dinsdag 17 november 2009

Ijsvogel, houtsnip en een wijntje toe...

Om 07:45 uur is het bij vertrek voor de eerste ronde 9,4 graden en de wind komt van zuidwest met 4bft. Er is weinig tot niks in de lucht te horen of te zien en ook in het glop is het ijzingwekkend stil. In de rallenkooi van sectie 3 zit al wel een vogel. Als ik die waterral er uit sta te halen hoor ik een korte schrille roep in de directe omgeving. Ik kijk op en zie in een rechte lijn een ijsvogel voorbij komen. Die gaat mooi richting Ebelbrug denk ik nog… ik maak de rest van de ronde af. Die levert maar barstens weinig op, het blijft bij die ene waterral, 2 roodborsten en een koperwiek. Als ik terugkom om het bos in te lopen zie ik dat de ijsvogel de brug niet gehaald heeft….
Want hij hangt al in het eerste beste net waar de sloot wat meer open ligt. De vijfde ijsvogel die ik hier in m'n handen krijg.

Het is lekker rustig weer met eindelijk ook eens wat zonlicht bij het buitenwerk.
Er staat dan weliswaar wat wind, maar dat is in het bos en tussen de struiken al een stuk minder te merken. De vangsten stellen wat teleur, maar de wederom goede vangst van waterrallen maakt weer veel goed. In de rallenkooi van sectie 8 hebben we in de 2e ronde maar liefst 6 rallen tegelijkertijd zitten. Allemaal ongeringd. Het begint ons de laatste paar dagen op te vallen dat bijna alle terugvangsten van waterrallen uit de kooi bij sectie 3 komen. De andere kooien vangen ook wel, maar dit is opvallend. De overige vogels laten het vandaag goed afweten; en dat terwijl het juist nu de eerste dag is die een beetje ontspannen kan worden gelopen met totaal geen regen. De rondes bestaan uit slechts enkele vogels en dan vooral rallen.
Na de middag komt Ardie Noorman ons uit deze narigheid halen met het aanbieden van een flesje wijn als dank voor het melden van de buidelmezen van gisteren; het was voor hem net zoals voor mij een nieuwe handsoort. Ik kom op dat moment net terug van een ronde met een houtsnip die zo ineens midden op de dag in het enige openstaande grofmazige net van sectie 6 hing. De rest van de netten aldaar zit wegens de zware bladval uit de eiken dicht.
Aan het eind van de middag is te merken dat de wind meer naar pal zuid draait en aanhaalt. Voor het eerst in deze ringperiode zien we de zon ondergaan als we even voor naar de weg zijn gelopen om te kijken of er al water uit het Glop loopt en de rallenkooien mogelijk weer edroog kunnen komen te staan met als gevolg dat de vangsten weer stil zullen vallen. Dit blijkt wel het geval, al is het minimaal wat er over de schotbalk stroomt. In de laatste ronde in de schemer hangen er twee groenlingen in sectie 3 ter hoogte van het stuk sloot waar in het verleden ook al eens een paar spreeuwen of fraters gingen zitten slapen. Dit jaar een minislaapplaatsje van groenlingen? We hebben over een lengte van 25 meter nu 4 groenlingen in 3 avonden gevangen. Da's natuurlijk amper niks maar Novembervangsten van groenlingen zijn hier schaars.

Waarnemingen: torenvalk biddend boven weiland bij meteoveld; af en toe een barmsijs; groepje putters; 2 maal sperwer; DE buizerd meermalen boven vangterrein; groepje van circa 15 sijzen boven het elzenbos.

Dagtotalen:
---------------------------------------

Waterral 10 / 2
Koperwiek 1 / -
Houtsnip 1 / -
Goudhaantje - / 2
IJsvogel 1 / -
Staartmees - / 2
Winterkoning 1 / -
Pimpelmees 1 / 1
Roodborst - / 3
Vink 1 / -
Merel 2 / 1
Groenling 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 31 exemplaren, 12 soorten, 16:29 uren



Van m'n broer hoor ik vanmiddag kwalijk nieuws van het thuisfront. Rijkswaterstaat is op het idee gekomen om een loonbedrijf opdracht te geven om op het zandstortterrein op de Bree (waar we met de vogelwerkgroep al bijna 40 jaar vogelonderzoek verrichten) het hele terreindeel dat al een paar jaar niet meer in gebruik is met de grond gelijk te maken. Weg alle jonge opslag, mooie pioniersvegetatie en een rietveldje met inmiddels mooi oud riet waar het ook in deze tijd van het jaar nog wemelde van de vogels. Gelukkig heeft hij nog net op tijd de machinist van de shovel weten te weerhouden van het dichtschuiven van de 2 poelen waar we afgelopen zomer zoveel libellen en kikkers hebben kunnen vaststellen en waar we voor het eerst sinds jaren ook nog de oranje luzernevlinder zagen. Ook al is het terrien niet eens in gebruik of op korte termijn nodig, men meent dat het er netter bijligt als alles glad en strak is. Schoonheid kan op vele manieren in het menselijk brein zitten....

2 opmerkingen:

Unknown zei

Heey Henri!

Ik lees ook elke dag je bevindingen en vangsten! vind dit ook zeer interessant! Ben enkele weken geleden ook even langs geweest op de glop! Die week waren Joop van Ardenne en Marijke Vaneker de ringers ter plaatse en hebben we Rick de Groot en ik nog kennis gemaakt met Ardie Noorman. ben wel benieuwd of het nu een goed jaar is voor de water rallen? of is dit vrij normaal zo veel rallen??

Vriendelijke groet Andries Zijlstra

Henri Bouwmeester, Goor, The Netherlands zei

Sorry Andries. Heb je bericht niet eerder gezien. Die aantallen waterrallen zijn inderdaad redelijk normaal geworden voor ons. We hebben ons de vangtechniek goed eigen weten te maken en zijn inmiddels de beste lokatie voor waterrallen van Nederland.