zondag 18 oktober 2009

veel verse veren voor vogelringers

Het is een prachtige heldere nacht geweest met amper wind. Bij het ter kooie gaan vannacht nog even buitengekeken en het was prachtig.... Vanmorgen vroeg was het al een gepiep van jewelste in de lucht. Het was duidelijk, er stond ons een drukke dag te wachten met stevige aankomst van merels en koperwieken. Holmer en Peter waren al vooruit en zelf trapte ik in de schemer naar de baan. vlak voor de bocht bij het schietkamp kwam er net een groep spreeuwen van de slaapplaats in het riet van de 3e polder en vloog in een lang lint laag over m'n hoofd. Prachtig zoals je onder die omstandigheden dan de vleugels hoort suizen bij een groep van honderden vogels die zonder uitzondering verder allemaal stil zijn. Op de baan begint meteen vanaf het eerste moment de heksenketel van invallende vogels, vogels uithalen, ringen, loslaten en dat allemaal in een constant herhalende mantra. Er zijn naast de vele merels en koperwieken ook nog roodborsten aangekomen. De koperwieken doen het goed, maar het is al snel duidelijk dat een grote meerderheid kennelijk nog zo fit is dat ze vrijwel meteen doorvliegen ne het eiland weer verlaten. Tijdens de 1e ronde begint het heel zachtjes te regenen, maar dat zet zich niet verder door/ Later op de ochtend valt er nog een paar keer heel lichte regen en's middags zien we een prachtig wolkenspel met daaronder regensluiers over het dorp en Terschelling schuiven; wij zijn weer de bofkonten die er tegenaan kunnen kijken. Na de tjiftjaf abietinus van gisteren vangen we vandaag een siberische tjiftjaf oftewel een tjif van de subsp. Tristis. Het is een nog bleker exemplaar met vrijwel geheel crémige bovendelen, een witte buik, licht crémige onderstaart en een roepje dat maar één toon heeft en het best te omschrijven is als wieeet...
De baardmannetjes zitten vandaag ook dichter bij de netten en daar profiteren we van met de vangst van 11 exemplaren verspreid over de dag. Om 11 uur hebben we de zondagse excursie met daarbij vogelaars van de vogelwerkgroep Culemborg (kennissen van Peter), een eilander echtpaar en ook nog een stel Duitse herfstvakantie-bezoekers. Tijdens de excursie merken de bezoekers tot 2 maal toe een groep van 30 buizerden die hoor over de polder komen zweven.
We merken niet eens dat het ook maar enig moment op de dag rustig is geweest. Dat wordt mede veroorzaakt door het feit dat een paar flinke groepen spreeuwen het nu eens heel rustig aan doet en één voor één de paadjes en de netten bezoeken. Daar plukken we nog heel wat vruchtjes van... De oeverpiepers blijken vandaag ook best wel weer te verleiden tot een bezoek van het hout en de baan. Tussen alle drukte door slaat Berry er toch nog 3. Tegen drie uur moet Peter van Horssen ons verlaten; zijn periode zit er op. Met z'n drieën gaan we verder met de kermis. Om een uur of 6 beginnen er veel lijsters te vertrekken en horen we weer de bekende geluiden waar de dag ook mee begon. Volgens verwachting zal de wind vanavond weer aanhalen en zullen we de rest van de week alleen nog maar dagen met stevige wind beleven. We zullen het wel zien of dat erg nadelig is.

Dagtotalen:
-----------------------------------

Veldleeuwerik 1 / -
Tjiftjaf 8 / -
Oeverpieper 3 / -
Siberische Tjiftjaf 1 / -
Winterkoning 5 / 2
Goudhaantje 23 / 1
Heggenmus 2 / -
Baardmannetje 11 / -
Roodborst 35 / 7
Pimpelmees - / 2
Merel 232 / 12
Koolmees 2 / 1
Zanglijster 8 / -
Spreeuw 48 / -
Koperwiek 69 / 2
Vink 2 / -
Zwartkop 4 / -
----------------------------------------------
Totaal: 454 nieuw geringde en 27 teruggevangen vogels = 481 exemplaren, 17 soorten, 12:00 uren

Geen opmerkingen: