donderdag 12 november 2009

Een herhaling maar geen kopie...

Deze ochtend hebben we voor het eerst het ochtengloren mogen aanschouwen met aan de horizon een mooie rode gloed. En ochtendrood brengt….
Het is 4,2 graden om 07:30 uur als ik iets later dan normaal de 1e ronde loop. De wind staat dan uit het Zuiden met 1-2 bft. Er is wederom zichtbare aankomst, maar wel in heel lichte mate en beperkt tot merels en koperwieken. Geen spoor van trekkende kramsvogels zoals ze gister nog in leuke aantallen binnenkwamen. Op de terugweg van de 1e ronde met hoofdzakelijk koperwieken die in het terrein hebben zitten slapen en ongeringde merels hoor ik dat Hanneke mij vanuit het bos staat te roepen. Als ik op een drafje in de bocht van sectie 2 naar 1 aankom tref ik Hanneke met aan haar voeten mijn bergschoenen, slechts 5 maten te groot dus dat ziet er leuk uit… , en in de handen het net samengeknepen met daarin een grote vogel die z'n uiterste best doet om aan z'n belager te ontkomen. Weer een buizerd !!! De eerste roofpiet die zij in een mistnet gearresteerd heeft. Het is een nog donkerder exemplaar dan die van gisteren, blijkt al geringd te zijn met 1 nummer lager dan de vogel van gisteren. Inderdaad, het is de buizerd die precies een week geleden door Wil en Gerrit geringd is. De vogel heeft net als die van gisteren de krop nog leeg maar blijkt 55 gram zwaarder te zijn dan 7 dagen geleden. In de volgende ronde roept Hanneke mij weer van een afstandje. Ditmaal tref ik haar bij het smalle doorgangetje tussen de berkjes bij het meteoveld. De plek waar sommige soorten zo graag door het gangetje schieten…. En ja hoor, nu staat ze met een sperwer in haar handen en naast de vogel z'n elders gevangen prooi, een koperwiek. Het is een adulte man en hij draagt al een ring. De vogel is in 2007 door Leo Oudejans en Kees van Kleef alhier geringd en nu dus voor het eerst teruggevangen. En ook bij deze vogel is het ruipatroon in de armpennen mooi te zien. Tijdens de 2e ronde na het loslaten van de buizerd merken we dat pal naast het net waar we de sperwerprooi hebben neergelegd deze al helemaal is opgepeuzeld.
Oh ja, we vangen ook nog andere vogels. Daarin eigenlijk net als voorgaande 2 vogels een herhaling van gisteren met uitzondering van de tjiffen. Daarvan zit er wel de hele dag één te roepen met het tristis-roepje maar we vangen pas in de allerlaatste ronde een reeds geringde tjif terug en da's een gewone van eergisteren. Wel zijn de goudhaantjes vandaag wat meer op sjouw want we vangen er verspreid over de dag 5 met tevens weer een vuurgoudhaan. De merels van vandaag hebben over het algemeen weer minder trekvet en veelal behoorlijk ingeteerde vliegspieren. In de middag profiteren we nog een keer van de paniek die de hele dag al bij herhaling uitbreekt als er weer een roofpiet door het bos jakkert en vangen we ineens een groepje koperwieken en merels die vanuit het elzenbos de netten ingejaagd blijken te zijn. We treffen weer een achtergebleven prooi in de netten. De waterrallen doen het ook weer niet echt best vandaag, regelmatig zien we er één over het pad snellen maar het vangen valt na de middag weer stil. In de schemer hoort Hanneke wel luid gespatter in het wilgenhakhout, waarschijnlijk afkomstig van de 1e wintertaling die het glop opzoekt.
Om 09:20 uur is er even een kort regenfrontje over het eiland getrokken, maar na amper 20 minuten is het al weer droog en dat blijft het de rest van de dag ook. Daarna is het te merken dat er langzaam warmere lucht het eiland optrekt waardoor het in de schemer ineens vanuit de polder dichttrekt met mist. In de avonduren draait het rallengeluid weer.

Waarnemingen: 1 waterpieper en 1 oeverpieper over de vangopstelling ; meermalen sperwers en buizerden ter plaatse ; enkele kepen ; grote bonte specht bij gebouw ; in de ochtend vaak onrust onder de brandganzen in de polder ; begin van de avond in het donker overvliegende kolganzen ; minimaal 1 siberische tjiftjaf bij het gebouw.

Dagtotaal :
------------------------------------

Sperwer - / 1
Goudhaantje 5 / 1
Buizerd - / 1
Vuurgoudhaantje 1 / -
Waterral 6 / 1
Staartmees - / 2
Roodborst - / 3
Pimpelmees - / 3
Merel 31 / 6
Koolmees - / 4
Koperwiek 11 / 2
Vink - / 1
Tjiftjaf - / 1
----------------------------------------------------------------------------

Totaal: 54 nieuw geringde en 26 teruggevangen = 80 exemplaren, 13 soorten, 16:29 uren.

Geen opmerkingen: