dinsdag 28 juli 2009

van alles een beetje minder...

De ochtend begon met zware dauw. Het is de afgelopen nacht dus toch nog redelijk helder geweest. Er stond totaal geen wind, ook in de polder niet en dan kan het hier tot de boeren en badgasten wakker worden heel stil zijn… De eerste ronde leverde 7 vogels op en alsof het zo moest zijn herhaalde zich dat 3 rondes achter elkaar om vervolgens terug te zakken naar 2 rondes van 5 vogels en daarna tot aan het einde van de middag alleen maar minder. Toch is het weer een dag waarop er in de middag maar een paar rondjes zonder vogels gelopen worden.

We vingen vandaag een Fitis terug uit 2006, deze is in ieder seizoen sindsdien 1 x teruggevangen en was vorig jaar op 12 Juli al veel verder met de hand-en armpenrui dan nu.
Ook vingen we weer een juveniele grote bonte specht, de tweede van het seizoen en een exemplaar met een behoorlijke partij bruin op de borst en buik. In de glopsloot treffen we op de buis van de duiker onder sectie 8 een groene kikker aan. Deze soort wordt in het beheerplan dat hier in de kast staat nog niet als waargenomen soort van het eiland genoemd. Volgens mij is door iemand binnen de groep in voorgaande jaren ook al wel een keer een groene kikker gehoord/gezien.
Vanmiddag heb ik met Rob Bijlsma gebeld over de avonturen met de haviken. Allereerst was hij verbaasd over het feit dat er nu nog niet zelfstandige jongen waren, maar hij begreep al snel dat de Wadden een uitzondering zijn t.o.v. de bossen van het binnenland. Het fenomeen dat ouders één van hun kinderen doden was hem (nog) niet bekend. Het leek hem wel plausibel dat een kadaver op een vaste voerplaats, van welke vogel dan ook door een andere havik wordt aangevreten, het zijn immers proteïnen. Een tweede paar binnen 100 meter afstand leek hem uitgesloten. 600 meter afstand tussen 2 nesten is in het binnenland al dichtbij.
Na dit telefoontje hebben we het nest van vorig jaar bezocht, zijn er met de lange ladder bijgeklommen en hebben geconcludeerd dat het inderdaad een oud nest moet zijn geweest waarop dit jaar prooi werd geplukt en waarop wellicht door de man van het paar werd geslapen. Wederom een grote zak met braakballen leverde wederom niks op. Wel vonden we tussen de prooiresten een gedeeltelijk skelet van een bruine rat.

Waarnemingen : buizerd 1 kj laag cirkelend boven het veldlab en Arnicaweide. / Distelvlinder / kleine vuurvlinder / nachtpauwoog. / groene kikker in glopsloot.

Dagvangst van 28 07 09
Nieuw
Braamsluiper 3
Fitis 14
Gekraagde Roodstaart 2
Grasmus 1
Grauwe Vliegenvanger 1
Grote Bonte Specht 1
Heggemus 1
Merel 2
Rietzanger 2
Spotvogel 3
Tjiftjaf 2
Tuinfluiter 2
Vink 2
Totaal: 36

Eigen terugvangsten
Braamsluiper 1
Fitis 14
Gekraagde Roodstaart 2
Kleine Karekiet 4
Koolmees 1
Pimpelmees 2
Roodborst 1
Tjiftjaf 4
Winterkoning 4
Totaal: 33

Totaal: 69 vogels

Geen opmerkingen: