zondag 22 november 2009

Kleintje rallenbal....

Na de drukte met het binnenhalen van de netten van gisteren zijn we vanochtend iets later dan normaal naar de rallenkooien gaan kijken. Het rallengeluid is vanmorgen ook iets langer door blijven draaien. We hebben het geluid pas bij zonsopkomst uitgezet. Om 9 uur zijn we de kooien gaan controleren. In de kooi bij sectie 3 zat een waterhoen. Toch dat exemplaar dat nu al ruim een week lang 's avonds in een struik pal naast de kooi gaat zitten slapen? Het is ene 1e kalenderjaar vogel met al voldoende spierkracht in de poten om m'n handen lekker vol met krassen te trappen. Uw verslaggever zit met pleisters aan beide handen z'n verslag te typen… Terwijl ik nog bij de kooi sta kijkt Hanneke naar de kooi bij sectie 8. Ze slaakt een kreet bij het zien van een kooi vol met rallen en enkele rallen die buiten om de kooi lopen. Zelf zie ik er bij nadering ook nog één boven van de kooi af springen. Uiteindelijk komen er 7 rallen uit de kooi, allen ongeringd. Daar blijft het dan ook bij, in de andere kooien geen waterrallen, maar wel horen we dat er nog meerdere in het terrein zitten te roepen.
Ook de rewst van de dag volgen er geen vangsten. Het is wel een prachtige zonnige dag, maar de zuidwestelijke wind maakt het een stuk frisser dan we de laatste weken gewend zijn. We gaan verder met het uitzoeken en drogen van de netten in het veldlab en het vervangen van afgeschreven netten door nieuwe netten voor het voorjaarsvangen van 2010. In het veld worden nog spanlijnen en haringen opgeruimd en de resterende netstokken worden opgeborgen in de strandwagen die de komende winter toch echt weer eens aan groot onderhoud toe is. Er groeit al een rozenstruik door de vloer naar binnen en via het raam weer naar buiten. De deur klemt weer iets meer dan vorig jaar en heeft aan de onderkant de hardheid van een spons met incontinentie.
Aan het eind van de middag neemt de wind verder toe en wakkert na het passeren van een rij buien aan tot stormachtig, kracht 8 bft. In de schemerronde loop ik nog even weer langs de kooien. Daarmee ben ik net te vroeg, want er springen weer waterrallen naast de kooien weg en ook waren er al een paar in de struiken gaan zitten. Op de sloot in het bos en op het pad bij het kruispunt zaten al 4 waterhoentjes. Het is duidelijk dat dit soorten zijn die meteen meer tevoorschijn durven komen als wij minder vaak door het terrein lopen. De laatste avondronde vertoont hetzelfde beeld dan dt van gisteravond. Op enkele plaatsen springen de waterrallen van de takken het riet in. Ook op 2 plaatsen waterhoentjes. In de kooien zitten nog een reeds geringde waterral van 2 weken geleden en 2 ongeringde exemplaren.

Dagtotaal:
--------------------------------
waterral 10 / 1
waterhoen 1 / -
--------------------------------
Totalla 11 nieuw geringd en 1 terugvangst

Geen opmerkingen: