
De rest van de dag worden er nog een paar vogeltjes gevangen en worden de netten in de schapenweide nog van blad ontdaan nadat tegen 16 uur de wind aanhaalt. In de laatste ronde worden dan ook de fijnmazige netten van sectie 6 gesloten. In die ronde wordt ern og een late fitis gevangen. In tegenstelling tot de vogel van eergisteren is deze fitis nog ongeringd. De vogel verkeert qua aanleg van trekvet in goede conditie maar heeft rond beide ogen lichte ontstekingen.
In de avonduren draait het rallengeluid weer en worden er nog 2 rallen uit de kooien gehaald. Vanaf ongeveer 20:30 uur regent het af en toe licht. We wachten af wat de dag van morgen gaat brengen, als de weersverwachtingen uitkomen belooft het weinig goeds. 's avonds laat bij het sluiten van de grofmazige netten wordt het in ieder geval al flink doorwerken om te zorgen dat er geen nieuw blad in het net komt voordat het gesloten kan worden.

Geen opmerkingen: