zaterdag 17 oktober 2009

Wrakhout.

Het was vandaag een uitgesproken wrakkendag op de vinkenbaan. Tijdens het fietsen van de Zwaluw naar de vinkenbaan was het in de lucht al doodstil; geen piepjes van lijsters te horen, van welke soort dan ook. De wind was slechts geluwd van de 7 bft Noord gisteravond naar 6 bft bij vertrek om 07 uur. Overigens dacht ik onderweg nog dat ik in het donker op die lange rechte weg door de polder wel even een sms-je kon lezen dat binnenkwam op het moment dat ik weer in het telefoonbereik kwam. Voor ik het wist zat ik met een zware accu achter op de fiets al te hobbelen in de berm en moest ik als de sodemieter vol in m'n remmen om te voorkomen dat ik in de greppel naast de weg zou schieten... Dat lukte wonderwel; het sms-je bleek overigens te gaan om de mededeling dat ik gisteravond een oproep gemist had... lig je daar haast voor op de kop in de sloot!
Op de baan bleek vanaf de eerste ronde dat er zo goed als geen aankomst was en zagen we aan zowel de hoeveelheid terugvangsten als aan de condities van de ongeringde vogels dat het eiland vol achterblijvers van de trekgolf van afgelopen week zat die nu druk bezig waren met hun strijd om nog aan voedsel te komen teneinde aan te kunnen sterken. Dat gaat dan vervolgens in de huidige droge omstandigheden waarin de vlielander bodem verkeert nog verdomd moeilijk voor ze worden. Er zullen maar weinig wormen te vinden zijn en dus moeten ze het hoofdzakelijk hebben van de laatste voorraden bessen van lijsterbes, een enkele meidoorn en duindoorn. We vinden vandaag zelfs enkele dode vogels in de berm en op de puinweg die naar de vinkenbaan leidt.
In de loop van de ochtend hebben we echter toch nog wel een opsteker. Voor het eerst deze periode blijken de oeverpiepers die over komen vliegen gevoelig te zijn voor het lokgeluid dat we draaien. 1 exemplaar zit plotseling op het slag en heeft al evensnel het net over zich heen liggen. Daarna volgen enkele weifelende vogels die uiteindelijk toch doorvliegen, 2 vogels die ergens van schrikken vlak voordat ze op het slag wilden gaan zitten en daarna toch 2 vogels die kort na elkaar op het slag druipten en tegelijkertijd gevangen werden. Daarna werd het weer rustiger en vingen we er geen meer. We sprokkelden nog wel een leuk aantal merels en in mindere mate ook nog koperwieken bij elkaar maar dat was nog maar een schijntje bij wat er afgelopen dagen op de lijst kwam. Verder was het weer zo'n dag waarop vanaf een uur of 11 met heel korte tussenpozen grote versnipperd vliegende groepen spreeuwen laag door de polder over de vinkenbaan kwamen vliegen. Dat moeten we velen zijn geweest. wat een prachtig samenspel tussen wind en vogels en vogels onderling en een belevenis om daar vanuit de hut zo het gevoel bij te krijgen er midden tussen te zitten. Slechts in de laatste ronde vingen we er 3 van. In de voorlaatste ronde nog een tjiftjaf die duidelijk door kon gaan voor de ondersoort Abietinus. Zeer donkere poten, een enkeltonige roep, bijna geen groen meer op de bovendelen en helemaal wit tot licht cremig van onderen. De wind is bij het vallen van de duisternis verder teruggevallen naar ongeveer 3 bft en onder een donkere, onbewolkte en maanloze sterrenhemel fietsen Berry en ik tegen de wind in terug naar de Zwaluw.

Dagtotaal:
---------------------------

Oeverpieper 3 / -
Koperwiek 19 / 2
Winterkoning - / 1
Zwartkop - / 1
Heggenmus 3 / -
Tjiftjaf 4 / -
Roodborst 12 / 9
Goudhaantje 15 / 3
Merel 58 / 19
Pimpelmees 1 / 4
Kramsvogel 2 / -
Spreeuw 4 / -
Zanglijster 4 / -
Vink 2 / -
------------------------
Totaal: 127 nieuw geringde en 39 teruggevangen exemplaren is 166 vogels, 14 soorten, in 12:45 uren.

Geen opmerkingen: