donderdag 24 september 2009

Achtervolgingswaanzin?

Wederom een rustige nacht met een zwak windje nog steeds uit dezelfde hoek. Dus gewoon weer naar de zeereep voor de derde sessie deze week. Nu met het verschil dat Kees van kleef meteen in de vroege uurtjes meefietst. Dat scheelt al een stuk in tijd voro het opzetten dus we deden het rustig aan. In het donker en bij het krieken van de dag hoorden we af en toe een zanglijster overkomen en even later tikten er weer roodborstjes in de struiken. Opmerkelijk genoeg hingen er in de 1e ronde echter totaal geen roodborsten en was het zelfs opmerkelijk rustig in het veld. De 14 vogels die we vingen bestonden vooral uit winterkoningen en heggenmussen. Maar ook drie merels! En dat waren een paar leuke. Wederom een heel grijze vrouw met een ring uit het Groene glop en 2 juvenielen die nog zwaar aan het ruien waren naar het postjuveniele kleed. Moeders bleek afgelopen Maandag door Leo in het Glop te zijn geringd. Verder in die ronde nog een late rietzanger. Het was duidelijk merkbaar dat er maar weinig trek was geweest en ook de zichtbare trek overdag viel enorm tegen. We sprokkelden wel lekker door met de vogels maar het beeld was totaal anders dan voorgaande dagen. Veel minder zwartkoppen maar wel meer soorten. In het duin was duidelijk meer activiteit van mezen; ze beginnen nu kennelijk echt op de duindoornbessen te foerageren. Leuk is te zien dat veel soorten hetzelfde patroon vertonen bij het oversteken van de stuifdijk naar het laagliggende terreindeel. Vrijwel allemaal vliegen ze naar de zelfde struik aan de andere kant van het waterstaatspad. Dat kon wel eens een heel goede plek zijn om een extra net neer te zetten; wie weet komt het daar nog eens van. Als ik van het 2e rondje uit het lage terreindeel terugkom springt er naast de fiets van Kees zo ineens een waterral van de grond op. Ik kan nog zien dat het een juveniel exemplaar in jeugdkleed is. In de loop van de ochtend begint zich het beeld af te tekenen dat niet alleen maar ongeveer een derde van de vangsten uit terugvangsten bestaat, maar dat een aanzienlijk deel daarvan uit het Glop afkomstig is ! Heel merkwaardig. We weten uit voorgaande seizoenen al wel dat een aantal soorten veel langer op het eiland rondzwerft dan we altijd dachten, maar zoveel soorten uit het Glop op 1 dag hier terugvangen is nog niet eerder gebeurd. Er komen op een gegeven ogenblik ook een paar fazanten over het vangterrein zeilen. Ze scheren rakelings over een paar netten en laten zich in de vlierstruiken zakken. Gedurende lange tijd horen we af en toe een gekraak van jewelste als er weer een fazant bij een tros vlierbessen probeert te komen en kennelijk van de takken af sodemietert. We vangen midden in het duin een boomkruiper, de 2e voor de zeereep sinds 2005. En tussen de zwartkoppen zitten zowel weer lichte vogels als ook loeizware; wat te zeggen van de zwaarste tot nu toe met een gewicht van 25,3 gram.
Wederom zakken de vangsten vanaf 11 uur in en besluiten we om de netten vanaf de 12 uurronde te sluiten. Op dat moment komen de spreeuwen weer net iets dichter in de buurt van de opstelling om van de vlierbessen te snoepen. Stoppen we dan toch te vroeg? Op deze manier zijn er over een paar dagen geen vlierbessen meer... Voor vannacht wordt meer trek verwacht, daar zijn we vanzelfsprekend nieuwsgierig naar dus morgen zitten we er weer.

Dagtotaal:
boomkruiper 1 / -
heggenmus 4 / 1
koolmees 2 / 2
merel 2 / 1
pimpel 2 / 5
rietgors 2 / 1
rietzanger 1 / -
roodborst 2 / -
tjiftjaf 2 / 3
winterkoning 2 / 2
zwartkop 14 / 1
-------------------
Totaal: 34 nieuw geringde en 16 teruggevangen vogels waarvan 10 uit het groene glop = 50 vogels, 11 soorten.

Terug in het glop bleek het daar, hoe kan het anders, behoorlijk rustig te zijn maar het sprokkelde toch beter door dan voorgaande dagen het geval was. Na een tijdje rustig aan te hebben gedaan ben ik toch maar weer eens een rondje mee gaan lopen. slechts 2 pimpels waren de opbrengst van die ronde. Bij het verwerken daarvan bleek dat Kees precies op dat moment een zeereeppimpel in de computer aan het inkloppen moest waarvan Leo het ringnummer zat op te lezen. Het was dus ene pimpel die we vanochtend in de zeereep hadden geringd !! Nou ja zeg, op zo'n dag zou je acuut last van achtervolgingswaanzin krijgen... Opmerkelijke uitwisselingen dus, en vermoedelijk toe te schrijven aan het beschikbaar zijn van zoet water op de ene plek en rijkelijk besdragende struiken op de andere plek.

Geen opmerkingen: