woensdag 7 oktober 2009

vergiftiging van vogels in Afrika

Ook in Afrika nemen de spanningen tussen lokale boeren en de natuur meer en meer toe. Enkele jaren geleden werd al duidelijk dat de achteruitgang van gieren in afrika te wijten was aan het gebruik van antibioticum voor vee. De kadavers van dat vee bleven (en blijven nog steeds) vervolgens liggen en werden alsvanouds opgegeten door de gieren die vervolgens de giftige stoffen ophoopten in hun lichaamsvet met uiteindelijk de dood tot gevolg. Inmiddels wordt landbouwgif (dat op veel plaatsen makkelijker verkrijgbaar is dan eten) wijdverbreid ingezet om vogels en wild (leeuwen, wilde honden, hyena's, cheeta's en luipaarden te vergiftigen.

bussen met bestrijdingsmiddel Furadan.
En hoe kan het anders in ontwikkelingslanden, ondeskundig gebruik is aan de orde van de dag. Het gif Furadan wordt in het water gegooid om vissen te verdoven en te vangen en consumeren. Natuurbeschermings-organisatie wildlife direct is bezig om dit fenomeen aan de kaak te stellen; zie daarvoor de website : http://stopwildlifepoisoning.wildlifedirect.org
In Kenia is nu door de organisatie Wildlife direct het gebruik van Furadan op een rijstveld gefilmd en on-line gezet. vogels als open-billed storks en ibissen worden vergiftigd en daarna opgegeten. Tja, als je honger hebt ben je tot veel in staat... De lokale officials hebben al bekendgemaakt dat ze geen actie zullen ondernemen omdat ze de organisatie er van verdenken het filmpje gemanipuleerd te hebben. Maar hoe manipuleer je beelden als deze???? Zie hierbij het filmpje.


Het verzamelen van vergiftigde duiven.

Vergiftigde en 'vergeten' aangevreten grutto.

En een filmpje over de impact van gebruik van het gif op gieren. Zwakke maag? Niet kijken !

Geen opmerkingen: