zondag 22 november 2009

Zaterdag 21 November 2009: Beter laat dan niet...

De dag begon met redelijk dichte mist die bij het krieken snel dichter werd, even minderde nadat de zon probeerde er doorheen te prikken, maar toch schoof het al vrij snel weer dicht. In de ochtenduren hadden we bezoek van Frank Majoor en Holmer Vonk die op het eiland zijn voor de integrale wadvogeltelling van SOVON. Het was ijzingwekkend stil in het glop, we hoorden eigenlijk alleen maar wat knorrende waterrallen; we kwamen dan ook terug van de 1e ronde met slechts 1 geringde waterral. Geen zichtbare trek, of met deze mist liever gezegd : hoorbare trek, we merken hoogstens wat pleisterende vogels.
De 2e ronde was hoopgevend met 1 vogel meer: 1 merel + 1 winterkoning; de 3e ronde nog weer een koperwiek en een roodborst waarna in de 4e en 5e ronde het helemaal platviel met nulrondes.
We hebben na deze constatering dan ook besloten om snel door te gaan pakken met het opbreken van de netopstelling; mede vanwege het feit dat er weinig vooruitzicht is op interessante aankomst en het naderen van meerdere dagen met regenachtig maar te warm weer. Bij vangtotalen zoals dit is dat besluit dan ook erg makkelijk te nemen. Ik moet zeggen, in alle jaren dat ik het opruimen nu voor mijn rekening heb genomen is dit de eerste keer dat er zo weinig vogels in het terrein zitten en dus ook het opbreken van de netten zo snel gaat. Maar dan… verrassing !!!
Holmer loopt bij het veldlab weg en deelt mee dat hij even een vogel uit sectie 1 gaat ophalen die hij ziet hangen. Hij komt met een grote grijns met een gesloten zakje terug. ' Ik kom jullie de soort van de maand bezorgen' zijn z'n triomfantelijke woorden. En uit het bewaarzakje komt een TUINFLUITER tevoorschijn !!! Jeetje…. De laatste vangst van dit jaar was op 18 September en nu ineens haalt Holmer er eventjes 1 op. We hebben de avifauna van Schier er even op nageslagen en daar wordt als laatste najaarsvangst de datum 3 November 1997 genoemd en een andere late vangst is van 4 Oktober 2001. Zoals vaak met heel laat aanwezige vogels is ook deze vogel moddervet en eigenlijk te ver doorgegaan met aanleggen van vet. De buik is helemaal geel bedekt met vet, het loopt nog door op de rug en over de borst. De borst is zelfs slechts voor een oppervlak van circa 9 mm NIET bedekt met vet. Wat zouden we graag weten waar deze vogel nog terecht gaat komen.

Aan het eind van de middag vertrekt superhulp Evert-Jan weer voor z'n wekelijkse bezoek aan de kaasboer en helpt Holmer na de telling nog even mee met opruimen. We horen aan de rand van het bos ineens een enorm gekraak en mensenstemmen in de struiken ter hoogte van sectie 9. De atlanticwall wordt genomen !!!!! Nee hè ! Gisteren zijn de bordjes weggehaald en nu staan de eerste bezoekers er al weer. Holmer is ze tegemoed getreden en kreeg van beide mannen meteen de vraag: ' hoe komen we bij het dorp? ' We zijn vervolgens driftig verder gegaan met opruimen en nog even doorgegaan met het binnenhalen van de netten tot in het donker. Maar uiteindelijk zijn we met de netten klaar. Er staan nu dus alleen nog 4 rallenkooien. Het zit er voor 2009 bijna op. In de avondronde is de wind inmiddels aangewakkerd en miezert het al lichtjes. Het is weer zo'n dag waarop het 's avonds warmer is dan overdag. Absurd, 15 graden in de 2e helft van November...Er zitten tijdens die ronde om 23:00 uur 2 rallen in de toppen van de struiken; beide mis ik ze op een haar als handvangst.

Dagtotalen:
---------------------------------------

koperwiek 1 / -
merel 2 / -
roodborst - / 3
tjiftjaf 2 / -
TUINFLUITER 1 / -
vuurgoudhaan - / 1
waterral - / 1
winterkoning - / 1
---------------------------------------
Totaal: 6 nieuw geringd en 6 teruggevangen exemplaren = 12 vogels.

Geen opmerkingen: