zondag 15 november 2009

Bijna gelijkspel... maar de buizerd won.

Na een onstuimige nacht zijn we de dag begonnen met een echt Novemberritueel, takken, bladeren en proppen peuteren. Tevens werden de uit voorzorg gesloten netten weer geopend. Het was overigens opmerkelijk hoe rustig het nu na zo'n nacht ineens bleek te zijn. Je krijgt dan een echt stilte voor de storm gevoel. Tijdens die schoonmaakronde zit er aan de noordkant van het terrein een havik te kekkeren en komt de buizerd al een keer een eerste kijkje nemen. We merken dat er toch wel weer sprake is van wat meer beweging in de lucht, al zijn de merels nog weer de grote afwezigen. Af en toe komt er een klein groepje vinken overvliegen en zien we vooral als de zon er eenmaal bij is verschenen een aantal veldleeuwerikken overkomen. Ook is het opvallend dat we vandaag eens een keer meer dan 1 barmsijs horen en zien. Rondom het meteoveld en de schapenweide houden zich nog weer een paar oeverpiepers op maar hoor ik ook af en toe nog wat graspiepers. We kome de 1e ronde met 12 vogels terug bij de ringtafel en dat valt nog niet eens tegen. We hebben vandaag met de boot van 10:15 uur niet alleen Barbara op bezoek gehad, maar ook Joop van Ardenne en Marijke Vaneker vereerden ons met een dagje bezoek. Leuk las er eens een mederinger op bezoek komt, je hebt elkaar veel te vertellen, in dit geval vooral over onze ervaringen in Afrika van afgelopen winter. Vanaf 11:30 uur komt er weer een regenfront over het eiland geschoven en moet er wat vaker gelopen worden. Tijdens één van die rondjes tref ik in de bossectie een geringde vuurgoudhaan aan. Verderop in de opstelling vraag ik mij af of ik dat vogeltje nou hoor roepen in het bewaarzakje of dat er nog 1 in de struiken zit. Dat laatste blijkt het geval en het vogeltje laat zich al snel in de wilgentenen zien. Langzaam aan klimt de vogel de takken in… even wachten dus. En ja hoor, met een boogje springt hij de struiken uit om over te steken. Maar daar staat een net .. Hoepla, kat in 't bakkie! Ik vervolg mijn ronde en zie bij sectie 7 aan het eind een goudhaantje in het net hangen. Maar ineens springt er een sperwer in het net naar die goudhaan… sprinten dus ! Maar voordat ik bij de sperwer ben… springt DE buizerd op die sperwer !!!!!!! Jeemig… Op het moment dat ik arriveer schrikt de buizerd al en gaat er vandoor. Maar de sperwer en de goudhaan heb ik ! En wonderwel mankeren beide vogels helemaal niets. De sperwer blijkt een 1e kalenderjaar mannetje dat op 23 Augustus jl door André van Loon is geringd. Alweer een dag met een roofvogel op de daglijst. En het is nog niet over ; in één van de middagrondes zie ik van ver een buizerd in het net vlak voor de Ebelbrug hangen. Weer sprinten… maar net te laat. De vogel rolt uit het net en met een grote bocht draait hij het bos in om vervolgens een meter of 30 terug nogmaals in het net te klappen. Weer sprinten, maar weer ben ik net te laat. Ik kan nog wel zien dat de buizerd een ring heeft en precies dezelfde tekening als onze bekende vogeljagende conculega.
Als Joop en Marijke vertrekken om de boot van 16:30 uur te halen worden zij afgewisseld door Jan Visser, conculegaringer van vinkenbaan Castricum. Hij komt een kijkje nemen hoe wij dat hier nou doen met die grofmazige netten. Dat heeft ie kunnen bekijken, maar voor de dagelijkse actie met grotere vogels was ie dus duidelijk te laat. Toch weer erg verhelderend, onderhoudend en zeer leerzaam om ook iemand van een ander ringstation op bezoek te hebben. Wederom een erg leuke ontmoeting. In de avondschemer lijken de meeste vogels te zijn vertrokken en hebben we slechts 1 ral in de kooien zitten en 1 koperwiek in de netten. In de avond vallen er nog weer enkele buien maar blijft het rustig met de wind. In de rallenronde van 23 uur vangen we met de hand nog een waterral die op één van de tussenspanlijnen zit te slapen.

Waarnemingen : meermalen 1 of enkele oeverpiepers overvliegend, lichte trek veldleeuwerik ; lichte aankomst koperwiek; enkele kleine groepjes vinken; enkele groepjes putters en weer een paar barmsijzen.

Dagtotaal:
-----------------------------------------

Sperwer - / 1
Tjiftjaf 1 / -
Waterral 7 / 2
Goudhaantje 3 / 4
Winterkoning - / 2
Vuurgoudhaantje 1 / 1
Roodborst 1 / 3
Staartmees - / 1
Merel 9 / 8
Pimpelmees - / 3
Zanglijster 3 / -
Groenling - / 1
Koperwiek 4 / 1
---------------------------------------------
Totaal: 56 exemplaren, 13 soorten, 16:29 uren

1 opmerking:

david zei

Fantastische site Henri; k geniet er elke dag van.

Begrijp niet dat er niet meer mensen van genieten en op reageren.

Groeten vanuit de Randstad(achter een duf bureau (hi)