zaterdag 7 november 2009

De eerste krent in het net !


Na een nacht met lichtelijk onstuimig weer was de wind bij vertrek voor de 1e ronde al weer afgezakt naar Zuid 5 bft. Vooral in de netten die dwars op de windrichting stonden hing heel wat blad maar dankzij een aantal dansende merels werden er ook al heel wat uitgeschud voordat we daar zelf aan moesten beginnen. In het vrijstaande netje bij de Ebelbrug hing een wat grotere vogel. Nadat we eerst aan een houtsnip dachten hoorden we de vogel bij nadering blazen. Een ransuil dus ! En wel een mooie adulte vogel met een heel licht masker.

Er was verder lichte aankomst merkbaar; af en toe kwamen er enkele koperwieken overvliegen waarvan er slechts een enkeling de struiken van het Glop indook. Verder vooral merels die sjirpend het bos inzeilden en waarvan we er enkelen wisten te arresteren. Dat blijken zo goed als allemaal vogels met flink veel vet en gewichten boven de 100 gram te zijn. Die willen snel door en dus : na de 2e ronde valt het al snel terug met de vangsten en zijn ze weer weg.
Vlak voor de middag hangt er in het net voor de Ebelbrug weer een grote vogel. Het blijkt een (of de?) buizerd die een merel heeft geslagen. Na een paar maal opspringen weet de vogel zich vlak voor ik arriveer los te maken en klimt recht omhoog om boven de netten ijskoud in een overhangende wilg te gaan zitten kijken wat wij doen. De tekening van de vogel vergelijkend met foto's blijkt het zeer vermoedelijk om dezelfde vogel te gaan die door Wil en Gerrit is geringd. We hebben de merel uit het net verwijderd en aan de andere kant van het pad naast het net neergelegd. En verrek… de volgende ronde treffen we slechts een hoopje veren, wat botjes en een poepstreep aan en weer een lading blad in de onderste baan van het net… wat een ijskoude rakker !
De waterrallen laten het vandaag ondanks het draaien van geluid gedurende de gehele nacht overdag toch afweten. Het duurt tot de middag voor we er één uit de kooien kunnen halen. In de middaguurtjes heb ik met Evert Jan Rietbergen 2netten gewisseld die botergaar in de opstelling stonden. Er staan overigens ook opmerkelijk veel netten met gaten van een halve tot een hele meter in de opstelling, en dan nog wel netten die dit jaar of vorig jaar pas geplaatst zijn. Zo zien we vandaag op dergelijke plaatsen dus een paar maal een merel gewoon door zo'n net naar de uitgang lopen. Er valt dus nog wel het nodige reparatiewerk te verrichten. De wind is vanaf een uur of 11 in snel tempo verder teruggezakt naar Zuid 2-3 bft midden op de middag en Zuid 1 bft tegen de schemer. In de schemerronde is er nog even weer een opleving in de vangsten van merels en belanden er toch nog weer een stuk of 10 op de ringtafel. Daarna is het in de laatste ronde in het donker helemaal gebeurd en beginnen we op een halfbewolkte vrijwel windstille avond met het draaien van het rallengeluid.

Waarnemingen: houtsnip opspringend in 1e en voorlaatste ronde (uit net ontsnapt) ; buizerd laag over en uit net ontsnapt; 1 barmsijs spec; 3 x sperwer vrouw -> Z; 6 putters.

Geen opmerkingen: