woensdag 18 november 2009

De krachten der natuur...

Gingen we vannacht nog met vrijwel windstil weer ter kooie… vanmorgen vroeg was het al een heksenketel in het bos. De berken achter het gebouw zwiepten al flink heen en weer in een stormachtige Zuidwesten wind met kracht 7 bft en de windmeter kon het haast niet bijbenen. Maar goed dat we het grootste deel van de netten onder de bomen al dicht hadden gedaan. Maar nog net niet die Engelse netten in de hoek van sectie 1 naar 2….. Daar hing dus meteen bij begin van de eerste ronde DE buizerd in. Ditmaal wist ie dus niet snel genoeg weg te komen en zat ie ook met netmateriaal achter z'n ring vast. Bij het meten van het gewicht bleek dat hij/zij 120 gram lichter was dan bij de vorige vangst en 20 gram lichter dan bij de eerste vangst. Dat kan net bepaald worden door wel of niet net eten naar binnen te hebben gewerkt. Toch was de krop van de vogel bij de vorige vangst wel leeg.
Na het verwerken van deze vogel en de merel en roodborst die Hanneke ondertussen uit de eerste netten achter het gebouw had gehaald zijn we begonnen met het sluiten van de resterende netten van de gehele opstelling. Dat was toch nog ene heel karwei want het blad was met de Zuidwestenwind ook al uit de schapenweide over het hakhout heengewaaid en zat ook in de netten van sectie 4 en 5. Tijdens het sluiten van de netten was het vanaf 09:10 uur ook begonnen met regenen en waren we blij dat we de zaak op tijd hadden kunnen afsluiten. Nu kon het echte ruige weer gerust over ons heenkomen…

En dat deed het letterlijk. We hadden besloten om in de piek van het stormachtige weer even op het strand naar de branding te gaan kijken want dat had Hanneke nog nooit eerder meegemaakt. Er was zo goed als geen extra verhoging maar het stuivende zand en de stuivende schuimkoppen op de branding waren weer fantastisch om te zien.


Aan het eind van de middag nog even begonnen met wat takken en proppen uit de netten te verwijderen. Daar is later nog wat meer tijd voor nodig want we hebben geen plastic beschermhoezen over de netten kunnen trekken omdat we die nergens terug hebben kunnen vinden in het gebouw. Er zullen morgen dus wel heel wat proppen gepeuterd moeten worden willen we alles in het bos weer open kunnen zetten.
Daar begin ik om 22:45 uur maar alvast mee want de wind is dan ineens helemaal geluwd en de regen is voor het eerst echt gestopt. In de rallenkooi bij sectie 8 tref ik dan nog 4 rallen die in de avond ineens toch weer actief zijn geworden. Ook zij hielden het vandaag overdag helemaal voor gezien met hun verplaatsingen want we hoorden er wel genoeg in het terrein maar vingen gedurende de hele dag niks.
Morgen maar eens zien of het vangbaar weer is of wordt.

Dagtotalen:
-----------------------------------
Merel 1 / -
Waterral 4 / -
Buizerd - / 1
Roodborst - / 1
-----------------------------------------------------
Totaal 5 nieuw geringd en 2 teruggevangen = 7 vogels.

Geen opmerkingen: