dinsdag 21 juli 2009

Schiermonnikoog !

Gisteren via het Lauwersmeergebied naar Lauwersoog gereden. In het Lauwersmeer zagen we nog een mooie groep oeverzwaluwen vlak voor de auto op de weg en op het prikkeldraad zitten om de veren te poetsen en nog wat insecten te vangen. Het was een groep van naar schatting 400 tot 500 vogels en bij sommigen was een bling bling verse ring te zien. Op de waterplassen zaten al grote groepen zwanen en de gebruikelijke grote zilverreigers mochten ook niet ontbreken. Op het eiland aangekomen hebben we kennisgemaakt met de 2 studentes die momenteel in het veldlab zitten voor onderzoek op het groene strand en we hebben onze intrek genomen. Vandaag zijn we hoofdzakelijk bezig geweest met boodschappen halen en settelen in het Glop. De baan voor het grootste deel gemaaid en nog weer wat takken die na de week van onze voorganger, Kees Oosterbeek zijn gaan overhangen weggeknipt.
Na de middag kwamen er 2 eilander meiden op bezoek met een doosje met daarin 2 jonge huiszwaluwen. Het nest waarin ze zaten was van de muur gevallen en de andere 3 jongen waren inmiddles al door de kat gepakt. Ze hadden Bauke Henstra niet kunnen bereiken om te regelen dat ze naar de vogelopvang te laten brengen. Dus kwamen ze maar naar ons, maar wij kunnen er ook niks mee. Het waren jongen van een dag of 10 oud dus daar moet nog wel wat aan te redden zijn. Ze wisten van het bestaan van het vogelringstation af via meester Ardie. Wat zal hij trots op ons zijn was de reactie van één van hen. Ze zijn vervolgens naar het politiebureau gegaan om daar vervoer te regelen, maar naar later bleek is het politiebureau 's middags gesloten…. Hopelijk zijn ze nog een surveillancewagen tegengekomen. Vervolgens hebben we nog bezoek gehad van Bram Ubels die een adulte zilvermeeuw met de hand ving. Die vogel moet echt even niet op z'n hoede zijn geweest want hij had wel een goede conditie; die verliet het Glop dus WEL met een ring…
Vanavond hebben we in het donker de netten opengeschoven en gaan we morgenochtend voor een halve dag vangen, we zullen zien wat de dag brengt.

Geen opmerkingen: