maandag 7 september 2009

De Sylvia's vallen...

De wind is afgelopen nacht iets bijgedraaid en staat nu in Zuidwestelijke richting. Voor vertrek geeft de buienradar aan dat er buien rond en over het eiland passeren maar daar blijkt in de praktijk niets van te merken. Als we om 06 uur alle netten open hebben staan is er nog geen sputter gevallen. Tijdens het openschuiven van de netten merken we af en toe wat beweging in de struiken, maar dat stelt amper iets voor. De 1e ronde wordt echter een openbaring. De netten langs de dijk stellen iets teleur, maar als we de netten tussen de struiken bereiken blijkt het daar lekker vol te hangen en zien de netten eruit als de notenbalken van een muziekstuk. Het is zwartkop wat de klok slaat, maar er zitten ook tuinfluiters, enkele kleine karekieten en rietzangers tussen. Verder ‘the usual suspects’ voor de tijd van het jaar. Hans en ik besluiten om samen te gaan zitten ringen met ieder een eigen ringstreng om op die manier het tempo een stuk op te voeren, toch alle vogels te kunnen meten en op tijd weer langs de netten te kunnen lopen. Dat werkt, en na een stuk of 60 vogels volgt de volgende ronde vlot. Meestal levert die ronde meer op dan de 1e, maar dat gaat vandaag niet op. We hebben er nu net iets minder. Wellicht is de verklaring te vinden in het feit dat het merendeel van de eerste vogels veel vet hadden en dus waarschijnlijk gewoon de nacht tussen de netten hadden doorgebracht. In die 1e ronde heb je dan de meeste slapers wel te pakken. Het ziet er ook niet echt naar uit dat er echt trek is geweest, in ieder geval niet van de soorten die wij in de grootste aantallen vangen, zwartkop en tuinfluiter.
Tussen al dit sylvia-geweld bevindt zich ook een eerstejaars zwartkop met een Arnhem-ring van elders. De langstrekkende boerenzwaluwen zijn ook weer van de partij, maar zeker in lagere aantallen dan gisteren. Graspiepers komen er wel wat talrijker over. Om 11 uur zakken de vangsten heel snel in en lopen we ineens rondes van 5 vogels of minder. Wellicht verklaarbaar met het openbreken van de bewolking en de opnieuw aanwakkerende wind.
We zien nog een grote stern laag over de hut vliegen en even later merkt een spitsmuis dat het toch niet zo verstandig is om bij zonnig weer over de rijplaten op het pad te lopen. Het beestje pakt het probleem toch heel handig aan door zich telkens als het te heet onder z’n voeten wordt op de rug te rollen. Verder tot 2 maal toe een juveniele bruine kiekendief en een sperwer jagend boven het einde van de dijk. Door het zonnige weer komen er ook wat vlinders los, we zien enkele kleine vossen (nee, daarvoor hoeven we SBB niet te bellen), dagpauwoog, atalanta en een distelvlinder. In de hut treffen we op de wand ook nog een rood weeskind. Tijdens één van de rondes ziet Hanneke nog een zandhagedis van het looppaadje afrennen. Om 15 uur zijn de netten dicht en snellen we richting de Zwaluw over de Postweg waar we begeleid worden door de heerlijke geuren van vers gemaaid gras met daarin veel soorten kruiden maar met vooral de overheersende geur van munt. Het maaien in de 1e Kroonspolder is begonnen.
Aan het eind van de middag maken we een strandwandeling en zien we op zee een zeesleper waarvan duidelijk te zien is dat ie in brand staat. Een lange sliert rook verspreid zich over zee. Er lijken geen hulptroepen bij de boot aanwezig te zijn en later op de avond zien we in het NOS-journaal dat de brand pas kort voor onze waarneming was uitgebroken en dat de bemanning inmiddels van boord was gegaan. Het bleek om een sleepboot van de kustwacht te gaan die hiervoor onder naam Solo eigendom van Greenpeace was.

Dagtotalen:
Winterkoning 2 / 2
Grasmus 4 / 1
Heggenmus 1 / -
Tuinfluiter 7 / -
Roodborst 5 / -
Zwartkop 116 / 1
Witgesterde Blauwborst 2 / -
Tjiftjaf 2 / -
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Fitis 6 / -
Sprinkhaanzanger 1 / -
Spreeuw 2 / -
Rietzanger 6 / -
Groenling 1 / -
Kleine Karekiet 3 / 1
Rietgors 2 / -
Braamsluiper 3 / -
-------------------------------
TOTAAL: 164 nieuw geringd en 5 teruggevangen = 169 exemplaren, 17 soorten

Geen opmerkingen: